Αρθρο του CNN μιλάει για τον υπερτουρισμό, κάνει αναφορά στην Σαντορίνη αλλά δεν ξεχνάει και τα …γαϊδουράκια. – Και όπως αναφέρει “Η Σαντορίνη «κυνηγά» τους υπέρβαρους επισκέπτες -Υποφέρουν τα γαϊδουράκια”
Το φαινόμενο του υπερτουρισμού που «πνίγει» πανέμορφες περιοχές του κόσμου απασχολεί το CNN και από την έρευνα του δεν ιθα μπορούσε να λείπει η Σαντορίνη. Το κυκλαδίτικο νησί με ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του κόσμου και το ιδιαίτερο τοπίο του με τα σπίτια που μοιάζουν σαν να «κρέμονται» στους βράχους αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ελληνες και ξένοι ταξιδιώτες καταφτάνουν στη Σαντορίνη και το αποθεώνουν μέσω των social media. Χαρακτηριστικό είναι ότι το hashtag #santorini έχει πάνω από 5,9 εκατ. αναφορές στο Instagram. Ο υπερτουρισμός που πλήττει τη Σαντορίνη έκανε τους ειδικούς να εκπέμψουν «sos», καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, χωρίς σχεδιασμό θα καταρρεύσει.
Η Σαντορίνη προσπαθεί να περιορίσει τους τουρίστες
Η Julia Buckley και το CNN αφιερώνουν δημοσίευμά στους προορισμούς που υποσχέθηκαν να παλέψουν τον υπερτουρισμό το 2020 και ανάμεσα στη Βενετία, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και το Ντουμπρόβνικ, βρίσκεται και η Σαντορίνη. «Η Σαντορίνη κυνηγά τους υπέρβαρους», είναι ο τίτλος για το νησί του Αιγαίου. Η Buckley, αφού περιγράφει το μοναδικό τοπίο του νησιού περιγράφοντας γλαφυρά ότι έχει σχήμα «κρουασάν» λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου, αναφέρει ότι οι όμορφες ασβεστωμένες περιοχές του έχουν «πνιγεί» από τους τουρίστες που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια.
Οπως σημειώνει, οι τουρίστες, που φτάνουν στη Σαντορίνη με κρουαζιερόπλοια, «έχουν τρεις επιλογές για να πατήσουν στο νησί: ανεβαίνοντας τα μονοπάτια, παίρνοντας το τελεφερίκ ή νοικιάζοντας ταξί -που στη Σαντορίνη είναι γαϊδούρι». Στη συνέχεια, παρουσιάζει ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να ξεφουσκώσει ο υπερτουρισμός, όπως το ανώτατο όριο για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων στους 8.000 ημερησίως, που ανακοίνωσαν οι αρχές, αλλά και ότι τα γαϊδουράκια, δεν πρέπει να μεταφέρουν φορτία άνω των 100 κιλών, ή το ένα πέμπτο του βάρους τους. Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης είχαν γίνει θέμα σε πολλά διεθνή μέσα, τα οποία κατήγγειλαν ότι κακοποιούνται. «Επειτα από αρκετά καλοκαίρια που τα γαϊδουράκια αναγκάζονται να σηκώνουν υπέρβαρους τουρίστες, ακτιβιστές σε συνεργασία με τη βιομηχανία της κρουαζιέρας επιτέλους αναλαμβάνουν δράση», είχε σχολιάσει ο Guardian, αναφερόμενος σε καμπάνια ευαισθητοποίησης τουριστών για την καταπόνηση των ζώων «όταν αναγκάζονται να κάνουν αυτή την ιλιγγιώδη ανάβαση με επικίνδυνα βαρύ ανθρώπινο φορτίο».
Το CNN σημειώνει ότι επικοινώνησε με το γραφείο του δημάρχου, ωστόσο, δεν έλαβε κάποιο σχόλιο. Οπως αναφέρει, ωστόσο, το όριο των 8.000 ευρώ δεν υφίσταται. Το αμερικανικό δίκτυο τσέκαρε πέντε τυχαίες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020 και διαπίστωσε ότι οι τέσσερις από τις πέντε, το όριο επιβατών ξεπερνιόνταν. «Στις 2 Σεπτεμβρίου, τα τέσσερα πλοία που έχουν προγραμματίσει να ρίξουν άγκυρα έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 9.176 άτομα και μέγιστη 11.017. Στις 14 Μαΐου υπάρχουν 2.639 με 2.793 άτομα, αλλά οι άλλες ημερομηνίες που ελέγχθηκαν είναι μεταξύ 9.000 και 11.000 ατόμων.
Οσον αφορά τα γαϊδουράκια, τα οποία προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή, η Κάθριν Ράις από το Donkey Sanctuary με έδρα το Λονδίνο, η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα των ζώων επιδιώκοντας να διασφαλίσει καλύτερη μεταχείριση, είπε στο CNN ότι απ’ όσο γνωρίζει ο κώδικας συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα πέρασε από τη δημοτική της Σαντορίνης και σε άλλα νησιά. Το αμερικανικό δίκτυο, ωστόσο, τονίζει ότι ιστοσελίδα που διαφημίζει βόλτες με γάιδαρο δεν κάνει καμία αναφορά στα όρια βάρους και δεν απάντησε τι λεπτομέρειες χρειάζονταν για την κράτηση.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr