Οι επιχειρηματίες τουρισμού στην Νάξο και Πάρο είναι ξεκάθαροι: « η φετινή χρονιά είναι χαμένη, κοιτάζουμε το 2021» (video)
Επιχείρηση επανεκκίνησης για τον ελληνικό τουρισμό και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Ένα εγχείρημα δύσκολο για τις τοπικές κοινωνίες, όμως απαραίτητο, προκειμένου να ξεπεραστεί το τέλμα της ύφεσης. Όμως με δεδομένη τη μείωση τόσο στην αγοραστική ικανότητα όσο και στο ενδιαφέρον του κοινού, η πρόκληση για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είναι μεγάλη και λόγω των έξτρα υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Αποστολή στη Παροναξία: Πάνος Κιτσικόπουλος – Γιάννης Δήμας (euronews.com)
Στην πανέμορφη – αλλά άδεια – παραλία του Παρασπόρου στην Πάρο, ο ιδιοκτήτης του beach bar Παναγιώτης Μπάμης μας λέει πως «φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού. Ακόμα δεν έχουμε βγάλει ούτε καρέκλες, ούτε ομπρέλες στην παραλία. Ακόμα είναι άδεια η παραλία μας».
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Αλυκή βρίσκουμε τη Μαρία Χανιώτη, ιδιοκτήτρια ενοικιαζομένων δωματίων. Με τον εγγονό της να τρέχει συνεχώς γύρω μας, καθώς πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, μας ξεναγεί στα δωμάτια και μας εξηγεί τι παραπάνω χρειάστηκε να κάνει φέτος. Όπως λέει, τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της είναι πρόθυμοι να τα ακολουθήσουν, παρά τις όποιες δυσκολίες. «Καλούμαστε να φανούμε συνεπείς σε κάποιες οδηγίες που μας έχουν δοθεί, οι οποίες όμως έχουν κι ένα τεράστιο κόστος για εμάς. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε. Θα το δούμε, θα το παλέψουμε», μας λέει.
«Με όλα αυτά τα πρωτόκολλα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε, απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει εμείς τουλάχιστον, ουσιαστικά προσπαθούμε να αποτρέψουμε την όποια διασπορά, σε περίπτωση που φτάσει κρούσμα στο νησί. Οπότε από πλευράς μας αυτό που λέμε είναι ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μπορέσουμε να τα τηρήσουμε στο έπακρο. Δηλαδή τουλάχιστον να μην έχουμε διασπορά, αν τυχόν έρθει κάποιο κρούσμα και, είτε είναι ασυμπτωματικό και δεν το καταλάβουμε, είτε εντοπιστεί και ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, τουλάχιστον να μην έχει εξαπλωθεί στους εργαζόμενούς μας, στην τοπική κοινωνία ή στους υπόλοιπους επισκέπτες», επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου και Αντιπάρου Μάνια Αμπατζή.
Ο ομόλογός της, της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς περιγράφει μια εικόνα όχι και τόσο θετική. Όπως λέει, «παρατηρείται ότι όσο πλησιάζει ο καιρός στις ημερομηνίες για να έρθει ο κόσμος, είτε ακυρώνονται οι κρατήσεις, είτε μεταφέρονται για την επόμενη χρονιά».
«Χαμένη χρονιά το 2020, βάζουμε τις βάσεις για το 2021»
Στο ξενοδοχείο του, στον Άγιο Γεώργιο Νάξου, οι μοναδικοί θαμώνες στην πισίνα είναι τα τέσσερα παιδιά του. Το κατάλυμα θα ανοίξει τον Ιούλιο, όμως ο ίδιος δεν δηλώνει αισιόδοξος: «Παρ’ όλο που άνοιξαν τα σύνορα και είχαμε ελπίδες ότι ο τουρισμός θα κινηθεί, δυστυχώς, αντί να κινείται, μειώνεται καθημερινά. Το 2020 δυστυχώς είναι μια χαμένη χρονιά. Όλοι συστρατευόμαστε και προσπαθούμε να θέσουμε καλύτερα τις βάσεις μας για το 2021».
Η κάθετη πτώση του τουρισμού παρασύρει και τον πλούσιο πρωτογενή τομέα της Νάξου, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ο Γιώργος Μαργαρίτης διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα στη Νάξο. Ασχολείται επίσης με τον τουρισμό, καθώς έχει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως μας λέει, φέτος έχει ανοίξει μόνο ένα δωμάτιο στο ένα του ξενοδοχείο και τα άλλα δύο δεν ξέρει ακόμη αν θα τα λειτουργήσει. Μας εξηγεί ότι ο τουρισμός είναι σφιχτά δεμένος με τους υπόλοιπους κλάδους της ναξιακής οικονομίας και αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς.
«Αν δεν κινηθεί ο τουρισμός να τραβηχτούν τα κρέατα εδώ στην αγορά της Νάξου, θα έχουμε μείωση τιμών – ήδη έχουμε μείωση τιμών, ήδη έχει ξεκινήσει – και δεν ξέρουμε από εκεί και πέρα τι θα γίνει με το τυρί. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι το κρέας, ότι έχω τα μοσχάρια μέσα και δεν μπορώ να πουλήσω», λέει.
«Πάμε για να βγάλουμε τα έξοδα»
Το ίδιο εξηγείται και από τα λόγια του Μανώλη Σορώκου. Ο Μανώλης είναι ψαράς και διατηρεί και επιχείρηση ιχθυεμπορίας. Πέρυσι, μας λέει, μπορούσε να βγαίνει κάθε μέρα για ψάρεμα και να ξεπουλάει το εμπόρευμά του, καθώς η ζήτηση ήταν μεγάλη από επιχειρήσεις, τουρίστες και ντόπιους. Όμως οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Φέτος η θάλασσα έχει καλοσύνη, αλλά με τη ζήτηση του υπάρχει, αναγκάζεται να βγαίνει με το καΐκι του κάθε δύο ημέρες, γιατί αλλιώς τα ψάρια του μένουν απούλητα.
«Η κίνηση πέρυσι δεν είχε καμία σχέση με φέτος. Όσα και να’πιανες, τα έδινες κατευθείαν. Τώρα παρακαλάς για να τα δώσεις και δε φεύγουν», λέει ο Μανώλης.
«Για να βγάλουμε τα έξοδα πάμε», μας λέει η Κούλα Κάπρη, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Αγία Άννα Νάξου. «Για κέρδος δεν το βλέπω. Γιατί ο κόσμος φοβάται την επόμενη ημέρα, γιατί πολλοί είναι άνεργοι, δεν έχουν λεφτά. Ο κόσμος φοβάται. Είναι και λίγο συγκρατημένος, γιατί δεν ξέρει την επόμενη ημέρα τι θα γίνει».
Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου άναψε το πράσινο φως για έκτακτα μέτρα ρευστότητας σε αγρότες και μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις μέσω αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως ο δήμαρχος Νάξου τονίζει μέσω του euronews την ανάγκη περαιτέρω στήριξης τόσο στους παραγωγούς όσο και στους εργαζόμενους των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.
«Θα ‘ναι μεγάλο το πλήγμα, μεγάλη η ζημιά. Η πολιτεία έχει πάρει μέχρι τώρα μέτρα και θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί όλο αυτό το εισόδημα που θα απολέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι», τονίζει ο Δημήτρης Λιανός.
Ο Παριανός ομόλογός του Μάρκος Κωβαίος, πάντως, επιδεικνύει θετικό πνεύμα: «Δεν θα πάει πολύ άσχημα ο τουρισμός στην Πάρο. Δεν θα πάει καλά, αλλά επειδή έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε κάνει τέτοιο στρατηγικό σχεδιασμό μαζί με τους επαγγελματίες, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη λιγότερη χασούρα, οπότε πιστεύουμε ότι κάπως θα προχωρήσουν τα πράγματα».
«Παρόμοια ως προς τα πρωτόκολλα και η επόμενη σεζόν»
Οι άδειες δημοφιλείς παραλίες της Πάρου και της Νάξου, όπως και τα επίσης άδεια σοκάκια στη Νάουσα, αποτελούν την πιο εύγλωττη αποτύπωση για την καθίζηση που αναμένεται να υποστεί φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Γιατί λοιπόν κάποιος να ανοίξει φέτος το ξενοδοχείο του, καθώς αναμένονται πολλά έξτρα έξοδα και πολύ χαμηλά έσοδα.
Κάναμε αυτήν την ερώτηση στη Μάνια Αμπατζή και η απάντησή της περικλείει όσα λέει η πλειοψηφία των συναδέλφων της: «Φέτος ανοίγουμε για την τιμή των όπλων. Για να μη χαθεί το όνομά μας από την αγορά. Για να μη δυσαρεστήσουμε κάποιους πελάτες που επαναλαμβανόμενα έρχονται στο νησί και θέλουν και φέτος να έρθουν, παρά τις συνθήκες. Για να διατηρήσουμε εργασία στο προσωπικό μας. Ουσιαστικά είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να βγει κάτι από αυτή τη σεζόν. Φαίνεται και από τις κρατήσεις μέχρι τώρα που είναι τόσο χαμηλά και φαίνεται από το ότι δεν θα έχουμε ουσιαστική βοήθεια σε όλο αυτό. Οπότε, για την τιμή των όπλων ανοίγουμε και για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα test drive για την επόμενη σεζόν, που και αυτή, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα έχει μεγάλες διαφορές με τη φετινή όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Διαβάστε εδώ τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr