Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠόλεμος για τα έσοδα από τον Τουρισμό

Πόλεμος για τα έσοδα από τον Τουρισμό

|

Μην αποδεκτές οι στατιστικές της ΤτΕ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την ΕΛΣΤΑΤ – Τεράστιες αποκλίσεις έως και 300%!

Συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αξιοπιστία των στατιστικών που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος κάθε μήνα για τον ελληνικό τουρισμό, βάζει η εφημερίδα “Δημοκρατία” σε πρόσφατο ρεπορτάζ της. H έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν μειωμένα το 2016 σε σχέση με το 2015 – τάση που συνεχίζεται και το 2017 – έρχεται σε σύγκρουση με την αποτίμηση όχι μόνο της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΟΤ, αλλά και διεθνών φορέων του τουρισμού, όπως και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η τουριστική κίνηση το 2016 αυξήθηκε κατά 5,1% και διαμορφώθηκε στα 24.800.000 ταξιδιώτες (28.070.833 ταξιδιώτες, αν προστεθούν και οι 3.271.500 που προήλθαν από την κρουαζιέρα +30%, η οποία διέψευσε τις αρνητικές προβλέψεις, ενώ αναμένεται ανάλογη συνέχεια και φέτος), έναντι 23.600.000 ταξιδιωτών το 2015. Παράλληλα, όμως – σύμφωνα με την ΤτΕ – οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 13,220 δισ. ευρώ. Την εκτίμηση αυτή διαψεύδει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού (WTTC – World Travel & Tourism Council), που ανακοίνωσε στην ετήσια έκθεσή του για τον ελληνικό τουρισμό ότι το σύνολο των τουριστικών εσόδων διαμορφώθηκε στα 15 δισ. ευρώ το 2016. Επίσης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού ανακοίνωσε οριακή αύξηση των εσόδων από τον εγχώριο τουρισμό +0,2% (9 δισ. ευρώ)! Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανακοινώνει αποτελέσματα για τον εσωτερικό τουρισμό.

Πρέπει να τονιστεί ότι η μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι των τουριστών/ταξιδιωτών είναι μία παγκόσμια τάση, που πλήττει κυρίως premium προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία κα όπου υπάρχουν πολλοί επισκέπτες οι οποίοι επισκέπτονται έναν προορισμό τακτικά σχεδόν κάθε χρόνο. Η παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώνεται 3-5% ετησίως. Τη μείωση αυτή όλοι οι προορισμοί την ισορροπούν με την αύξηση των αφίξεων. Η Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με την ΤτΕ σημείωσε πρωτόγνωρη πτώση σχεδόν 13% σε σχέση με το 2015 στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και διαμορφώθηκε στα 470,5€ (ΤτΕ). Μείωση τριπλάσια από την μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής, η οποία διαμορφώθηκε στις 6,9 ημέρες από 7,2 ημέρες το 2015 (-4,2%).

Τα παραπάνω στοιχεία αμφισβήτησε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τάλεμπ Ριφάι, ως μη αποδεκτά! Ο κύριος Ριφάι σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι «ο τρόπος υπολογισμού των ταξιδιωτικών εισπράξεων από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μη αποδεκτός, καθώς δεν περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των χρημάτων τα οποία δαπανούν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα». Για παράδειγμα, το shopping. Μεγάλο μέρος των δαπανών που γίνονται από τουρίστες σε κοσμήματα, γούνες, μόδα, έργα τέχνης κ.ά., η αξία των οποίων ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, δεν προσμετρώνται στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, αλλά στο εμπορικό. Θεωρούνται, δηλαδή, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, «εξαγωγές».

Αποκλίσεις έως και 300%!

Αποκλίσεις όμως εντοπίζει η εφημερίδα “Δημοκρατία” μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και διεθνών οργανισμών, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 300%! Χαρακτηριστικά, το αμερικανικό U.S. Chamber of Commerce, στην ετήσια έκθεσή του για τον εξερχόμενο τουρισμό, ανακοίνωσε ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Αμερικανών που ταξίδεψαν στην Ευρώπη το 2016 διαμορφώθηκε στα 2.731 δολάρια. Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε πτώση εσόδων από ΗΠΑ το 2016 κατά 22,8%, με μέση δαπάνη ανά ταξίδι 935 ευρώ – (απόκλιση 300%). Προφανώς, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα. 

Αποκλίσεις όμως εντοπίζονται και με την Βρετανική Στατιστική Αρχή ONS, η οποία στη δική της ετήσια έκθεση για τον εξερχόμενο τουρισμό, ανακοίνωσε ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Βρετανών που ταξίδεψαν εκτός Βρετανίας το 2016 διαμορφώθηκε στα 720,5 ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πτώση εσόδων από Βρετανία το 2016 κατά 2,9% με μέση δαπάνη ανά ταξίδι 677 ευρώ (απόκλιση 7%).

Επίσης, το γερμανικό ίδρυμα BAT-STIFTUNG FÜR ZUKUNFTSFRAGEN, στην ετήσια έκθεσή του για τον outbound τουρισμό, ανακοίνωσε ότι κάτοικοι Γερμανίας που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2016 δαπάνησαν κατά μέσον όρο 1.261 ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πτώση εσόδων από Γερμανία το 2016 κατά 4,1%, με μέση δαπάνη ανά ταξίδι 685 ευρώ (απόκλιση 85%).

Όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις, η Expedia ανακοίνωσε άνοδο 29% στις διανυκτερεύσεις σε ελληνικά καταλύματα που κλείστηκαν μέσα από την πλατφόρμα της το 2016 και 47% ως τώρα για το 2017, τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για οριακή αύξηση των διανυκτερεύσεων μόλις 1,2%, λόγω της μείωσης της μέσης διάρκειας ενός ταξιδιού. Ενώ, στα έσοδα, η Expedia κατέγραψε άνοδο 36% του τζίρου στην Ελλάδα το 2016

Αντίστοιχα, ο τζίρος στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2016 παρουσίασε οριακή άνοδο κατά 0,2%, ενώ έχουν καταγραφεί και άνοδος των τιμών ανά δωμάτιο σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε σχέση με το 2015 +5,5% κατά το ΙΤΕΠ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και +9% σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία ξενοδοχειακών μελετών STR.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για πτώση εσόδων 6,4%, λόγω της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Η μείωση που εμφανίζει η ΤτΕ δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, που παραθέτουν μια σειρά από επιχειρήματα:

  • Αυξήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις μέσω αεροπορικών πτήσεων.Επισκέπτες με παραδοσιακά υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, ενώ μειώθηκαν οι διεθνείς οδικές αφίξεις, όπου η μέση δαπάνη είναι παραδοσιακά χαμηλότερη. 
  • Αυξήθηκαν οι ροές από χώρες εκτός Σένγκεν (Ρωσία, Ισραήλ, αραβικές χώρες, ΗΠΑ, Ασία κ.ά.), που δαπανούν περισσότερα από τους εντός Σέγκεν επισκέπτες.
  • Για πρώτη χρονιά έγινε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ως το τέλος Νοεμβρίου 2016, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση εσόδων από τον Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά.
  • Η ΤτΕ παραδέχεται ότι σημειώθηκε αύξηση +10% σε σχέση με το 2015 του high end τουρισμού (υψηλού εισοδήματος)
  • Μεγάλο μέρος των επισκεπτών το 2016 ήταν last minute στο high season διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (Γ’ Τρίμηνο), όπου παραδοσιακά δεν δίνονται εκπτώσεις, λόγω αυξημένης ζήτησης.
  • Τα πακέτα all inclusive σημείωσαν οριακή άνοδο το 2016, επομένως δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στο αποτέλεσμα των προσφορών
  • Η πολιτική των μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών που υιοθετήθηκε σε μεμονωμένους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κως και η Σάμος, έγινε υπό το βάρος του προσφυγικού, υπερκαλύφθηκε όμως από άλλους δημοφιλείς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες, η Ρόδος, η Κρήτη και το Ιόνιο, όπου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% ως και τον Οκτώβριο.
  • Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων μεγάλων tour operator του εξωτερικού, όπως η TUI και η Thomas Cook, η Ελλάδα το 2016 ήταν ακριβότερη από την Ισπανία στο κόστος των οργανωμένων πακέτων διακοπών.
  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλων online tour operator, όπως η Expedia και η Booking, που διακινούν μεγάλο μέρος των μεμονωμένων ταξιδιωτών, η Ελλάδα το 2016 σημείωσε μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα μεγέθη (κίνηση, τζίρο κλπ)
  • Οι καταθέσεις στις τράπεζες σημείωσαν πρωτόγνωρη αύξηση λόγω του τουρισμού
  • Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών
  • Ο τζίρος tax free προϊόντων σημείωσε μεγάλη άνοδο, σύμφωνα με την Premium Tax Free Greece.

Συνεργασία ΠΟΤ-ΕΛΣΤΑΤ – Υπ.Τουρισμού

Η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία σταμάτησε να λαμβάνει τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος λόγω των αποκλίσεων, προωθεί την άμεση ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού – πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου – τον προσεχή Ιούνιο. Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και με την υποστήριξη τεχνικών κλιμακίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της υπηρεσίας Structural Reform Support Service (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, προσφέρει ποιοτικά στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανά κλάδο (πρωτογενή τομέα κα).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.