Ξεκάθαρο μήνυμα «Μη λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» απηύθυνε προς όλες τις κατευθύνσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κατά την ανοικτή ενότητα της ετήσιας γενικής της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (σ.σ. το παρών έδωσε και ο Βαγγέλης Κατσαράς εκ μέρους των ξενοδόχων Νάξου) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι τα ξενοδοχεία είναι η εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας.
Ανοίγοντας τη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Χατζής ανέδειξε τη συμβολή της Ομοσπονδίας στη διεκδίκηση της ανταγωνιστικότητας και προστασίας του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα αλλά και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και παγκοσμίως ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, με υψηλή προστιθέμενη αξία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία…
# Ανέδειξε πρώτη ότι η αναφορά στον υπερ-τουρισμό είναι αποπροσανατολιστική. Όλη η συζήτηση αφορά στην επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, καθώς η φθίνουσα απόδοσή ορισμένων υποδομών προκαλεί φαινόμενα συνωστισμού που καμία σχέση δεν έχουν με το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.
# Αντέδρασε άμεσα για τον περιορισμό της αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων από την αρχική πρόβλεψη για 2% σε 0,75%, εξοικονομώντας από τον κλάδο επιβαρύνσεις ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ.
# Συγκέντρωσε πάνω από 1.000 παράνομα καταλύματα από διαδικτυακές πλατφόρμες και πιέζει για την εφαρμογή ελέγχων και αυστηρότερων κυρώσεων
# Παράλληλα με την μελέτη που είναι ήδη σε εξέλιξη από την PwC για τη φορολογική επιβάρυνση των ξενοδοχείων, δρομολογεί σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ, έρευνα ειδικά για τα πιο αδύναμα οικονομικά ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μικρά νησιά ώστε να χαρτογραφηθούν οι ιδιαιτερότητές τους και να τεκμηριωθεί η ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητάς τους.
# Με τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) καθιέρωσε δικαιότερο μηχανισμό διαφοροποίησης των μισθών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η καινοτόμος αυτή ρύθμιση της ΣΣΕ σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της δημιουργίας Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, προσαρμόζουν τη ΣΣΕ στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, διασφαλίζοντας την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Μέσα από την ισορροπία αυτή, η νέα ΣΣΕ προσεγγίζει με κοινωνική ευθύνη όλους τους stakeholders», υπογράμμισε ο κ. Χατζής.
# Στον τομέα εκπαίδευσης των μελών της, διοργάνωσε 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά εργαστήρια σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες, όπως η Deloitte και η EPSILON, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται δύο ακόμα (ένα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικογένειας με επίκεντρο κοινωνικά ευαίσθητα θέματα και ένα άλλο με τη Deloitte, με επίκεντρο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη χρηματοδότηση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων).
# Καθιέρωσε τον θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων ο οποίος έχει ταξιδέψει ήδη σε 5 περιφέρειες της χώρας, με το έκτο να πραγματοποιείται αυτό τον Μάιο στις Κυκλάδες, ενώ μέχρι το τέλος της θητείας του ΔΣ, η ΠΟΞ θα καλύψει όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
# Διοργάνωσε τρία Συμβούλια Προέδρων, με το τελευταίο να αποτελεί το πρώτο Συμβούλιο Προέδρων στην ιστορία της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σε στρογγυλό τραπέζι, όπου όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων της χώρας είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, και με τη συμμετοχή να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.
# Οργάνωσε το πρώτο Next Gen Roundtable, έναν νέο θεσμό με συμμετοχή νέων έως 30 ετών.
«Οι ξενοδόχοι είναι πιο ενωμένοι από ποτέ, ανεξάρτητοι, χωρίς λογοκρισία και αγκυλώσεις. Στόχος μας παραμένει η ιστορική μας ομοσπονδία, το σπίτι του Έλληνα ξενοδόχου, ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού κλάδου, που αποτελεί την εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας, να συνεχίσει να λειτουργεί με όλη την δυναμική και σοβαρότητα που της αρμόζει», τόνισε ο κ. Χατζής.
Όπως είπε, «ακολουθούμε μια μεθοδική και τεκμηριωμένη πολιτική και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη δυναμική και ανταγωνιστικότητά μας, να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των ξενοδόχων (μικρών και μεγάλων, σε δημοφιλείς αλλά και λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς) και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και παγκοσμίως ελκυστικού τουριστικού προϊόντος».