Για τους Κινέζους ταξιδιώτες η Σαντορίνη είναι ο απόλυτος προορισμός. Μέχρι και πέρυσι, ειδικά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, τα ξενοδοχεία του νησιού ήταν γεμάτα με επισκέπτες από την Κίνα. – Τι θα γίνει φέτος; Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Θήρας κος Σιγάλας
Αγαπούν την Αθήνα, λατρεύουν το Αιγαίο και το ηλιοβασίλεμα στην Οία, μαγεύονται από τα Μετέωρα. Για τους Κινέζους επισκέπτες η Ελλάδα είναι μαζί μια εξωτική χώρα, ένας ρομαντικός τόπος κι ένας ιστορικός προορισμός. Συγκινούνται με την αδιάλειπτη ιστορική παρουσία Ελλάδας και Κίνας επί 4.000 χρόνια, θαυμάζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, διδάσκονται στο σχολείο Ομηρο, ενθουσιάζονται με την ελληνική μυθολογία. Είναι ο μοναδικός λαός που αναφέρεται στη χώρα μας με ένα όνομα που προκύπτει από το Ελλάς: Σιλά, «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».
Οι Κινέζοι επισκέπτονται την Ελλάδα σχεδόν όλο τον χρόνο. Ηρθαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στην κινεζική πρωτοχρονιά, Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2020, όμως για το καλοκαίρι ακόμη αναμένονται. Δεν βλέπεις εύκολα τουρίστα από την Κίνα στην Αθήνα ή στη Σαντορίνη, την οποία εντάσσουν πάντα στο ταξιδιωτικό τους πρόγραμμα.
«Η πανδημία του κορωνοϊού στην Κίνα δεν εμπόδισε τους Κινέζους να ταξιδέψουν στη χώρα μας κατά την περίοδο της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Δεν είχαμε καμία ακύρωση, παραλαμβάναμε από το αεροδρόμιο, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, ζευγάρια και οικογένειες Κινέζων τουριστών από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Τους συνόδευε, όπως πάντα, σε όλες τις διαδρομές τους, Κινέζος ξεναγός που ζει στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας του ταξιδιού τους, καθώς οι περισσότεροι δεν μιλάνε αγγλικά. Δεν προέκυψε κανένα κρούσμα» περιγράφει ο κ. Αντώνης Ιορδάνογλου, διευθυντής του τουριστικού γραφείου My Odyssey στην Αθήνα, που ειδικεύεται στον υψηλό τουρισμό από την Κίνα, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση του ταξιδιού ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη.
Στη συνέχεια ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τα αεροδρόμια έκλεισαν στις αρχές Μαρτίου, «πολλοί Ελληνες που εργάζονται στη Σαγκάη και στο Hellas House, το επιχειρηματικό και πολιτιστικό κέντρο για την Ελλάδα που λειτουργεί στην πόλη, δεν μπόρεσαν να ξαναγυρίσουν στην Κίνα παρά μόνο όταν η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Σήμερα, είμαστε ακόμη σε αναστολή εργασίας στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία κράτηση από την Κίνα, όλα ακυρώθηκαν. Κι αυτό οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στο γεγονός ότι όποιος επιστρέφει στη χώρα από την Ευρώπη, τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών» αναφέρει ο κ. Ιορδάνογλου. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά αυτή τη στιγμή οι Κινέζοι ταξιδεύουν κυρίως μέσα στη χώρα τους».
Ενδιαφέρον υπάρχει για τον Οκτώβριο, «όταν οι Κινέζοι γιορτάζουν την εθνική τους γιορτή Golden Week. Από 1η έως 7 Οκτωβρίου όλα κλείνουν και άπαντες είναι σε διακοπές. Είναι η εποχή που όλες οι πτήσεις και τα ξενοδοχεία της Σαντορίνης είναι γεμάτα με Κινέζους. Γι’ αυτούς η Ελλάδα δεν είναι μόνο “ήλιος και θάλασσα”. Δεν τους αρέσει πολύ να κολυμπούν και να κάνουν ηλιοθεραπεία. Θέλουν να απολαμβάνουν το τοπίο, τρελαίνονται για το δειλινό της Σαντορίνης, αγαπούν πολύ το Αιγαίο· Aegean, Αϊτζιχάι στα κινεζικά, σημαίνει θάλασσα της αγάπης. Τους αρέσει να είναι κοντά στη θάλασσα. Το καλοκαίρι επιλέγουν τα μισής ή μιας ημέρας ταξιδάκια με καταμαράν, αλλά τη θάλασσα ως εικόνα μπορούν να την απολαύσουν και τον χειμώνα. Γι’ αυτό πηγαίνουν οπωσδήποτε στη Σαντορίνη, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, έστω για ένα βράδυ» σημειώνει ο ίδιος.
Oμως δεν είναι μόνο η Σαντορίνη και η Αθήνα –όπου επισκέπτονται την Ακρόπολη, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία–, τα αγαπημένα τους μέρη. «Ταξιδεύουν και στην ενδοχώρα, στην Επίδαυρο, στις Μυκήνες, στο Ναύπλιο, στην Αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, στα Μετέωρα. Επισκέπτονται τη Ζάκυνθο (έγινε γνωστή από κορεάτικη τηλεοπτική σειρά που γυρίστηκε στο νησί) και το ναυάγιο. Ακόμη, πηγαίνουν στα Χανιά και στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στη Μύκονο και στη Δήλο, στην Πάρο, στη Νάξο» σημειώνει ο κ. Ιορδάνογλου.
Πέρυσι περίπου 200.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πολυπληθέστερες ομάδες των εν Ελλάδι τουριστών, ωστόσο αποτελούν μια δυναμική ομάδα, η οποία ταξιδεύει στη χώρα μας όλες τις εποχές. «Μόνο στις διακοπές των Χριστουγέννων δεν είχαμε τουρίστες από την Κίνα. Πρόκειται για μια αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου θα μπορούσε να ξεκινήσει με τους Κινέζους. Διότι το ζητούμενο είναι να μειωθεί η εποχικότητα, να αυξηθεί η διασπορά τον ταξιδιωτών μέσα στη χρονιά, να ελαττωθεί η πίεση του υπερτουρισμού κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, να απασχολούν οι τουριστικές επιχειρήσεις προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούν μια ευκαιρία» καταλήγει ο κ. Ιορδάνογλου.
Φως στο τούνελ
Η Σαντορίνη είναι «σε στάση αναμονής» αναφορικά με τις χώρες από τις οποίες δεν έχουν έρθει ακόμη τουρίστες, όπως η Κίνα. Είναι σε εξέλιξη διακρατικές συνεννοήσεις για την ασφαλή είσοδο τουριστών. Oμως υπάρχει αισιοδοξία. Ο δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας εκτιμά ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα βαίνει αυξανόμενος. «Την 1η Ιουλίου είχαμε τρεις διεθνείς πτήσεις, από Ζυρίχη, Παρίσι και Ντίσελντορφ με 354 επιβάτες. Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου οι πτήσεις ανήλθαν σε 25 και στις 31 Ιουλίου θα έχουν αυξηθεί σε 40, με ένα συνολικό αριθμό επισκεπτών που θα αγγίζει τις 500.000. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία αναμένεται να φτάσει στο 50%. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι έχει επιμηκυνθεί η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στο νησί, από τρεις ημέρες κατά μέσον όρο σε μία εβδομάδα».
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…