Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις...

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

|

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι προορισμοί με τις μεγαλύτερες απώλειες στην αντίληψη για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε απόσταση έως και 2.000 χιλιομέτρων από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των χωρών, σε αυτήν την απόσταση, βρίσκεται και η Ελλάδα, για την οποία, όμως, η αντίληψη για την ασφάλεια “δεν έχει αλλάξει αισθητά”.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις του Δείκτη Αντίληψης Ασφάλειας, που διαμόρφωσε η ισπανική εταιρεία τουριστικών ερευνών και αναλύσεων Mabrian. Είναι αυτονόητο ότι το κριτήριο της ασφάλειας επηρεάζει ευθέως τις ταξιδιωτικές κρατήσεις, προκαλώντας ακυρώσεις και πάγωμα σε αυτές.

Έτσι, οι τουριστικές απώλειες τις τέσσερις εβδομάδες από τις 7 Οκτωβρίου, που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς, και μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου σε σύγκριση με την εβδομάδα πριν από την έναρξη του πολέμου, είναι:

  • 28% για την Αίγυπτο
  • 20% για την Ιορδανία
  • 18% για το Κατάρ
  • 9% για την Τυνησία
  • Από 6% για τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία
  • 3% για το Ομάν, και
  • 1% για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Carlos Cendra, CMO της Mabrian, σχολίασε τα ευρήματα, τονίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο των πολεμικών συγκρούσεων στον ταξιδιωτικό τομέα. «Τα ταξίδια είναι ένας από τους πρώτους κλάδους που αισθάνονται το κύριο βάρος μιας σύγκρουσης, σίγουρα σε εθνικό επίπεδο. Ο Δείκτης Αντίληψης Ασφάλειας Mabrian είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες που υπολογίζουμε για τους πελάτες μας, καθώς αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους τουρίστες να επισκεφτούν μια χώρα ή όχι. Τι χρησιμεύει ο καλός καιρός ή η σχέση ποιότητας-τιμής εάν ένας προορισμός δεν θεωρείται, σωστά ή άδικα, ως ασφαλής;” διερωτήθηκε ο κ.Cendra.

Σε τέτοιες συνθήκες, τόνισε, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε την διαφορετική ευαισθησία των  αγορών απέναντι στην κατάσταση, καθώς οι βαθμολογίες που δίνουμε εδώ είναι ο μέσος όρος όλων των μεγάλων πηγών αγορών σε όλο τον κόσμο. Γι αυτό, όπως είπε, οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους ανά αγορά, εστιάζοντας βεβαίως στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης το συντομότερο δυνατό. Για παράδειγμα, η Τυνησία δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε αυτή τη σύγκρουση και αυτό πρέπει να το επικοινωνήσει για να επανέλθει η αντίληψη ασφάλειας στις τουριστικές αγορές.

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, όπως αναφέρει η εταιρεία, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η μεθοδολογία χρησιμοποιεί τεχνικές Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, αναλύοντας εκατομμύρια αυθόρμητες τουριστικές αλληλεπιδράσεις στα Social Media σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: https://www.tornosnews.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε Σίφνο και Φολέγανδρο ο Φίλιππος Φόρτωμας

Και στα δύο νησιά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και τις τοπικές αρχές και να συμμετέχει σε εορτασμούς και εκδηλώσεις.

«Φίλεμα 2025»: Η Αντίπαρος γιορτάζει γεύσεις, παράδοση και φιλοξενία

Το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Πολιτισμού προσκαλεί επιχειρήσεις και επισκέπτες στο Κάστρο το Σάββατο 7 Ιουνίου

Η Σαντορίνη λέει «όχι» στα πλαστικά!

Το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και η Lidl Ελλάς ενώνουν δυνάμεις για καθαρισμούς ακτών και βυθού στο νησί

Νάξος – Καστράκι: Στις κορυφαίες παραλίες της Ευρώπης σύμφωνα με τον “The Guardian”

Οι αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας ενθουσιάζονται με το Καστράκι και τη λευκή του άμμο – Διεθνείς διακρίσεις για τη Νάξο ως βιώσιμο προορισμό

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Βρούτσης: “Θα περιμένω Αγγελόπουλους – Γιαννακόπουλο στο γραφείο μου έως τις 3 το μεσημέρι”

Βρούτσης για τη συνάντηση με Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Θα τους περιμένω ως τις 15:00, αν δεν έρθουν θα διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα

Αθλητικά έργα στη Νάξο: Σε τροχιά υλοποίησης αναβαθμίσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Πολυκρέτης παρουσιάζει τις παρεμβάσεις για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές που αναβαθμίζουν την αθλητική ζωή του νησιού

Νάξος: Εξειδικευμένοι γιατροί στο “Naxos Medical”, το πρόγραμμα του Ιουνίου (πίνακας)

Το Naxos Medical ανακοινώνει τις ημερομηνίες επισκέψεων από κορυφαίους ειδικούς για τον Ιούνιο – Πρόληψη, φροντίδα και υγεία χωρίς μετακινήσεις

Όθων Ξενικουδάκης: Ο γιατρός με την ψυχή ζωγράφου από τη Νάξο

Με καταγωγή από τις Τρίποδες (Βίβλο_ της Νάξου, ο ζωγράφος και οδοντίατρος που ζει και δημιουργεί στη Νίκαια, διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της τέχνης για πάνω από τέσσερις δεκαετίες

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο