Οι Έλληνες επιχειρηματίες μιλάνε για ένα καυτό …καλοκαίρι αλλά με αμφίβολα τα έσοδα, οι Γερμανοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για …ζήτω και οι Κινέζοι έρχονται κατά χιλιάδες
Σε ρυθμούς πρωτόγνωρους θα κινηθούν τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού την τρέχουσα χρονιά, αν και τα τουριστικά έσοδα για μια ακόμα χρονιά θα είναι ο μεγάλος άγνωστος. Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, για φέτος οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία θα σπάσουν κάθε ρεκόρ. Η εκτίμηση μάλιστα, κάνει λόγο για 1 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι. Όμως, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν τα έσοδα… Ο κ. Ρέτσος δεν θέλησε να προβεί σε ακριβή νούμερα, καθώς όπως είπε, οι προκρατήσεις που έγιναν και αφορούν το 50% των διαθέσιμων δωματίων των ξενοδοχείων, προσφέρθηκαν με εκπτωτικές τιμές και προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, τα 14,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν. Αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι η υψηλή φορολόγηση, το τέλος διανυκτέρευσης με την Ελλάδα να κινείται με +7% κατά μέσο όρο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες… Και όλα θα κριθούν τον Ιούλιο…
Έκρηξη και …Κινέζοι
Κι από την άλλη έχεις τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό που επιμένουν για … ρεκόρ και …ρεκόρ. Οι Γερμανοί ξαναέρχονται (όχι ότι έφυγαν ποτέ) και μάλιστα κατά χιλιάδες ενώ τώρα εμφανίζονται και οι Κινέζοι, οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν την Αθήνα σε αεροπορικό κόμβο προς τις χώρες της Ευρώπης, όπως γράφει σε εκτεταμένο άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelblatt.
«Μετά το περυσινό ρεκόρ με 27,8 εκατομμύρια τουρίστες φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ με 30 εκατομμύρια επισκέπτες. Έτσι ο τουρισμός μεταβάλλεται στην ισχυρότερη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας η οποία θα μπορούσε να την βγάλει από την κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας της τάξεως του 1,8% χάρη στον τουρισμό. Ενώ το 2010 ο τουρισμός συνέβαλε στο ΑΕΠ κατά 15,6% σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Travel & Tourism Council (WTTC) το ποσοστό αυτό ανέρχεται ήδη σε 18,6% και σύμφωνα με τις προγνώσεις του μέχρι το 2027 το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 4,6% ετησίως, με ποσοστό δηλαδή μεγαλύτερο από την ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας», σημειώνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.
«Σε αυτό συμβάλλουν ιδίως οι Γερμανοί τουρίστες, στις προτιμήσεις των οποίων η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά. Καμιά χώρα δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις των Γερμανών τόσο ψηλά όσο η Ελλάδα, σύμφωνα με το ερευνητικό Ινστιτούτο GfK, κατά το οποίο σε σχέση με το 2012 ,οπότε η χώρα συνταράζονταν από διαδηλώσεις, τα κέρδη των ταξιδιωτικών γραφείων έχουν τριπλασιαστεί» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Τα ίδια λέει και η ΤUI
Στις ίδιες εκτιμήσεις έχει καταλήξει και ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης η -επίσης- γερμανική ΤUI, η οποία κάνει λόγο για αύξηση των φετινών κρατήσεων της τάξεως το 23% συνολικά προς την Ελλάδα, με μεγαλύτερο ποσοστό αυτό της Χαλκιδικής με 44%, ενώ ο τουριστικός διευθυντής της Μάρεκ Αντριτσακ /Marek Andryszak, έκανε λόγο για μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας ώστε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο. «Οι Έλληνες κερδίζουν από την ανασφάλεια και τις πολιτικές ταραχές στην Τουρκία αλλά και από τα δικά τους δυνατά χαρτιά: H ποιότητα των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών δεν ήταν ποτέ καλύτερες «, όπως λέει στην εφημερίδα ο κ. Αντριτσακ. «Αλλά και ως προς τις τιμές η Ελλάδα έχει γίνει ανταγωνιστικότερη. Στην κλίμακα ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση μεταξύ 136 χωρών φέτος ενώ πέρυσι ήταν στην 31η θέση. Σύμφωνα δε με τις προγνώσεις του WTTC ο τζίρος από τον τουρισμό από 14,7 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι θα ανέλθει μέχρι το 2027 στα 24,6 δισ. δολάρια. Ρόλο κλειδί θα έχουν σε αυτό και οι Κινέζοι. Μεσοπρόθεσμα οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν από150.000 πέρυσι σε 1,5 εκατομμύριο». Όπως μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά στην Handelsblatt o Jim Jiannong Qian, ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κινεζικού επιχειρηματικού ομίλου Fosun «η Ελλάδα είναι ένα πολύ ασφαλής προορισμός».
Τέλος η γερμανική οικονομική εφημερίδα γράφει πως «ο κινεζικός κολοσσός συμμετέχει επίσης στο Joint Venture για την ανάπτυξη του Ελληνικού, το οποίο αναμένεται να γίνει μαγνήτης για τους τουρίστες. Τα ενδιαφέροντα όμως του Fosun δεν περιορίζονται σε αυτό. Προτίθεται να συμμετάσχει και σε άλλο Joint Venture με την Friedmann Pacific Asset Management Ltd. ώστε να μετατρέψει το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος σε αεροπορικό κόμβο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.»