Οι Αμερικανοί έρχονται και θα είναι …πολλοί. Το ίδιο Γερμανοί και Αγγλοι και με μεγάλα ποσοστά κρατήσεων… Και τα περιφερειακά αεροδρόμια περιμένουν +1 εκατομμύριο επιβάτες. Αντέχουμε;
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά όλη αυτή η χαρά για την έλευση εκατομμυρίων επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Ο λόγος; Μα πολύ απλά γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε όλους αυτούς και ειδικά από τη στιγμή που οι υποδομές μας δεν έχουν βελτιωθεί κυρίως για να υποδεχτούμε τουρίστες στις χαμηλές περιόδους… Ήτοι Απρίλιο – Μάιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Η μήπως όχι; Αυτές τις ημέρες το μόνο που διαβάζεις είναι διθυραμβικά σχόλια για την Ελλάδα και τα αυξημένα ποσοστά κρατήσεων και πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ως εφικτό το φράγμα των 30 εκατομμυρίων όταν πριν από πέντε χρόνια λέγαμε ότι η Ελλάδα στοχεύει το 2020 να μπορεί να υποδεχτεί 25 εκατομμύρια. Και όμως αυτό το φράγμα το σπάσαμε εδώ και δύο χρόνια…
Αυτό είναι καλό αλλά είπαμε… Αντέχουμε; Είμαστε μία χώρα που εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τα όσα διαδραματίζονται εδώ και τρία χρόνια στη Μέση Ανατολή και στη Τουρκία. Αλλά και στις χώρες της Βόρειας Μεσογείου. Όμως, με την αυξημένη φοροεισπρακτική πολιτική και με το ΦΠΑ στο τουρισμό να είναι ιδιαίτερα υψηλός (ειδικά απέναντι σε ανταγωνιστικές χώρες όπως Ισπανία ή Κροατία που αγγίζει και το …μηδέν) είναι αυτονόητο ότι μπορεί να έχουμε …επισκέπτες αλλά το ταμείο παραμένει άδειο. Και αυτό είναι ένα ζήτημα και όχι …λογιστικό, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν οι κυβερνώντες..
Και μέσα σε όλα τα άλλα έχουμε και την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες. Αλλά και την απόφαση για τη μη παράταση ισχύος για φέτος του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων από τα τουρκικά παράλια για νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Ας δούμε όμως τις εξελίξεις από τα …μέτωπα.
Τι γίνεται στην Αμερική; To 2016 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 52% περισσότεροι Αμερικανοί, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυξημένες θα είναι οι αφίξεις και φέτος και στόχος δεν είναι άλλος από το +1 εκατομμύριο. Κυρίως δε η Ελλάδα προσδοκά μεγάλη άνοδο των εσόδων (άνω του 1 δισ. ευρώ). Εξάλλου το δείγμα γραφής από τις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα θετικό το 2016, καθώς ο αριθμός των απευθείας αφίξεων αυξήθηκε κατά 52% ξεπερνώντας τους 156.000 επισκέπτες, ενώ η άνοδος στις εισπράξεις ήταν 15% σε σχέση με το 2014 (περίπου 750 εκατ. ευρώ) Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης από τις ΗΠΑ για ταξίδια στην Ελλάδα είναι ότι φέτος θα πραγματοποιούν πτήσεις προς την Αθήνα πέντε αεροπορικές εταιρείες, οι αμερικανικές Delta Airlines, American Airlines, United Airlines και Jet Blue και η αραβική Emirates. Μάλιστα η τελευταία θα συνδέει απευθείας την Αθήνα με τη Ν. Υόρκη με καθημερινά δρομολόγια, όλο τον χρόνο.
Επιπλέον, Delta, British Airways και Air France διατηρούν ενεργές και τις πτήσεις τους με ενδιάμεσους σταθμούς, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι σε απευθείας ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κως, η Ρόδο, η Μύκονος, η Σαντορίνη ή τα Χανιά.
Για το 2017 μάλιστα που έχουν ενταχθεί ήδη και νέες απευθείας πτήσεις προς Ελλάδα από ΗΠΑ, με τελευταίες προσθήκες εκείνες της αμερικανικής Jet Blue και της αραβικής Emirates (πτήση Dubai-Athens-NY καθημερινά και όλο τον χρόνο), όλα δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση από ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο επισκέπτες !
