Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠΝΑΙ: Οι Χρυσοχοϊδης - Μαργαρίτης κατέθεσαν τις προτάσεις της Περιφέρειας για την...

ΠΝΑΙ: Οι Χρυσοχοϊδης – Μαργαρίτης κατέθεσαν τις προτάσεις της Περιφέρειας για την επανεκκίνηση του τουρισμού

|

Κων/νος Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Μαργαρίτης στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο Τουρισμού – Οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Τουριστικής Ανάπτυξης για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες κατέθεσαν τις προτάσεις της Περιφερειακής αρχής για ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την επανεκκίνηση του Τουρισμού του Ν. Αιγαίου

Με την αγωνία όλων στραμμένη στην επόμενη μέρα και την επανεκκίνηση του Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε χθες η 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργού Χάρη Θεοχάρη και του Υφυπουργού Μάνου Κόνσολα με τους Εντεταλμένους Συμβούλους Τουρισμού από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησαν ο Κ. Χρυσοχοΐδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Δωδεκανήσου και ο Γ. Μαργαρίτης Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Κυκλάδων. Προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δράσεων και πρωτοβουλιών, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ενημέρωσαν το Υπουργείο για τα ειδικά θέματα κάθε Περιφέρειας και ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του, τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις και τη συμμετοχή του στις Συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής Κρίσης Κορωνοϊού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Συνεδρίασης των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Σχετικά με το συντονισμό των επόμενων δράσεων, οι κ.κ. Μαργαρίτης και Χρυσοχοΐδης έθεσαν μία σειρά σημαντικών ζητημάτων για την ασφαλή μετάβαση στην επόμενη κατάσταση και το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων το ταχύτερο δυνατό, πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Σε αυτή τη βάση, προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσει ο Τουρισμός, παράλληλα με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής προφύλαξης των κατοίκων και των επισκεπτών, συνιστά η εκπόνηση υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο για τη λειτουργιά όλων των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και των μέσων μεταφοράς προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα, οι δύο Εντεταλμένοι Σύμβουλοι ζήτησαν να προσδιορισθούν άμεσα τα Πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν από τη στιγμή της άφιξης των επισκεπτών στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, κατά την οδική μεταφορά από και προς τα ξενοδοχεία της διαμονής στα πάσης φύσεως καταλύματα καθώς και για τη λειτουργία του κλάδου της εστίασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να προηγηθεί η χώρα μας στον καθορισμό Πρωτοκόλλου εσωτερικών και διεθνών αερομεταφορών. 

Επίσης, αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική χρονική φάση ως προς την εξάπλωση του ιού και την πορεία της πανδημίας, πρότειναν στο Υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει πρωτοβουλία σύναψης διμερών διακρατικών συμφωνιών με κάθε χώρα ξεχωριστά για τη μετακίνηση πολιτών προς την Ελλάδα.

Κυρίαρχο ζήτημα που επανέλαβαν εμφατικά είναι το αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών  Φ.Π.Α, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί και η στήριξη των εργαζομένων όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών του κλάδου για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.  

Επιπλέον, σε επίπεδο οικονομικό και φορολογικό, υποστήριξαν την ενίσχυση όλων των τουριστικών επιχειρήσεων με μέτρα παροχής ρευστότητας και φορολογικά κίνητρα, με οριζόντιες απαλλαγές και χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν την αύξηση τόσο του de minimis όσο και του ύψους των εγγυήσεων από πλευράς του Δημοσίου, ώστε να ενταχθούν στη νέα χρηματοδοτική στήριξη περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, με προτεραιότητα την επιτυχημένη επανατοποθέτηση του Τουρισμού της Ελλάδας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην όποια νέα κανονικότητα διαμορφώνεται από την πανδημία,  επανέλαβαν την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει και χρηματοδοτικά την προβολή της Ελλάδας και των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Marketing Greece και βέβαια σε συνεννόηση επί τη βάση του εθνικού σχεδίου ως προς τα κεντρικά θέματα και μηνύματα της καμπάνιας αλλά και τις αγορές-στόχους που η παγκόσμια υγειονομική κρίση διαμορφώνει. 

Το Γραφείο Τύπου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Ξεκινά η μεγάλη επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για την αναβίωση του Ξενία Κύθνου

Με άδεια οικοδομής και σε διαβούλευση η ΜΠΕ, δρομολογείται η ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος στα Λουτρά Κύθνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης 2-3 ετών.

Iσχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα – Έγινε αισθητός σε Αττική και Κυκλάδες

Αναστάτωση προκάλεσε η νυχτερινή δόνηση, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σοβαρές ζημιές – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι και οι τοπικές αρχές.

Γιατί οι παίκτες επενδύουν σε ακριβές καρέκλες παιχνιδιού;

Εργονομία καρέκλας: Γιατί οι παίκτες ηλεκτρονικών σπορ κάθονται σε θρόνους των 1500 δολαρίων

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.