Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠΝΑΙ: Πανελλαδική πρωτιά στην ποιότητα εισερχόμενου τουρισμού για το 2021

ΠΝΑΙ: Πανελλαδική πρωτιά στην ποιότητα εισερχόμενου τουρισμού για το 2021

|

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην ποιότητα του εισερχόμενου Τουρισμού και στο οικονομικό αποτύπωμα της σεζόν του 2021 – Το σχόλιο του Γιώργου Χατζημάρκου

Και το 2021, πρώτη στην Ελλάδα με διαφορά σε όλα τα ταξιδιωτικά μεγέθη η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2021 Πρώτη μεταξύ όλων τις Περιφερειών της χώρας αναδεικνύεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το 2021 σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, που μετρά η έγκυρη και καθιερωμένη ετησίως έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας (σ.σ. μπορείτε να την δείτε στο τέλος του άρθρου) για όλη τη χρονιά του 2021, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η Περιφέρεια με τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα σε όλους τους δείκτες, τόσο αυτούς που έχουν να κάνουν με το οικονομικό αποτύπωμα και την ποιότητα του εισερχόμενου τουρισμού όσο και με αυτούς που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση επισκεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας και αυτές που έχουν δυνητικά τουρισμό για 12 μήνες τον χρόνο, όπως η Αττική με την πρωτεύουσα.

Πρώτη στις ταξιδιωτικές εισπράξεις με διαφορά της τάξης του 30% από την 2η Περιφέρεια, το Νότιο Αιγαίο συμβάλλει με το ένα τρίτο στις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας

Μεγάλη είναι η διαφορά της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την αμέσως επόμενη Περιφέρεια και στα τρία μεγέθη της έρευνας, που συνδέονται ευθέως με την ποιότητα του επισκέπτη και την οικονομική ανάκαμψη του τόπου. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται πρώτη, με διαφορά της τάξης του 30% από την δεύτερη Περιφέρεια, στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, προσφέροντας στην εθνική προσπάθεια το ένα τρίτο της τουριστικής ευημερίας του 2021.

Αντίστοιχα και στον δείκτης της δαπάνης ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια, στην οποία το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται ομοίως στην πρώτη θέση καθώς και ο δείκτης της δαπάνης ανά διανυκτέρευση με σημαντική διαφορά από την δεύτερη Περιφέρεια, κατά 13,2% και 17,1% αντίστοιχα.

«Ο καλύτερος πελάτης της Ελλάδας βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο», σχολίασε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος σε συνέντευξη Τύπου. «Το Νότιο Αιγαίο διδάσκει τουριστική πολιτική που δεν έχει στόχο την αριθμολαγνεία αλλά την ποιότητα και το οικονομικό αποτύπωμα. Έχει κερδίσει στα πιο δύσκολα χρόνια στη σύγχρονη ιστορία του τουρισμού εμπιστοσύνη, μερίδιο αγορά και ποιότητα. Αυτό είναι αποτέλεσμα τουριστικής πολιτικής, η οποία διαμορφώθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις μέσα από δράσεις πρωτοφανούς ευρύτητας και συνεργασίας και υπηρετείται και από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ένας στους τέσσερις επισκέπτες της Ελλάδας επέλεξε το Νότιο Αιγαίο

Αλλά και στους ποσοτικούς δείκτες, η πρώτη θέση ανήκει στο Νότιο Αιγαίο, που αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος προορισμός, με τις περισσότερες επισκέψεις ανά Περιφέρεια από τις κυριότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών. Για την ακρίβεια, τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου προσέλκυσαν περίπου έναν από τους τέσσερις επισκέπτες της Ελλάδας, σημειώνοντας διαφορά εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από την αμέσως επόμενη Περιφέρεια. Τέλος, την πρώτη θέση κατέλαβε με διαφορά και στον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

«Με το ένα τρίτο των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και το ένα τέταρτο των επισκέψεων της Ελλάδας να αποδίδονται στην Περιφέρειά μας, το Νότιο Αιγαίο έσυρε την τουριστική ανάκαμψη της χώρας, έβαλε πλάτη στην εθνική προσπάθεια και πρόσφερε τα μέγιστα. Σε εύκολους αλλά και στους πιο δύσκολους καιρούς, τα νησιά μας και άνθρωποί τους δεν σταματούν να επιβεβαιώνουν ότι η φιλοξενία είναι στο DNA μας. Τα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν όσα ζήσαμε το καλοκαίρι του 2021, όταν, με πολλή δουλειά, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνεργασία, κατακτήσαμε την ψηλότερη και δυσκολότερη κορυφή του ελληνικού Τουρισμού. Μπαίνουμε στο 2022 με την ώθηση που μας δίνουν οι κατακτήσεις μας, χωρίς να επαναπαυόμαστε ούτε μέρα. Τώρα χτίζουμε, με σχέδιο και δουλειά, τις επόμενες νίκες μας.»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Φολέγανδρος: Ανθρώπινες ιστορίες και αυθεντική ομορφιά στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα” (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Φολέγανδρο, σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου στις 14:45 στον ΣΚΑΪ, μέσα από μοναδικά πορτρέτα κατοίκων, παραδόσεων και φυσικής γοητείας.

Δωδεκάνησα: Ξεκινά το μεγάλο έργο ανακύκλωσης σε Κω και Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ

Η 23η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων – Πρωτοβουλία-ορόσημο για το περιβάλλον στα Δωδεκάνησα

HELLENiQ ENERGY: Μείωση τιμών καυσίμων σε 12 ακριτικά νησιά, ανάμεσά τους, Αμοργός, Σέριφος και Σίκινος

Με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η HELLENiQ ENERGY μέσω της ΕΚΟ μειώνει το κόστος των καυσίμων σε δυσπρόσιτα νησιά, ενισχύοντας τους κατοίκους και τον τουρισμό.

Υποβολή ενδιαφέροντος έως 31 Ιουλίου για σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας στις Κυκλάδες

Σεμινάρια με φυσική παρουσία για εργοδότες που επιθυμούν να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας – Διεξαγωγή σε Μήλο, Σύρο, Πάρο, Σίφνο και άλλα νησιά ανάλογα με τη συμμετοχή

Συγχαρητήρια Γιάννη Κρητικού στον νέο Γενικό Γραμματέα Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη

Μια θερμή δήλωση στήριξης και υπερηφάνειας για έναν άξιο εκπαιδευτικό με πολύχρονη προσφορά στα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο

Λορέττα Γαΐτη: «Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωση είναι ο φόρος τιμής μου στους γονείς μου και στην Ίο που αγάπησαν»

Η αρχιτέκτονας Λορέττα Γαΐτη αφηγείται πώς η προσωπική της πρωτοβουλία και η βαθιά οικογενειακή σύνδεση με την Ίο οδήγησαν στη δημιουργία ενός μουσείου που κρατά ζωντανή την κληρονομιά δύο σπουδαίων δημιουργών.

Καρνάγια: Τα ξύλινα ναυπηγεία που σβήνουν, μαζί τους μια Ελλάδα που χάνεται

Από τα 300 καρνάγια που λειτουργούσαν κάποτε στη χώρα, λιγότερα από 70 επιβιώνουν σήμερα – Μια συγκινητική προσπάθεια να σωθεί η τέχνη που ταυτίστηκε με τη θάλασσα και την ελευθερία.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Λειψοί: Το πλωτό ασθενοφόρο που σώζει ζωές στα Δωδεκάνησα

Μέσα σε μόλις 35 ημέρες, το πλωτό ασθενοφόρο των Λειψών έκανε 7 επιτυχείς διακομιδές μειώνοντας τον χρόνο αναμονής από 6 σε 2 ώρες – Το όραμα έγινε πράξη.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.