Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΠάρος: Είναι το νέο hot spot (σε επίπεδο εξοχικής κατοικίας) της Ελλάδας;

Πάρος: Είναι το νέο hot spot (σε επίπεδο εξοχικής κατοικίας) της Ελλάδας;

|

Η επόμενη ημέρα στις Κυκλάδες… Ποια νησιά είναι αυτά που αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολυτελείς κατοικίες… Το προβάδισμα της Πάρου και η εμφάνιση Νάξου, Κέας αλλά και οι Ανδρος – Σύρος 

Ποιο νησί μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιουργούν Μύκονος και Σαντορίνη όσον αφορά το Νότιο Αιγαίο και δη των Κυκλάδων; Η Πάρος είναι το νησί που πρωταγωνιστεί στην αγορά εξοχικής κατοικίας, με έντονη ανοικοδόμηση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την Engel & Volkers Ελλάδος, η Πάρος είναι το νησί, που λόγω και του κορεσμού που παρατηρείται στην Μύκονο, γνωρίζει μεγάλη ζήτηση, ενώ οι τιμές εκτιμάται ότι θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο.

Στη Μύκονο, όπως προαναφέρθηκε λόγω και της μεγάλης ζήτησης των προηγούμενων χρόνων, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων, ενώ στις καλές περιοχές του νησιού οι τιμές έχουν πιάσεις “ταβάνι”. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα οικόπεδα. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται αισθητά ο αριθμός των νέων αναπτύξεων με αποτέλεσμα οι τιμές, στα καλά σημεία του νησιού να διατηρούνται στα ύψη, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εντονότερο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο κορωνοϊός, πέραν του ότι έχει αυξήσει τις κρατήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την ενοικίαση μεμονωμένων κατοικιών, έχει κινητοποιήσει σημαντική μερίδα Ευρωπαίων για την αγορά του δικού τους σπιτιού, τόσο για ιδία χρήση όσο και για επενδυτικούς σκοπούς για την περίοδο που ο ιδιοκτήτης παραμένει στη χώρα του.

Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιµάται ότι καταλαµβάνει περίπου το 10% – 15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι, αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα, είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν σηµαντικές υπεραξίες.

Μάλιστα το ιδιαίτερο με την αγορά εξοχικής κατοικίας είναι ότι κλείνουν πιο εύκολα οι αγοραπωλησείς ακινήτων, αφού δεν παρατηρείται το φαινόμενο, “50.000 ευρώ πιο πάνω ή πιο κάτω στην τιμή” που γίνεται με την αγορά κύριας κατοικίας.

Όσον αφορά τη Σαντορίνη η ζήτηση είναι περιορισμένη καθώς έχει πολύ μικρά σπίτια και είναι πολύ τουριστική. Αυτό σημαίνει ότι αφενός μεν οι ξένοι την βλέπουν ως αξιοθέατο και όχι ως μία περιοχή που μπορούν να επενδύσουν σε αυτή, ενώ από την άλλη πλευρά οι Έλληνες την έχουν αποθυμοποιήσει και ως εκ τούτου το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι χαμηλό.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, δόθηκε παράταση ενός ακόμη χρόνου στην αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα στις εκτός σχεδίου περιοχές σε Σαντορίνη και Μύκονο. Η παράταση δόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 7/9/2021.

Η αρχική αναστολή, το καλοκαίρι του 2020, έγινε προκειμένου να μπει ένα φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα των νησιών, ενόψει της εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα θέσουν ξεκάθαρους κανόνες, συμβατούς με τη φέρουσα ικανότητα των δύο περιοχών.

Όσον αφορά τα νησιά που σύμφωνα με την Engel &Volkers Ελλάδος αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια είναι η Νάξος, η Τήνος, η Ανδρος και η Σύρος. Επίσης σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης έχουν και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα, όπως η Κέα (Τζιά) και η Κύθνος. 

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς real estate, ενδεικτικό της δυναμικής που κρύβουν τα δύο νησιά είναι, είναι ότι στην Τζιά οι τιμές καταγράφουν αύξηση 7,9%, µε τη µέση ζητούµενη τιµή πώλησης να αγγίζει πλέον τα 1.845 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 1.710 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Κύθνο η αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώληση αγγίζει το 4,4%, με την μέση τιμή του τετραγωνικού να διαμορφώνεται στα 1.420 ευρώ. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα capital.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα