Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΟι Ελληνες γυρίζουν τη πλάτη σε Σαντορίνη, Μύκονο επιλέγουν Σκιάθο ή Νάξο

Οι Ελληνες γυρίζουν τη πλάτη σε Σαντορίνη, Μύκονο επιλέγουν Σκιάθο ή Νάξο

|

Την ημέρα που γίνεται συζήτηση στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων – Θεσσαλονίκης μέσω Σκιάθου, έρευνα της Trivago ρίχνει φως στην δημοσιότητα όσον αφορά τις προθέσεις των Ελλήνων για τις φετινές τους διακοπές: “Οχι” σε Μύκονο, Σαντορίνη “ναι” σε νησιά όπως η Σκιάθος, η Σκόπελος ή η Νάξος 

Είδες συμπτώσεις; Σήμερα στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών είχαμε τη συζήτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων (μέσω Σύρου) με τα νησιά των Σποράδων (Σκιάθος) και την Θεσσαλονίκη. Και μάλιστα η σχετική γραμμή είναι επιδοτούμενη και με το Υπουργείο έως τη Παρασκευή 15 Ιουνίου να ζητάει απαντήσεις από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες… Ομως, το πιο ενδιαφέρον είνα ότι δίνεται στη δημοσιότητα έρευνα της Trivago για τις φετινές επιλογές των Ελλήνων… Και έχει ενδιαφέρον που θα πάνε φέτος.. Και το κυριότερο έχουμε τόσο τις ημέρες διανυκτερεύσεων όσο και τη μέση τιμή… Οχι κι άσχημα ε; Και η Νάξος έχει τη τιμητική της.. Και στην πρώτη πεντάδα και με σχεδόν έξι ημέρες διαμονής και με τιμή που δεν θα την έλεγες και άσχημη καθότι μιλάμε για 107 ημέρες… 

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό άρθρο από την εφημερίδα “Καθημερινή”…  H άνοδος των τιμών διανυκτέρευσης σε προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη στρέφει τους Ελληνες για ένα ακόμη καλοκαίρι σε εναλλακτικές επιλογές. Παράλληλα, παραμένει περιορισμένη και η διάρκεια των διακοπών τους, καθώς το διαθέσιμο εισόδημά τους παραμένει σημαντικά περιορισμένο. Ο μέσος όρος διανυκτέρευσης που θα πληρώσουν φέτος το καλοκαίρι οι Ελληνες για όλους τους καλοκαιρινούς προορισμούς αγγίζει τα 137 ευρώ ανά βραδιά, 11% περισσότερο από την περυσινή χρονιά, ενώ οι διακοπές τους θα διαρκέσουν κατά μέσον όρο μόλις 5,5 ημέρες, όσο και πέρυσι. Αυτά προκύπτουν από έρευνα και ανάλυση που διενέργησε η trivago, με σκοπό την αποτύπωση των τάσεων του καλοκαιριού του 2018. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που προκύπτουν από τις αναζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Trivago το τελευταίο έτος και για διακοπές από τον τρέχοντα Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Ετσι ως πρώτη επιλογή για τους Ελληνες φέτος εμφανίζεται η Χώρα της Σκιάθου, με τη μέση τιμή επιλογής καταλύματος τα 120 ευρώ ανά διανυκτέρευση και μέσον όρο διάρκειας διαμονής 4,9 ημέρες. Ακολουθούν η Πάργα (μέση προτιμώμενη τιμή 135 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,2 ημέρες) και τα Χανιά (μέση προτιμώμενη τιμή 97 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 6,0 ημέρες), ενώ έπονται η Χώρα της Σκοπέλου (μέση προτιμώμενη τιμή 81 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,7 ημέρες) και η Χώρα της Νάξου (μέση προτιμώμενη τιμή 107 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,9 ημέρες).

Μέσα στους δέκα πρώτους προτιμώμενους προορισμούς για τους Ελληνες παρουσία έχουν επίσης ο Αδάμας της Μήλου (μέση προτιμώμενη τιμή 98 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,2 ημέρες), η Αγία Μαρίνα Αττικής (μέση προτιμώμενη τιμή 59 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 6,4 ημέρες) και η Νάουσα της Πάρου (μέση προτιμώμενη τιμή 150 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 4,8 ημέρες).

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών φαίνεται να προσελκύουν όμως και το Πευκοχώρι Χαλκιδικής (μέση προτιμώμενη τιμή 141 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 6,2 ημέρες), αλλά και η Χώρα της Τήνου (μέση προτιμώμενη τιμή 85 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 4,5 ημέρες).

Γιατί δεν είναι πρώτη η Μύκονος ή η Σαντορίνη στις επιλογές των Ελλήνων; Μα γιατί οι τιμές είναι τριπλάσιες. Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση την ίδια έρευνα της trivago για τον εισερχόμενο τουρισμό, στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους είναι η Χώρα της Μυκόνου, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 346 ευρώ και μέση διάρκεια διαμονής τις 5,9 ημέρες, ενώ ακολουθούν τα Φηρά της Σαντορίνης με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 263 ευρώ και μέση διάρκεια διαμονής 5,8 ημέρες. Οι δύο προαναφερθέντες ελληνικοί προορισμοί είναι πλέον μεταξύ των ακριβότερων στις ανταγωνιστικές της Ελλάδας αγορές της Μεσογείου: τον Απρίλιο, για παράδειγμα, την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στους μεσογειακούς προορισμούς κατείχε η Σαντορίνη με 276 ευρώ και ακολουθεί η Ιμπιζα με 238 ευρώ. Στη Σαρδηνία οι τιμές διανυκτέρευσης σε πεντάστερο τον Απρίλιο ήταν στα 212 ευρώ, την ώρα που η Μύκονος είχε ήδη φτάσει στα 223 ευρώ. Δύο μήνες μετά και στη Μύκονο οι τιμές αυτές έχουν φτάσει, όπως προαναφέρθηκε, τα 346 ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Παντάνασσα: Εορτή της Πεντηκοστής, όταν το Άγιο Πνεύμα άγγιξε τη γη

Μια ημέρα φλόγας, ενότητας και πνευματικής γέννησης για την Εκκλησία και τον κόσμο

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.