Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΡόδος: Ποντάρει στον θρησκευτικό τουρισμό και προχωρεί σε έρευνα καταγραφής και αξιολόγησης

Ρόδος: Ποντάρει στον θρησκευτικό τουρισμό και προχωρεί σε έρευνα καταγραφής και αξιολόγησης

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου προχωρεί σε έρευνα για τον εντοπισμό, καταγραφή και αξιολόγηση των Ιερών Ναών και μνημείων της Ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομίας της Ρόδου 

Πολλά είναι στη Ρόδο τα θρησκευτικά μνημεία που μαρτυρούν την τεράστια ιστορική και πολιτιστική βαρύτητα της νήσου αυτής στο σταυροδρόμι τόσων διαφορετικών πολιτισμών, με μιαν ιστορία 2400 χρόνων. Από τους αρχαίους ναούς της ελληνιστικής περιόδου, τους πρωτοχριστιανικούς ναούς και βυζαντινά μοναστήρια μέχρι τα οθωμανικά τεμένη και τιε εκκλησίες με έντονες στο ύφος τους, τις γοτθικές επιρροές! Μοναδικοί χώροι λατρείας που καταδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Ρόδου και της πορείας του Χριστιανισμού στο νησί.   Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στη Ρόδο από τον Απόστολο Παύλο που έφτασε και δίδαξε για πρώτη φορά τη νέα θρησκεία, στη Λίνδο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χριστιανισμός καθιερώθηκε κι εξαπλώθηκε, όπως μαρτυρούν οι πολυάριθμοι χριστιανικοί ναοί απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ ολόκληρο το νησί.     

Σταυροδρόμι διάφορων πολιτισμών ήδη από την αρχαιότητα, η Ρόδος αποτυπώνει στην ιστορική πορεία την παρουσία διάφορων θρησκευτικών ομάδων. Διάφορα μεγαλόπρεπα τεμένη της Μουσουλμανικής κοινότητας, η επιβλητική Συναγωγή – κυριότερο από όλα τα κτίρια της Εβραϊκής παροικίας – περιμένουν τους επισκέπτες της Πόλης της Ρόδου, όπως άλλωστε οι δυο Ρωμαιοκαθολικοί ναοί Άγιος Φραγκίσκος και Παναγία (SantaMaria) στη νέα Πόλη.  

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου προχωρούν σε εκπόνηση έρευνας για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την αξιολόγηση των Ιερών Ναών και των μνημείων της Ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομιάς Ρόδου Πρόκειται για ένα έργο του οποίου τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για τη χάραξη στρατηγικής που απαιτείται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί της Ρόδου.

Προκειμένου να εξαχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα από την έρευνα, θα καταρτιστεί ένας κατάλογος κριτήριων ώστε τα μνημεία να καταγραφούν με συστηματική μέθοδο, να αξιολογηθούν και να κατηγοριοποιηθούν σε τυποποιημένες ομάδες, ανάλογα με την γεωαναφορά, τη μορφολογία, τις δυνατότητες πρόσβασης, τις κατηγορίες παρεμβάσεων και την επισκεψιμότητά τους. Σκοπός της συνεργασίας, η οποία επικυρώθηκε με τη σχετική προγραμματική σύμβαση, είναι μεταξύ άλλων το έργο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια η πυκνότητα, οι τύποι των μνημείων και η γειτνίαση τους με τουριστικούς προορισμούς, αξιοθέατα και πολιτιστικές διαδρομές της Ρόδου.

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν τόσο στα από κοινού ή στα ξεχωριστά σχέδια της Περιφέρειας και της Ιεράς Μητρόπολης,  για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Τέλος, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 18 μηνών. 

Τι μπορεί να δει κανείς στην Ρόδο 

Πλήθος είναι οι μεγάλης θρησκευτικής σημασίας και ιστορικού ενδιαφέροντος ναοί και τα μοναστήρια που απαντά κανείς απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί της Ρόδου. Από τον επιβλητικό καθεδρικό στο κέντρο της πόλης και τις Βυζαντινές εκκλησίες της Μεσαιωνικής Πόλης – που, λόγω της μεγάλης ιστορικής αξίας τους, φιλοξενούν και μουσειακές συλλογές – μέχρι τα ήσυχα μοναστήρια στα διάφορα χωριά, όλα έχουν κάτι να παρουσιάσουν κι ανάμεσά τους:  

Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Μανδράκι. Αναγέρθηκε το 1925 από τους Ιταλούς, σε ύφος που συνδυάζει αρμονικά Γοτθικά και Ρομαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το εσωτερικό του ναού έχει διακοσμηθεί με νέο-Βυζαντινές αγιογραφίες, έργο του φημισμένου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.  

Ο Καθεδρικός της Παναγίας – τα «Εισόδια» όπως τον γνωρίζουν οι ντόπιοι – αναγέρθηκε περί το έτος 1750. Διαθέτει τέμπλο εξαίρετης τέχνης κι άμβωνα που φιλοτεχνήθηκαν το 1842.  

Ο Άγιος Φανούριος, μια από τις πιο παλιές και λίγες Βυζαντινές εκκλησίες που εξακολουθούν να λειτουργούνται, στη Μεσαιωνική Πόλη, γιορτάζει κάθε χρόνο με ξεχωριστό σεβασμό κι ιεροπρέπεια.   Στην ακρόπολη της Φιλερήμου υπάρχει ο ναός της Παναγίας της Φιλερήμου, οικοδόμημα των Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, όπως άλλωστε και διάφορα άλλα θρησκευτικά μνημεία που χρονολογούνται από την Αρχαία, τη Βυζαντινή και την Ιπποτική Περίοδο.  

Η μονή του Αγ. Νκολάου στο Φουντουκλί, πλάι στην ομώνυμη πηγή – μιαν από τις καθαρότερες και πλουσιότερες σε φυσικούς υδάτινους πόρους στο νησί – χαρακτηριστική τετράκογχη εκκλησία, διατηρεί στο εσωτερικό της αγιογραφίες του 15ου αιώνα.  

Στο χωριό Ασκληπιό βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός της Αναλήψεως. Εδώ βρίσκονται οι μοναδικές γνωστές τοιχογραφίες σ’ ολόκληρο το νησί, που ιστορούν την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Τόσο ο ναός όσο και το μουσείο θρησκευτικής και λαϊκής τέχνης αξίζουν μιαν επίσκεψη.  

Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Θάρρι, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Λάερμα. Το καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο και το δέος που εμπνέει η εκκλησία του Αρχαγγέλου με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, δίκαια έχουν ανάγει το μοναστήρι αυτό σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του θρησκευτικού τουρισμού της Ρόδου.  

Οι Μονές της Παναγίας Παντάνασσας στη Σορωνή, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Θάρρι, της Παναγίας Υψενής στη Λάρδο, της Παναγίας Παραμυθιάς στ’ Αφάντου, της Παναγίας στο Σκιάδι, της Φανερωμένης στην Ιξιά, της Παναγίας στη Φιλέρημο και του Αγ. Νεκταρίου στο Κρυονέρι, κοντά στην Αρχίπολη, είναι χώροι ψυχικής ηρεμίας, ιδανικοί για προσευχή.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr – φωτογραφία rodosreport.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group