Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠαράταση ενός ακόμη έτους για την visa στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Παράταση ενός ακόμη έτους για την visa στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

|

Παρατείνεται για ένα χρόνο η χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στα τελωνεία των νησιών… 

Την παράταση ισχύος για ένα ακόμη χρόνο, του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την οποία είχε ζητήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  με επιστολή του  προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, αποδέχθηκε τελικά η Κομισιόν, παρά την αρχικά αρνητική απάντησή της, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Την απόφαση της Κομισιόν, που αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε στον Περιφερειάρχη ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε κατ’  ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, στις Βρυξέλλες και επετεύχθη μετά από μεθοδική και ουσιαστική παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, προς την Κομισιόν, κατόπιν του αιτήματος του κ. Χατζημάρκου.

Το ιστορικό

Συγκεκριμένα, στις 23 Ιανουαρίου 2017, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε στείλει επιστολή στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, την παρέμβαση του οποίου ζητούσε για την έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης είχε επισημάνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην τουριστική οικονομία μεμονωμένων νησιών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, επηρεάζοντας τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, κυρίως κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2016. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, η ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθίσταται ζωτικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε τουρίστες από τρίτες χώρες, προερχόμενους από την Τουρκία, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Λίγες μέρες μετά, στις 7 Φεβρουαρίου 2017,  ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, γνωστοποιεί με επιστολή του προς τους βουλευτές του Ανατολικού Αιγαίου ότι παρά τις επίπονες και συνεχείς προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου μετά την 30ή Οκτωβρίου 2016.

Αυτή η ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, απετράπη, μετά από την ουσιαστική παρέμβαση του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατόπιν του αιτήματος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα για την επανάληψη του πιλοτικού προγράμματος  χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά για ένα ακόμη έτος.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.