Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠρωταθλήτρια με διαφορά ...στήθους η Ελλάδα στην Μεσόγειο

Πρωταθλήτρια με διαφορά …στήθους η Ελλάδα στην Μεσόγειο

|

Ενθαρρυντικά για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν τα ποιοτικά μεγέθη του, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στους συγκριτικούς δείκτες ικανοποίησης των ξένων επισκεπτών της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στη συνολική κατάταξη του λεγόμενου γενικού δείκτη ικανοποίησης έναντι των ανταγωνιστών της.

Ωστόσο, δεν αυξάνει τη σχετική της βαθμολογία και έτσι οι άλλες χώρες περιορίζουν φέτος τη διαφορά. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης ικανοποίησης της Ελλάδας στο ενδεκάμηνο του 2019 ήταν στο 87,1%, με την Κροατία δεύτερη με ποσοστό 85,5%. Φέτος στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα συγκεντρώνει 87% και ακολουθεί η Κύπρος με 85,6%. Επιπλέον μπορεί η Ελλάδα να προηγείται στον συνολικό δείκτη ικανοποίησης αλλά σε επιμέρους κατηγορίες του, όπως είναι η καθαριότητα, η διασκέδαση, το φαγητό κ.ά., αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό, ο οποίος μάλιστα προηγείται.

 

Τα στοιχεία αφορούν τον δείκτη ικανοποίησης (GRI®), καθώς και επιμέρους δείκτες ικανοποίησης πελατών των ξενοδοχείων, που υπολογίζονται από τη ReviewPro, εταιρεία που ειδικεύεται στη μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων και συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται μέσω ανάλυσης μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία). Δείκτες άνω του 80% δηλώνουν θετική εμπειρία. Oι δείκτες είναι ποιοτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της εξέλιξης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Tα στοιχεία που παρουσιάζονται βασίζονται σε αξιολογήσεις από πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και ξενοδοχείων στους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Συνεπώς, οι δείκτες αποτυπώνουν το ανταγωνιστικό επίπεδο του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος, καθώς και του αντίστοιχου των ανταγωνιστριών χωρών.

Ικανοποιημένοι οι τουρίστες από την Ελλάδα – Πρωταθλήτρια της Μεσογείου-1

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα σχετικά στοιχεία, δηλαδή για τον Νοέμβριο του 2022, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 86,8%. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Κύπρος με 84,9%. Ακολουθούν η Ισπανία με 84,1%, η Ιταλία με 83,1% και η Τουρκία με 80,5%, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78,4%.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν όμως οι επιμέρους αξιολογήσεις.

Στο κριτήριο της εξυπηρέτησης, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 89,1% και στη δεύτερη η Κύπρος με 88,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 88,5% και στην τέταρτη η Τουρκία με 87,6%. Ακολουθεί η Ιταλία με 86,9%. Τελευταίες είναι η Κροατία με 81,8% και η Γαλλία με 81,3%.

Στο κριτήριο της καθαριότητας των ξενοδοχείων, όμως, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 91,8% και ακολουθούν η Ιταλία με 91,7%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 90,6%. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ισπανία με 88,7% και ακολουθεί η Τουρκία με 87,7%. Τελευταία είναι η Γαλλία με 83%.

Στην κατηγορία φαγητού – ποτού, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 84,3% και στη δεύτερη θέση η Κύπρος με 84,2%. Ακολουθούν η Ελλάδα με 82,7% και η Ισπανία με 81,7%, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 81,1% και στην τελευταία η Κροατία με 80,5%.

Στο κριτήριο της τοποθεσίας, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με υψηλή βαθμολογία 90,4%. Στη δεύτερη θέση η Κύπρος με 90,3% και ακολουθεί η Ιταλία με 89,7%. Η Ισπανία βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 89%, ακολουθούμενη από την Κροατία με 87,9%. Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα και η Γαλλία με 87,3% και 87,1% αντίστοιχα.

Στην κατηγορία της σχέσης ποιότητας – τιμής, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 86,8% και ακολουθούν η Κύπρος με 86,6% και η Ελλάδα με 85,1%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 83,9% και ακολουθούν η Κροατία και η Ισπανία με 83,2% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με 74,5%.

Στην κατηγορία δωματίου, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 87,7% και ακολουθεί η Κύπρος με 85,2%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 84%, στην τέταρτη η Ελλάδα με 83,7% και στην πέμπτη η Τουρκία με 83,2%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία με 78,5% και η Κροατία με 77,5%.

Ούτε στον δείκτη ικανοποίησης από τη διασκέδαση προηγείται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 85,1% και στη δεύτερη η Κύπρος με 80,2% ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται κάτω από το 80%. Ειδικότερα: Κροατία 78,6%, Ελλάδα 77,2%, Ισπανία 75,9% και Ιταλία 73,7%.

Οι απώλειες

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος έκλεισε τις δύο σημαντικές αυτές αγορές από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα, και η πολύ αργή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης της κρουαζιέρας περιόρισαν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι εισπράξεις από τη Ρωσία εμφανίζονται κατά σχεδόν 92% λιγότερες από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και οι εισπράξεις από την κρουαζιέρα κατά 22% λιγότερες.

Μάλιστα, εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από την κρουαζιέρα και τη Ρωσία, οι εισπράξεις εμφανίζονται οριακά αυξημένες κατά 0,2% και συγκεκριμένα στα 16,72 δισ. φέτος στο 10μηνο, από 16,68 δισ. το 2019.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις