Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΟλο και περισσότεροι επιλέγουν Σεπτέβριο για τις διακοπές τους

Ολο και περισσότεροι επιλέγουν Σεπτέβριο για τις διακοπές τους

|

Επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου με ανάδειξη του Σεπτεμβρίου σε νέο… Αύγουστο δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της AirDNA, στην Ελλάδα καταγράφεται η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων πανευρωπαϊκά, με 96% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με εκείνες που είχαν γίνει την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η φετινή αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται για τον μήνα Σεπτέμβριο αποτελεί μια διεθνή τάση, καθώς σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται σε πολλούς προορισμούς, όπως π.χ. στην Κροατία με 129,1%, στην Πολωνία με 161,5% και στην Αυστρία με 76,4%.

Συνολικά οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τον Σεπτέμβριο είναι αυξημένες κατά 77,7% κατά μέσον όρο, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αντιθέτως, για τον Ιούνιο η αύξηση δεν ξεπερνάει το 13%, ενώ συνολικά το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή η περίοδος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, κινείται με ρυθμό αύξησης της τάξεως του 40% σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν αφενός μεν την πρόθεση των ξένων επισκεπτών να εξασφαλίσουν το κατάλυμα της αρεσκείας τους, αποφεύγοντας τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αφετέρου δε την προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός που συχνά παρατηρείται τον Αύγουστο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Τουρισμός: Σεπτέμβριος, ο νέος Αύγουστος-1

Σύμφωνα με την ανάλυση της AirDNA, «οι τάσεις των κρατήσεων φέτος καταδεικνύουν μια μεταστροφή της συμπεριφοράς των ταξιδιωτών, τόσο σε ό,τι αφορά τους χρόνους που γίνονται οι κρατήσεις όσο και στην επέκταση της περιόδου υψηλής ζήτησης. Ιστορικά, ο Σεπτέμβριος εθεωρείτο ο ουραγός της θερινής τουριστικής περιόδου στην Ευρώπη. Με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα από τις κρατήσεις που έχουν γίνει, φαίνεται πως ο μήνας αυτός θα είναι πολύ πιο κινητικός και οι οικοδεσπότες θα μπορούν να επιβάλουν υψηλότερες τιμές για όσους πραγματοποιήσουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στους δημοφιλέστερους προορισμούς».

Σε πρόσφατη έρευνα της Mindhaus, που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission) με δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Μάρτιο από δείγμα 6.000 ατόμων από όλες τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, προέκυψε πως το τρίτο σημαντικότερο κριτήριο επιλογής προορισμού και μάλιστα με ανοδική τάση είναι η αποφυγή του συνωστισμού.

Τα άλλα δύο κριτήρια είναι ασφαλώς οι καιρικές συνθήκες (18%) και οι ελκυστικές προσφορές (17%). Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την προτίμηση προς άλλους μήνες πέραν του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου, φαίνεται πως υπάρχει ευκαιρία ανάπτυξης και για πιο απομακρυσμένους προορισμούς, ώστε να αναδειχθούν ως «κρυμμένοι θησαυροί». Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές ότι ευνοεί σημαντικά τη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς πολλά ακίνητα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τον τρόπο αυτό.

Αναφορικά με το ύψος των τιμών ανά διανυκτέρευση, τον φετινό Μάρτιο, η μέση τιμή στην ελληνική αγορά ανήλθε στο ύψος των 187 ευρώ, μια άνοδος της τάξεως του 26% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, σημαντική αύξηση κατά 14,8%, η υψηλότερη πανευρωπαϊκά, σημειώθηκε και σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα, που πλέον διαμορφώνεται σε 50%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης και στη συγκράτηση της προσφοράς καταλυμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η ζήτηση (με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων) αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% (29,6%) σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.