Οι Αμερικανοί τουρίστες είναι πολύ σημαντικοί για τον ελληνικό τουρισμό – σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού – διότι δαπανούν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους Ευρωπαίους όταν επισκέπτονται την χώρα μας. Μεγάλο ρόλο στην αύξηση του ενδιαφέροντος την τελευταία διετία των Αμερικανών τουριστών σχετίζεται και με την πτώση της ισοτιμίας Ευρώ-Δολαρίου προς όφελος του αμερικανικού νομίσματος. Τάση που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Υπουργείου Τουρισμού έχει βαλθεί να εκμεταλλευτεί η Έλενα Κουντουρά. Καθώς, μακροπρόθεσμα όσο συνεχίζεται η κάμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ θα αυξάνεται εκθετικά.
Αγγλία και Thomas Cook
Με αύξηση των πωλήσεων κατά 40%, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε top – selling προορισμό για τον μεγάλο ταξιδιωτικό οργανισμό Thomas Cook. Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Peter Fankhauser, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ο Thomas Cook θα μεταφέρει εφέτος 2,5 εκατ. τουρίστες στη χώρα μας από την Ευρώπη. «Οι κρατήσεις για την Ελλάδα σήμερα είναι αυξημένες πάνω από 40%, ενώ η ζήτηση για προορισμούς όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Κροατία παραμένει, επίσης, ισχυρή, σε αντίθεση με τη χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται για την Τουρκία», είπε ο Fankhauser. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουριστικός οργανισμός έχει προσθέσει 500.000 περισσότερα κρεβάτια στην Ελλάδα, με τις μέσες τιμές να αυξάνονται κατά 2%. Παράλληλα, ο όμιλος έχει προσθέσει δύο νέες πτήσεις με προορισμό την Ελλάδα στο Ην. Βασίλειο. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του ομίλου, τα έσοδά του εμφανίζονται αυξημένα κατά 1% στα £ 1.618 εκατ., ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε μέχρι 10 εκατοστιαίες μονάδας στο 22,1%. Από την άλλη, οι εποχιακές, λειτουργικές ζημίες βελτιώθηκαν κατά £ 1 εκατ. σε £ 49 εκατ. Δυναμική ανάπτυξη εμφανίζουν οι on line κρατήσεις, πάνω από 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 40% στη Γερμανία.
Περιφερειακά αεροδρόμια + 1 εκατομμύρια
Ενδεικτική της ζήτησης που υπάρχει για οργανωμένες διακοπές στην Ελλάδα είναι και η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, η οποία έκανε λόγο για 1 εκατομμύριο επιπλέον αεροπορικές θέσεις σε πτήσεις τσάρτερ στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Συνολικά το 2017 έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 16,5 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, εξαιρουμένου του αεροδρομίου της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τουριστικής κίνησης ως και 30% μέσα στο 2017.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, οι επιπλέον αεροπορικές θέσεις που δεν αφορούν την Αθήνα παραπέμπουν σε ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6% συγκριτικά με τον αριθμό των θέσεων το 2016. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετική ένδειξη για την πορεία της φετινής σεζόν, μειώνει όμως τις υψηλές προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί με τη δημοσιοποίηση του αρχικού προγραμματισμού των επιπλέον 3,5 εκατ. αεροπορικών θέσεων. Ποσοστό άνω του 50% των πρόσθετων αεροπορικών θέσεων προέρχονται από τη γερμανική, βρετανική και ρωσική αγορά. Ο κ. Ανδρεάδης αποδίδει, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό του αριθμού θέσεων σε συγχωνεύσεις πτήσεων που προχώρησαν αρκετές εταιρείες.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ με μια νέα του παρέμβαση ανατρέπει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης διαχωρίζει τον αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών από τον αριθμό των αφίξεων από το εξωτερικό. Οπως αναφέρει στη «Κ», υπάρχει ένας αριθμός άνω των 500.000 Ελλήνων που έχει λόγω της κρίσης μεταναστεύσει για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια σε ξένες χώρες. Οι Ελληνες αυτοί πραγματοποιούν μία, δύο ή και περισσότερες επισκέψεις σε ετήσια βάση στη χώρα, ανεβάζοντας την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κυρίως στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Ο κ. Ανδρεάδης υπολογίζει μεταξύ 1 και 2 εκατ. τις πρόσθετες αφίξεις, ετησίως, από τους Ελληνες με μόνιμη κατοικία τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Ηδη, σχολιάζοντας την αύξηση της εισερχόμενης κίνησης που καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι σε μεγάλο βαθμό προήλθε από Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και όχι από ξένους επισκέπτες.
με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική”