Νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας ανάμεσα στους “κρυμμένους” θησαυρούς της Ευρώπης που προτείνονται από τους βρετανούς για το φετινό καλοκαίρι
Αν βρίσκεστε σε διαδικασίες εύρεσης προορισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, συμβουλευτείτε τη λίστα της βρετανικής εφημερίδας με τα 18 μυστικά νησιά της Ευρώπης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και έξι ελληνικά. Ο λόγος για την Telegraph –η αλήθεια είναι ότι τιμά ιδιαιτέρως την Ελλάδα– η οποία ανέδειξε συνολικά 18 νησιωτικούς προορισμούς, με κριτήριό της αυτήν τη φορά το πόσο “κρυμμένοι” και λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό είναι.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Παντελερία, νοτιοδυτικά της Σικελίας στην Ιταλία, στη δεύτερη η Τένεδος στην Τουρκία, ενώ την πρώτη τριάδα ολοκληρώνει ένα ελληνικό νησί. Αυτό δεν είναι άλλο από το Καστελλόριζο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Γνωστό και ως Μεγίστη, πρόκειται για ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά των Δωδεκανήσων, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα πολύχρωμα, γραφικά σπίτια και κτήρια στο όμορφο λιμάνι του. Σημείο αναφοράς του η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά στο νότιο τμήμα του με τον πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και τον άκρως ενδιαφέροντα βυθό της.
Ποιοι είναι, ωστόσο, οι υπόλοιποι πέντε ελληνικοί προορισμοί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα;
Στην έκτη θέση, λοιπόν, συναντάται το Μεγανήσι, μόλις 4 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα. Πρόκειται για ένα μικρό νησί 20 τ.χ. (οξύμωρο αν σκεφτείτε τις εντυπώσεις που δημιουργεί η ονομασία του), το μεγαλύτερο ωστόσο του συμπλέγματος των Πριγκιπονήσων (ανάμεσά τους και ο θρυλικός Σκορπιός του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση) ακριβώς απέναντι από το Νυδρί. Στα βασικά χαρακτηριστικά του τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, τα καταπράσινα φιόρδ και οι θαλάσσιες σπηλιές. Από τα πιο γνωστά σημεία του, μάλιστα, η θαλάσσια σπηλιά του Παπανικολή. Οφείλει την ονομασία της στο υποβρύχιο Παπανικολής, που χρησιμοποιούσε το Σπήλαιο ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου– με τον υπέροχο φυσικό διάκοσμο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες.
Στην πρότελευταία θέση της πρώτης δεκάδας βρίσκεται η Ίος. Με με τα ολόλευκα σπιτάκια, τα γραφικά εκκλησάκια, τις αμμουδερές ακτές και τον “ασυμβίβαστο” για πολλούς χαρακτήρα της δεν θα μπορούσε να λείπει από την συγκεκριμένη λίστα, αν και η δημοφιλία της τα τελευταία χρόνια συνεχώς και ανεβαίνει.
Το τέταρτο ελληνικό νησί που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα είναι η Τζια, η οποία συναντάται στην ενδέκατη θέση. Γνωστή και ως Κέα, από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα). Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας.
Ο παράδεισος των Κουφονησίων κέρδισε (και με την αξία του) μια θέση στη λίστα της Telepraph, καθώς αυτός συναντάται στη δωδέκατη θέση. “Κρυμμένα” ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό, από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται στο κρυφό μυστικό των μποέμ καλοκαιρινών ταξιδευτών. Αμμώδεις παραλίες και κρυστάλλινα, σαν ψεύτικα διαυγή νερά στα θέλγητρά του που το συγκαταλέγουν στους αγαπημένους προορισμούς μας.
Τέλος, στην δέκατη έκτη θέση βρίσκεται η Μονεμβασιά (αν και όχι εξολοκλήρου νησιωτικός προορισμός). Από τις πιο καλοδιατηρημένες καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της. Μην παραλείψετε να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της.
Με πληροφορίες από την Telegraph