Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠάρος, ηχεί ο κώδωνας κινδύνου για το τουριστικό μέλλον του νησιού

Πάρος, ηχεί ο κώδωνας κινδύνου για το τουριστικό μέλλον του νησιού

|

Η ανοιχτή επιστολή ενός επισκέπτη από την Νότια Αφρική επί 37 χρόνια στην Πάρο καταθέτει την άποψή του για το παρόν και το μέλλον του νησιού τονίζοντας ότι « Ξυπνήστε πριν είναι πολύ αργά» 

Η Πάρος φέτος ζει και πάλι μία δεύτερη … νεότητα. Η κίνηση είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική με βάση τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου, όμως μερικές φορές οι αριθμοί δεν είναι αρκετοί ώστε να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο άνθρωπος και η στάση που κρατάμε απέναντι στο περιβάλλον και στο χώρο που μας έχει δοθεί στο σύντομο διάστημα της παρουσίας μας… Πριν από μερικές ημέρες μέσω της ιστοσελίδας parosin.gr επιστολή από τον Paul Padmore, ο οποίος έρχεται στη Πάρο από το 1980… Μάλιστα, μένει στην Νότιο Αφρική αλλά έχει ερωτευτεί τη Πάρο και κάθε χρόνο εμφανίζεται… Φέτος όμως ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει την άποψή του για τα τουριστικά δρώμενα και γιατί όχι να χτυπήσει ένα πρώτο καμπανάκι… Μάλιστα, χαρακτηριστικά στην επιστολή του «έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Με απλά λόγια αγαπάμε την Πάρο και τους ανθρώπους!».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του στα ελληνικά (ελεύθερη μετάφραση) και στα αγγλικά όπου και μας εστάλει:

 «Η γυναίκα μου και εγώ επισκεπτόμαστε την Πάρο από το 1980 και η Πάρος έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Με απλά λόγια αγαπάμε την Πάρο και τους ανθρώπους!

Είμαστε από τη Νότιο Αφρική και δεν είναι φθηνό να κάνουμε τόσο μακρύ ταξίδι. Προφανώς το νησί έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών, αλλά εξακολουθεί να έχει την ίδια αίσθηση που είχε πριν από όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόσφατα, όμως, αισθανθήκαμε μια διαφορετική στάση. Φτάσαμε εδώ στις 16 Μαΐου και καταλαβαίνω ότι υπήρχαν λίγοι τουρίστες. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις ήταν ακόμη κλειστές. Τώρα είναι μέσα Ιουνίου και δεν έχουν αλλάξει πολλά.

Συνειδητοποιώ δύο σημαντικά πράγματα:

1. Υπάρχει μια κρίση και

2. Ο τουρισμός είναι απαραίτητος για την Πάρο

Συχνά ακούω ότι οι Έλληνες λένε ότι οι τουρίστες θα έρθουν φέτος, αλλά όλοι στην τουριστική βιομηχανία πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν πρέπει να έρθει στην Πάρο. Αυτό δεν συνέβαινε τη δεκαετία του 1980. Το νησί δεν είναι πλέον φθηνό και υπάρχουν πολλά άλλα μέρη για να επισκεφτείτε. Ο λαός της Πάρου έχει γίνει εφησυχασμένος και απαθής. Χωρίς να καταβάλλεται προσπάθεια, η τουριστική σας βιομηχανία δεν θα γίνει ποτέ αυτό που ήταν.

Υπάρχουν ακόμα πολλές ταβέρνες και δωμάτια που είναι κλειστά. Πώς περιμένουν να πετύχουν μόνο για δύο μήνες του έτους; Οι φίλοι μου πήγαν στη Γλύφα χθες (Κυριακή) για μεσημεριανό γεύμα.

Η ταβέρνα ήταν κλειστή την Κυριακή στα μέσα Ιουνίου!

Υπήρχαν τρεις ταβέρνες στο Μώλο. Η μια είναι κλειστεί εδώ και αρκετά χρόνια, η άλλη είναι ακόμα κλειστή και η τρίτη είναι κλειστή το βράδυ.

Ο τουριστικός κλάδος της Πάρου πρέπει να αλλάξει.

Η εποχή σας είναι πολύ μικρή μέσα Ιουνίου, Ιούλιος και Αύγουστος.

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό δεν πρέπει να ανοίγουν απλώς όταν βλέπουν εύκολα κέρδη, προσφέρουν μια υπηρεσία και πρέπει να είναι ανοικτές για να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία.

Έμεινα πολύ απογοητευμένος φέτος και η γενικός εφησυχασμός και η απάθεια με έκανε να νιώθω λυπημένος, ενοχλημένος και θυμωμένος.

Η κρίση είναι γεγονός. Προκειμένου να προσελκυστούν οι τουρίστες πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια διαφορετικά για άλλη μια φορά όλοι θα γκρινιάζουνε για μια άλλη κακή εποχή.

Ξυπνήστε πριν είναι πολύ αργά.

Paul Padmore paul@padmore.info»

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής στα αγγλικά:

«My wife and I have been visiting Paros since 1980 and Paros has become a very important part of our lives. Simply put – we love Paros and the people!

We are South African and it is not cheap to make such a long journey. Obviously the island has changed over the years but it still has the same feel that it had all those years ago.

Recently, though, we have felt a differenr attitude. We arrived here on 16 May and understably there were few tourists. Many tourist businesses were still closed – it is now the middle of June and not much has changed.

I realise two important things:-

1. There is a crisis and

2. Tourism is essential to Paros

I often hear greek people say the tourists will come this year but every one in the tourism industry must understand that no one HAS to come to Paros. This is not the 1980s – it is no longer cheap and there are many other places to visit. The people of Paros have become complacent and apathetic. Without making an effort your tourism industry will never be what it was.

There are still many tavernas and rooms that are closed. How do they expect to be successful only working for two months of the year? Friends of mine went to Glyfa yesterday (Sunday) for lunch – the taverna was closed on a Sunday in the middle of June!

There used to be three tavernas in Molos. One closed several years ago, one is still closed and one is closed at night.

The tourism industry of Paros has to change.

Your season is too short – mid June, July and August.

Businesses involved in tourism should not just open when they see easy profits, they are offering a service and should be open to give that service.

I have been very dissappointed this year and the general complacency and apathy has made me feel sad, irritated and angry.

The crisis is a fact. In order to attract tourists an effort has to be made or once again everyone will be moaning about another bad season.

Wake up before it is too late.

Paul Padmore – paul@padmore.info»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.