Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΟι Γερμανοί λένε "Χρυσό" καλοκαίρι έρχεται για τον ελληνικό τουρισμό

Οι Γερμανοί λένε “Χρυσό” καλοκαίρι έρχεται για τον ελληνικό τουρισμό

|

Ανανεωμένη και φιλόδοξη η ελληνική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ με έμφαση σε νέες μορφές τουρισμού όλο τον χρόνο. Βαριά ωστόσο και στο Βερολίνο η σκιά των Τεμπών.

Με ισχυρή παρουσία, σύγχρονες και φρέσκες εικόνες από άγνωστους στον μέσο Γερμανό προορισμούς, από τη Σαμοθράκη και τα Τζουμέρκα μέχρι τη Λίμνη Πλαστήρα, θελκτικά τουριστικά πακέτα αλλά και προβολή κλασικών αγαπημένων τουριστικών προορισμών όπως η Κρήτη, η Ελλάδα συμμετέχει ανανεωμένη στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Μετά την παύση τριών χρόνων εξαιτίας της πανδημίας η ΙΤΒ επέστρεψε, ανοίγοντας τις πύλες της φέτος μόνο σε εκπροσώπους του κλάδου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση του είδους παγκοσμίως, η οποία και στην περίπτωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, που έχει κατακτήσει το δικό της δυνατό «brand name», προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επαφές και νέες συμφωνίες με τουρ οπερέιτoρ, αερομεταφορές και άλλους εκπροσώπους του γερμανικού και διεθνούς τουρισμού.

Με 75 εκθέτες από όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου, που εκπροσωπεί το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το μεγάλο σε έκταση και εμπλουτισμένo με διαδραστικά πολυμέσα ελληνικό περίπτερο είναι από τους πιο πολυσύχναστους και πολυσυζητημένους χώρους της φετινής ΙΤΒ, αντανακλώντας την σοβαρή προσπάθεια πολλών ετών του ελληνικού τουριστικού κλάδου.

Να σημειώσουμε ότι στην διεθνή έκθεση άρωμα Νάξου προσφέρει με τη παρουσία του ο Επαρχος Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media σημειώνει ” Στην ΙΤΒ, τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως, που επιτέλους άνοιξε τις πύλες της στο Εκθεσιακό Κέντρο του, Βερολίνου, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια.
Μαζί με 5.500 εκθέτες από 161 χώρες μιλήσαμε για τον τουρισμό και τί άλλο τα υπέροχα ελληνικά νησιά μας. Όπως όλα δείχνουν και το 2023 θα είναι μια εξαιρετική τουριστική χρονιά για τη χώρα μας δίνοντας μία σημαντική νότα αισιοδοξίας τις δύσκολες αυτές ημέρες”.

Σταθερά ψηλά η Ελλάδα στον τουριστικό χάρτη

Τα νέα για τον ελληνικό τουρισμό στο Βερολίνο είναι εξόχως ευχάριστα και ελπιδοφόρα. «Η Ελλάδα αναμένει φέτος αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2022, βάσει των μέχρι τώρα προκρατήσεων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτα γεγονότα που μπορούν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό», ανέφερε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Όπως καταδεικνύει και η φετινή ΙΤΒ, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην πεντάδα των κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη. Είναι μάλιστα ο «νούμερo 1» προορισμός για τουριστικές επενδύσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ολυμπία Αναστασοπούλου, τονίζοντας ότι 8 στις 10 τουριστικές επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους γίνονται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, με τη νέα τουριστική της στρατηγική, δίνει έμφαση πλέον στη χρονική και χωρική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε δώδεκα μήνες και μάλιστα όχι μόνο στα γνωστά νησιά αλλά σε όλη την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο Μύκονος και Κυκλάδες, είναι η ενδοχώρα, η Πελοπόννησος, η βόρεια Ελλάδα, το Ιόνιο», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. Μάλιστα το βάρος πλέον πέφτει και στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός τρίτης ηλικίας -συνταξιούχων-, ο ιατρικός τουρισμός ή η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, παρέχοντας σειρά κινήτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραδοσιακά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γερμανικό τουριστικό κοινό και υπό αυτό το πρίσμα η κ. Αναστασοπούλου -εκπροσωπώντας τον υπ. Τουρισμού Βασίλη Κικίλια που δεν ήρθε στο Βερολίνο- συναντήθηκε και με τον Γερμανό συντονιστή για θέματα Ναυτικής Οικονομίας και Τουρισμού Ντίτερ Γιάνετσεκ από τους Πρασίνους, δίνοντας έμφαση σε θέματα φιλικού προς το περιβάλλον τουρισμού και βιωσιμότητας.

Η σκιά των Τεμπών

Από εκεί και πέρα όμως βαριά είναι η σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη και στην ΙΤΒ. Η Ολυμπία Αναστασοπούλου εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όμως, όπως σημείωσε, «εμείς παρόλα αυτά είμαστε εδώ για να δουλέψουμε για τον τουρισμό», έναν κλάδο που αποτελεί «πηγή χαράς και αισιοδοξίας» για την Ελλάδα. «Η πολιτεία έχει αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για τα Τέμπη και έχει ήδη προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην ξανασυμβεί στο μέλλον και να αποδοθούν οι ευθύνες στην ολότητά τους» ανέφερε μετά από ερώτηση της DW. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν θα αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας» διότι η Ελλάδα διαθέτει ένα «εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών τουρισμού».

Από την άλλη πλευρά διάχυτη είναι η θλίψη και η ανησυχία ιδιαίτερα σε τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εικόνα της Ελλάδας στο τουριστικό κοινό. Υπάρχουν περιοχές π.χ. στη Θεσσαλία που αξιοποιούν το τρένο τα τελευταία χρόνια για ενδιαφέροντα βιώσιμα και οικονομικά τουριστικά πακέτα εναλλακτικών διαδρομών και οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό για το μέλλον τους. Οι ακυρώσεις ξένων τουριστών μετά το οδυνηρό δυστύχημα στα Τέμπη είναι βέβαια μηδαμινές έως ελάχιστες προς το παρόν, ωστόσο όλοι στην περιοχή -και όχι μόνο- ευελπιστούν σε γρήγορη αποκατάσταση του δικτύου με άμεση υλοποίηση της ψηφιοποίησής του.

Όπως ανέφεραν στην DW εκθέτες από την Αλεξανδρούπουλη και την Καβάλα, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο η πικρή αλήθεια είναι ότι σε όλους είναι γνωστό προ πολλού ότι το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ιδίως στην περιφέρεια, είναι απαξιωμένο σε αντίθεση πχ. με τους σύγχρονους οδικούς κόμβους της Εγνατίας ή της Ιονίας Οδού. Όπως είναι επίσης δεδομένο για τον τουριστικό κόσμο ότι οι ξένοι τουρίστες δεν προτιμούν το τρένο στην Ελλάδα για πολλούς λόγους: είτε γιατί δεν το γνωρίζουν, είτε γιατί φτάνουν απευθείας αεροπορικώς στους προορισμούς τους, είτε γιατί ενοικιάζουν αυτοκίνητα.

Πηγή: DW

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή