Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη: Το CNN μιλάει για τα γαϊδούρια και τους υπέρβαρους

Σαντορίνη: Το CNN μιλάει για τα γαϊδούρια και τους υπέρβαρους

|

Αρθρο του CNN μιλάει για τον υπερτουρισμό, κάνει αναφορά στην Σαντορίνη αλλά δεν ξεχνάει και τα …γαϊδουράκια. – Και όπως αναφέρει “Η Σαντορίνη «κυνηγά» τους υπέρβαρους επισκέπτες -Υποφέρουν τα γαϊδουράκια”

Το φαινόμενο του υπερτουρισμού που «πνίγει» πανέμορφες περιοχές του κόσμου απασχολεί το CNN και από την έρευνα του δεν ιθα μπορούσε να λείπει η Σαντορίνη. Το κυκλαδίτικο νησί με ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του κόσμου και το ιδιαίτερο τοπίο του με τα σπίτια που μοιάζουν σαν να «κρέμονται» στους βράχους αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ελληνες και ξένοι ταξιδιώτες καταφτάνουν στη Σαντορίνη και το αποθεώνουν μέσω των social media. Χαρακτηριστικό είναι ότι το hashtag #santorini έχει πάνω από 5,9 εκατ. αναφορές στο Instagram. Ο υπερτουρισμός που πλήττει τη Σαντορίνη έκανε τους ειδικούς να εκπέμψουν «sos», καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, χωρίς σχεδιασμό θα καταρρεύσει.

Η Σαντορίνη προσπαθεί να περιορίσει τους τουρίστες
Η Julia Buckley και το CNN αφιερώνουν δημοσίευμά στους προορισμούς που υποσχέθηκαν να παλέψουν τον υπερτουρισμό το 2020 και ανάμεσα στη Βενετία, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και το Ντουμπρόβνικ, βρίσκεται και η Σαντορίνη. «Η Σαντορίνη κυνηγά τους υπέρβαρους», είναι ο τίτλος για το νησί του Αιγαίου. Η Buckley, αφού περιγράφει το μοναδικό τοπίο του νησιού περιγράφοντας γλαφυρά ότι έχει σχήμα «κρουασάν» λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου, αναφέρει ότι οι όμορφες ασβεστωμένες περιοχές του έχουν «πνιγεί» από τους τουρίστες που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια.

Οπως σημειώνει, οι τουρίστες, που φτάνουν στη Σαντορίνη με κρουαζιερόπλοια, «έχουν τρεις επιλογές για να πατήσουν στο νησί: ανεβαίνοντας τα μονοπάτια, παίρνοντας το τελεφερίκ ή νοικιάζοντας ταξί -που στη Σαντορίνη είναι γαϊδούρι». Στη συνέχεια, παρουσιάζει ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να ξεφουσκώσει ο υπερτουρισμός, όπως το ανώτατο όριο για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων στους 8.000 ημερησίως, που ανακοίνωσαν οι αρχές, αλλά και ότι τα γαϊδουράκια, δεν πρέπει να μεταφέρουν φορτία άνω των 100 κιλών, ή το ένα πέμπτο του βάρους τους. Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης είχαν γίνει θέμα σε πολλά διεθνή μέσα, τα οποία κατήγγειλαν ότι κακοποιούνται. «Επειτα από αρκετά καλοκαίρια που τα γαϊδουράκια αναγκάζονται να σηκώνουν υπέρβαρους τουρίστες, ακτιβιστές σε συνεργασία με τη βιομηχανία της κρουαζιέρας επιτέλους αναλαμβάνουν δράση», είχε σχολιάσει ο Guardian, αναφερόμενος σε καμπάνια ευαισθητοποίησης τουριστών για την καταπόνηση των ζώων «όταν αναγκάζονται να κάνουν αυτή την ιλιγγιώδη ανάβαση με επικίνδυνα βαρύ ανθρώπινο φορτίο».

Το CNN σημειώνει ότι επικοινώνησε με το γραφείο του δημάρχου, ωστόσο, δεν έλαβε κάποιο σχόλιο. Οπως αναφέρει, ωστόσο, το όριο των 8.000 ευρώ δεν υφίσταται. Το αμερικανικό δίκτυο τσέκαρε πέντε τυχαίες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020 και διαπίστωσε ότι οι τέσσερις από τις πέντε, το όριο επιβατών ξεπερνιόνταν. «Στις 2 Σεπτεμβρίου, τα τέσσερα πλοία που έχουν προγραμματίσει να ρίξουν άγκυρα έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 9.176 άτομα και μέγιστη 11.017. Στις 14 Μαΐου υπάρχουν 2.639 με 2.793 άτομα, αλλά οι άλλες ημερομηνίες που ελέγχθηκαν είναι μεταξύ 9.000 και 11.000 ατόμων.

Οσον αφορά τα γαϊδουράκια, τα οποία προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή, η Κάθριν Ράις από το Donkey Sanctuary με έδρα το Λονδίνο, η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα των ζώων επιδιώκοντας να διασφαλίσει καλύτερη μεταχείριση, είπε στο CNN ότι απ’ όσο γνωρίζει ο κώδικας συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα πέρασε από τη δημοτική της Σαντορίνης και σε άλλα νησιά. Το αμερικανικό δίκτυο, ωστόσο, τονίζει ότι ιστοσελίδα που διαφημίζει βόλτες με γάιδαρο δεν κάνει καμία αναφορά στα όρια βάρους και δεν απάντησε τι λεπτομέρειες χρειάζονταν για την κράτηση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Φινλανδία: Χάκα – Ίντερ Τούρκου, δεν… (Χ)αλιούνται στο 3.85!

Με αντίθετους στόχους αλλά κοινή διάθεση για… συμβιβασμό, η ισοπαλία «παίζει δυνατά» στο μεγάλο ματς της Veikkausliiga ανάμεσα σε Χάκα και Ίντερ Τούρκου.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Διακοπές στην Ευρώπη; Πρόσεξε τι φοράς, πού καπνίζεις και… πού πατάς!

Από το Πορτοφίνο μέχρι την Πράγα, νέοι κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους απρόσεκτους ταξιδιώτες του καλοκαιριού.

Νάξος – Απείρανθος: Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 11 Αυγούστου, δώσε ζωή με μια πράξη αγάπης

Στο Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου από τις 18:00 έως τις 21:00 – Πολύτιμη η συμμετοχή όλων για τη στήριξη της Τράπεζας Αίματος του νησιού.

Μικροπλαστικά στις κορυφές της Πίνδου: Η πρώτη έρευνα σε αλπικές λίμνες της Ελλάδας

Το LiMnADs Project χαρτογραφεί για πρώτη φορά την παρουσία μικροπλαστικών σε λίμνες της Τύμφης, ερευνώντας τη ρύπανση σε υψόμετρα πάνω από 2.000 μέτρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή