Η εικόνα του τουρισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2022 κάνει τους αρμόδιους να χαμογελούν.. Η διαφορά από τους Αμερικανούς επισκέπτες… Τι αναφέρει η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη
«Τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζουμε ότι υπερβαίνουν τον στόχο, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν το 80%-85% του 2019, που ήταν 18 δισ.» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κρατώντας ωστόσο στάση αναμονής, μέχρι να προκύψουν τα επίσημα στοιχεία.
«Πέρσι τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν περίπου το 60% των εσόδων του 2019 και ελπίζουμε να πάμε πολύ καλύτερα φέτος. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο είχαμε μια πολύ σοβαρή ανάκαμψη του τουρισμού που έφτασε το 88% του 2019. Τον Απρίλιο ειδικά, είχαμε υπέρβαση του αντίστοιχου μήνα του 2019 και βλέπουμε για Μάιο και Ιούνιο πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία και για το αεροδρόμιο της Αθήνας και για τα περιφερειακά αεροδρόμια» συμπλήρωσε.
Επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα στον τουρισμό, με συγκεκριμένα στοιχεία, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι στα νησιά του νοτίου Αιγαίου ήδη μέχρι τις 26 Ιουνίου είχαν φτάσει με απευθείας πτήσεις περίπου 1,5 εκατ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό και προσθέτοντας και τις πτήσεις transit μέσω του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος προς το ν. Αιγαίο φτάνουμε περίπου στους 1.770.000 ταξιδιώτες.
«Αυτό είναι υπέρβαση σε σχέση με το 2019 σε πολλούς προορισμούς, στην Ρόδο, στην Κρήτη και βλέπουμε ότι και η Αθήνα πάει πολύ καλά. Την περίοδο του Ιουνίου οι Αμερικανοί ταξιδιώτες υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσοστά του 2019. Έχουμε 9 πτήσεις την ημέρα και τον μεγαλύτερο προβλεπόμενο αριθμό σε απευθείας αφίξεις μέχρι τον Οκτώβριο» επισήμανε η κ. Ζαχαράκη.
Επιπλέον, τόνισε πως έχουμε περισσότερους προορισμούς με μεγαλύτερη πληρότητα καθώς και ότι οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν την Ελλάδα, που είναι άλλωστε στους top προορισμούς στην Ευρώπη και παγκοσμίως και φαίνεται ότι η πληρότητα είναι πολύ υψηλή. Πληρότητα υψηλή βλέπουμε όχι μόνο στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς αλλά έχουν προστεθεί και άλλοι όπως η Σκιάθος, η Σαμοθράκη, η Θάσος, στο Ιόνιο η Ιθάκη. «Βλέπουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάχυση του τουριστικού προϊόντος και αυτός είναι ο στόχος, να πετυχαίνουμε την ισορροπία σε όλη την Ελλάδα και δευτερευόντως και μια χρονική ισορροπία για να μην έχουμε μια εποχικότητα που να χαρακτηρίζει το τουριστικό προϊόν μας» περιέγραψε η Υφυπουργός Τουρισμού.
Εξηγώντας γιατί γίνονται διαρκείς αναφορές στο έτος 2019 από το σύνολο των εμπλεκόντων στον τουρισμό, εξήγησε ήταν η χρονιά ορόσημο για τον παγκόσμιο τουρισμό, τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό. Το πλήθος των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, ανέφερε, είχαν ξεπεράσει τα 33 εκατ. και τα έσοδα έφτασαν τα 18 δις., γι’ αυτό έγινε χρονιά αναφοράς. Αμέσως μετά, με την εμφάνιση της πανδημίας ήταν ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Επομένως, παρά τους παράγοντες που δυσχεραίνουν την παγκόσμια οικονομία, υπάρχει σημαντική τουριστική κίνηση καθώς, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη ο κόσμος έρχεται μετά από μια διετία που στερήθηκαν το ταξίδι, γεγονός που φαίνεται από το κύμα που υπάρχει στα αεροδρόμια και στο εξωτερικό όπου δημιουργούνται πάρα πολλά ζητήματα, ακυρώσεις πτήσεων και προβλήματα με το προσωπικό.
«Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και αν συμβαίνει δεν είναι εξαιτίας των ελληνικών αεροδρομίων αλλά αλυσιδωτή αντίδραση από ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά ελληνικά αεροδρόμια φαίνεται ότι είχαν προετοιμαστεί καλά. Ο τουρισμός αποτελεί και πάλι το πολύ δυνατό χαρτί της οικονομίας, αλλά αυτό δεν μας προκαλεί εφησυχασμό, συζητάμε από τώρα για την χειμερινή περίοδο και το επόμενο καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη.