Αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ο Δήμος Σάμου προκειμένου να επιτραπεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου και εξόδου το λιμάνι του Καρλοβασίου – τι αναφέρει στην επιστολή
Επιστολή-αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ο Δήμος Σάμου προκειμένου να επιτραπεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου και εξόδου στο ελληνικό έδαφος το λιμάνι του Καρλοβασίου. Η σχετική άδεια αφορά στη λειτουργία του λιμανιού την τουριστική περίοδο και συγκεκριμένα από 1ης Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου, με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση Τούρκων τουριστών στο νησί με απευθείας δρομολόγια που εκτελούνται από τα τουρκικά παράλια.
Η εν λόγω άδεια (η οποία έχει εφαρμοστεί και τα προηγούμενα χρόνια) συνδυάζεται με το μέτρο της έκδοσης visa κατ’ εξαίρεσιν για τριήμερη διαμονή στο νησί που εφαρμόστηκε την προηγούμενη τουριστική περίοδο και συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού υψηλού εισοδήματος για το νησί. Το 2017 η Σάμος υποδέχθηκε 50.000 απευθείας επισκέπτες από την Τουρκία, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός ήταν μειωμένος περίπου 35.000- 40.000 το 2018 λόγω πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας.
Ωστόσο, προκειμένου να αποδώσει το μέτρο πρέπει να αποφασιστεί εγκαίρως. «Θα παρακαλούσαμε, αυτή η απόφασή σας να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να είναι δυνατός, εκ μέρους των tour operators, ο προγραμματισμός, η ανάδειξη και η πώληση του σχετικού τουριστικού πακέτου», αναφέρεται στην επιστολή του δήμου. Οπως τονίζεται, «η σύνδεση του Σίγατσικ, του επινείου του Σεφεριχισάρ, προαστίου, ουσιαστικά, της Σμύρνης των 4.500.000 κατοίκων, με το λιμάνι Καρλοβάσου, απεδείχθη ότι λειτουργεί ως αναπτυξιακό εργαλείο όχι μόνο για το Καρλόβασι, αλλά για ολόκληρο το νησί της Σάμου. Ειδικότερα, για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η τουρκική αγορά αποτελεί μια σημαντική πηγή τουριστών υψηλού εισοδήματος».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη Σάμο ως πύλες εισόδου σε ελληνικό έδαφος τους θερινούς μήνες λειτουργούν δύο ακόμα λιμάνια του νησιού στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο, στα οποία φθάνουν πλοιάρια απευθείας από το Κουσάντασι. «Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη και διατήρηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων σημείων εισόδου – εξόδου από την χώρα θα υποβοηθήσει σημαντικά την χειμαζόμενη τοπική και εθνική οικονομία», αναφέρεται στην επιστολή.
Πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ (φωτό my samos)