Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΌτι δώσαμε δώσαμε! Τι λένε οι ξενοδόχοι για το πράσινο τέλος

Ότι δώσαμε δώσαμε! Τι λένε οι ξενοδόχοι για το πράσινο τέλος

|

Όσα δώσαμε δώσαμε, δηλώνουν οι ξενοδόχοι απαντώντας στα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και ζητούν να πληρώσουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις το δικό τους μερίδιο.

Σε συνέχεια ανακοινώσεων σχετικά με τις ρυθμίσεις για το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και τη βραχυχρόνια μίσθωση που παρουσίασε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής, προχώρησε σε μία δήλωση που θέτει ξεκάθαρα τις θέσεις των ξενοδόχων για το «τέλος κλιματικής αλλαγής».

Όπως τονίζει ο κ. Χατζης «το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» εξυπηρετεί έναν σκοπό που είναι κοινός και ως εκ τούτου κοινή θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια επίτευξής του.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχίζει, μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μέσω των περίπου 136 εκ. ευρώ που εισπράττονται ετησίως από τον υφιστάμενο φόρο.. Εδώ όμως θα πρέπει να εξαντλείται και η υποχρέωση του κλάδου, υπογραμμίζει ο Προεδρος της ΠΟΞ και προτείνει «το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό να προκύψει επιβάλλοντας ένα αντίστοιχο τέλος στις περίπου 28,6 εκ. διανυκτερεύσεις, που πραγματοποιούνται ετησίως στη βραχυχρόνια μίσθωση».

Επίσης προσθέτει ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η συμμετοχή τομέων της οικονομίας που, σε αντίθεση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Βραχυχρόνια μίσθωση

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ σχολιάζει και τις σχετικές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση σημειώνοντας ότι «δυστυχώς έχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις». Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τη στεγαστική κρίση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει χρονικός ή ακόμα και γεωγραφικός περιορισμός, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης. Σε αυτό, αποφασιστικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρει ο κ. Χατζής.

Απώτερος στόχος όλων, τονίζει η ΠΟΞ, θα πρέπει να είναι η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, η οποία δεν θα αποβαίνει σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν δυσανάλογα το ελληνικό τουριστικό προϊόν και που μειώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κάνει ακόμη λόγο για ουσιαστικό διάλογο με την πολιτεία και αναμένει «πως ζητήματα που μας αφορούν θα συζητούνται εμπρόθεσμα και σε καμία περίπτωση δεν θα αποφασίζονται ερήμην μας και εν τέλει εις βάρος του επιδιωκόμενου αποτελέσματος».

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναμένει τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, για να «πραγματοποιηθεί, έστω με καθυστέρηση, ουσιαστική διαβούλευση για τα δύο αυτά θέματα, που είναι μείζονος σημασίας για τον ξενοδοχειακό κλάδο και κατ’ επέκταση συνολικά για την εθνική οικονομία».

Πηγή: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Παρουσίαση του βιβλίου «Αριάδνη», μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι & Θεοδωράκη από το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος»

Μια βραδιά γεμάτη μύθο, μουσική και πολιτισμό στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Είσοδος ελεύθερη.

ΑΣΟ Νάξου: Επίσημη έγκριση IPSC για τον μεγάλο αγώνα του Οκτωβρίου 2025

Η Νάξος γίνεται κέντρο της σκοπευτικής δράσης με αγώνα IPSC διεθνών προδιαγραφών – Δωρεάν διαμονή και εκπτώσεις για τους αθλητές.

Νάξος: Συμμετοχή του ΓΝ-ΚΥ Νάξου στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ-ΚΥ Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας «Όραμα Ελπίδας».

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Νάξος: Ελενα Καρούση και Ντορίτα Χωραφά τραγουδούν απόψε (28/08) στην Αγιασσό

Καλοκαιρινές μελωδίες με την Έλενα Καρούση και τη Ντορίτα Χωραφά στη Νάξο - Που θα εμφανιστούν απόψε...

Ουκρανία: 14 νεκροί στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα καταδίκασαν την επίθεση – «Η ΕΕ δεν θα εκφοβιστεί» το μήνυμα των Βρυξελλών.

ΑΕΚ – Άντερλεχτ: «Τελικός» πρόκρισης με πολλά γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η ΑΕΚ θα αναζητήσει από νωρίς το γκολ που θα της δώσει προβάδισμα, ενώ η Άντερλεχτ διαθέτει ποιότητα στην επίθεση και δεν θα μείνει αμέτοχη.

Ψέριμος: Γιατρό αποκτά ξανά το νησί, με σκοπό να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα το σχολείο

Η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Θανάση Δαβάκη καλύπτει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του ακριτικού νησιού.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)