Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΝότιο Αιγαίο - Οκτώβριος 2022: Την παράσταση "κλέβουν" Σαντορίνη και Ρόδος

Νότιο Αιγαίο – Οκτώβριος 2022: Την παράσταση “κλέβουν” Σαντορίνη και Ρόδος

|

Ένα κλείσιμο αντάξιο της φετινής τουριστικής χρονιάς  στο Νότιο Αιγαίο επιφυλάσσει ο Οκτώβριος με 20,40% και 14,62% άνοδο των διεθνών αφίξεων σε σχέση με τα ρεκόρ του 2019 & 2021 αντίστοιχα

Οδεύοντας προς την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου, και ο Οκτώβριος ακολουθεί την πορεία των προηγούμενων μηνών, μια πορεία ανοδική σε σχέση με τα ιστορικά ρεκόρ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία των απευθείας διεθνών αφίξεων από την 1η έως και τις 16 Οκτωβρίου, διάστημα κατά το οποίο έχουν προσγειωθεί στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νότιου Αιγαίου περισσότεροι από 320.000 επιβάτες από το εξωτερικό.

Tόσο στη Σαντορίνη όσο και στη Ρόδο ο Οκτώβριος σημείωσε αύξηση 6% και 13,4% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τη δυνατότερη χρονιά των τελευταίων ετών, αυτή του 2021

Ο περσινός Οκτώβριος, αν και μέσα στην καρδιά της πανδημίας, είχε εντυπωσιακές επιδόσεις, που είχαν ανατρέψει, σε κάποιες περιπτώσεις, και αυτές του ανέφελου 2019, δεδομένου ότι εκτιμήθηκε η ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου εν μέσω πανδημίας από έναν προορισμό που λειτούργησε με ωριμότητα και υπευθυνότητα. Έτσι, σε ορισμένα νησιά, όπως στη Σαντορίνη από τις Κυκλάδες και στη Ρόδο από τα Δωδεκάνησα, οι διεθνείς αφίξεις του Οκτωβρίου κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από την προ πανδημίας χρονιά ρεκόρ (2019).

Σε σύγκριση με το 2021 λοιπόν, τη δυνατότερη χρονιά των τελευταίων ετών, ο Οκτώβριος τόσο στη Σαντορίνη όσο και στη Ρόδο σημείωσε αύξηση 6% και 13,4% αντίστοιχα.

mykonos-venetis.jpg19% ψηλότερα για την Κω ο Οκτώβριος (μέχρι τις 16/10)

Για την Κω, καλύτερος, αν και οριακά, παρέμενε ο Οκτώβριος του 2019, σε σχέση με το 2021, ο οποίος πάντως ξεπεράστηκε φέτος κατά το υψηλό ποσοστό του 19%.

Η Μύκονος τέλος σημείωσε αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 16%, ενώ μένει ακόμα ένα δεκαπενθήμερο (μετά τις 16 Οκτωβρίου) για να εξακριβωθεί, αν θα ξεπεράσει και αυτή με τη σειρά της, το ρεκόρ των 17.000 διεθνών αφίξεων που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο του 2019.

Έτσι, ο φετινός Οκτώβριος συγκρινόμενος με τον προ πανδημίας Οκτώβριο του 2019 σημειώνει άνοδο κατά μ.ο. σε περιφερειακό επίπεδο της τάξης του 20,40% και με τον Οκτώβριο του πολύ δυνατού αν και μέσω πανδημίας 2021, άνοδο της τάξης του 14,62%. 

Συνοψίζοντας με νούμερα το εντυπωσιακό κλείσιμο που φέρνει για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ο φετινός Οκτώβριος, η Ρόδος έχει υποδεχθεί το διάστημα 1-16 Οκτωβρίου, περισσότερους από 170.000 επιβάτες από το εξωτερικό, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν αφιχθεί 152.570 και το 2019 145.706, σημειώνοντας 13,4% άνοδο με την τελευταία υψηλότερη επίδοση (2021).

19% πάνω κινείται το διάστημα αυτό η Κως, σε σχέση με το ρεκόρ του 2019 και 21% σε σχέση με το 2021, προσελκύοντας 90.000 περίπου επιβάτες, όταν πέρυσι είχε 73.852 και το 2019 75.011.

Η Σαντορίνη «εκτινάχθηκε» τον Οκτώβριο του 2021, πετυχαίνοντας αύξηση σε σχέση με το 2019 με το εντυπωσιακό ποσοστό του 41%, πάνω στο οποίο έρχεται φέτος να προστεθεί και ένα επιπλέον ποσοστό ανόδου της τάξης του 6% με το αεροδρόμιο της Θήρας να έχει υποδεχθεί μέσα στις πρώτες 16 ημέρες του μήνα κοντά στους 39.000 επισκέπτες.

Τέλος, ψηλότερα από πέρυσι και τις 13.936 διεθνείς αφίξεις κινείται και η Μύκονος έχοντας δεχθεί περισσότερες από 16.000 αφίξεις.

Περισσότερες από 33.000 διεθνείς απευθείας πτήσεις – Προσεγγίζουν τα 6 εκ. οι επισκέπτες του Νότιου Αιγαίου

Περισσότερες από 33.000 διεθνείς απευθείας πτήσεις έχει σημειώσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου η τρέχουσα τουριστική περίοδος, που «έπιασε» Μάρτιο φέτος (η εκκίνηση έγινε στις 27 Μαρτίου) και οδεύει σε ένα κλείσιμο αντάξιο της πολύ δυναμικής της πορείας, προσεγγίζοντας περί τα 6εκ. διεθνείς επιβάτες και καθιερώνοντας πλέον το 2022 για το Νότιο Αιγαίο ως το νέο ιστορικό ρεκόρ στον Τουρισμό.

Η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό δημιουργήθηκε το 2020 για την προώθηση και την προστασία της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού και εργάζεται για τον ενιαίο συντονισμό και την κοινή εκπρόσώπησή του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής