Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΝότιο Αιγαίο: Απόλυτη κυριαρχία σε έσοδα και διανυκτερεύσεις για το 2018

Νότιο Αιγαίο: Απόλυτη κυριαρχία σε έσοδα και διανυκτερεύσεις για το 2018

|

Το 2018 αποτελεί παρελθόν και οι αριθμοί λένε … Νότιο Αιγαίο. Κυρίαρχο ρόλο – ανάμεσα στις 13 περιφέρειες – όσον αφορά τα έσοδα και τις διανυκτερεύσεις – Μεγάλωσε η ψαλίδα από την Κρήτη – Ανοδικές τάσεις για την Κεντρική Μακεδονία 

Ότι το 2019 θα είναι κομβική χρονιά για την πορεία του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια είναι μια φράση που ολοένα συχνότερα βγαίνει από τα χείλη των παραγόντων της επιχειρηματικής κοινότητας του χώρου. Από άλλους, ωστόσο, εκλαμβάνεται ως «κινδυνολογία», από άλλους ως «σκεπτικισμός» και από άλλους ως ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων που διαμορφώνονται αλλά και των προκλήσεων που συνεπάγονται.

Ως συνήθως, τα πραγματικά συμπεράσματα προκύπτουν όταν καταδυθεί κανείς όχι πολύ βαθιά. Μόλις λίγο κάτω από την επιφάνεια. Αυτό επιβεβαιώνεται από την επεξεργασία στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ ΕΛΛ -0,39%) που αφορούν στην κατανομή βασικών μεγεθών του τουρισμού στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ανάγλυφα πως μοιράστηκε η τουριστική πίτα του 2018 (με βάση στοιχεία εννεάμηνου) αλλά και τα καμπανάκια που ηχούν για τους χαμένους (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) ακόμα και για τους κερδισμένους της χρονιάς που πέρασε.

Παρ’ ότι τα στοιχεία Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου δεν αντιστοιχούν στο σύνολο του 2018, αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση. Κι αυτό καθώς συμπεριλαμβάνει την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου που αποφέρει ταπερισσότερα έσοδα στις επιχειρήσεις και τη χώρα συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό πως το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου (σ.σ. για το οποίο αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία) αντιπροσωπεύει έσοδα της τάξης των 2 δισ. περίπου σε σύνολο άνω των 16 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων που υπολογίζεται πως απέσπασε η Ελλάδα το 2018.

Ενδεικτικό για τον τρόπο που μοιράστηκε η πίτα του 2018 είναι το γεγονός πως από το 1,1 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα που καταγράφηκαν στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου (13,77 δισ. ευρώ έναντι 12,67 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017) τα 2/3 (64%) ή 706,8 εκατ. ευρώ τα καρπώθηκε μόλις μια Περιφέρεια: το Νότιο Αιγαίο.

Η Περιφέρεια που συμπεριλαμβάνει δύο από τις τρεις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της χώρας (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής της χρονιάς που έφυγε. Κατέγραψε στο εννεάμηνο, σχεδόν 4 δισ. ευρώ εισπράξειςσημειώνοντας αύξηση 21,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η ανοδική «κούρσα» του Νότιου Αιγαίου είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπούν οι ισορροπίες στην κορυφή της κατάταξης των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών. Κι αυτό καθώς διευρύνθηκε το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του πρώτου (Νότιο Αιγαίο) και δεύτερου της κατάταξης (Κρήτη). Επί της ουσίας δεν μιλάμε πια για ένα δίδυμο κορυφής αλλά για μια ατμομηχανή (Νότιο Αιγαίο) και το μεγαλύτερο από τα βαγόνια που ακολουθούν (Κρήτη).

Η απόσταση που χωρίζει πλέον το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη μεταφράζεται σε 1,2 δισ. ευρώ καθώς η Κρήτη απέσπασε στο εννεάμηνο εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ έναντι 3,99 δισ. του Νοτίου Αιγαίου).

Το καμπανάκι, ωστόσο, που ήχησε για την Κρήτη δεν αφορά το γεγονός πως βλέπει το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) να απομακρύνονται μπροστά του αλλά τη μείωση εισπράξεων 4% η οποία μεταφράστηκε σε υστέρηση εσόδων 117,2 εκατ. Ευρώ έναντι του εννεάμηνου 2017.

Οι ανακατατάξεις, ωστόσο, στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων τουριστικών περιοχών της χώρας δεν σταματούν εδώ. Αττική και Κεντρική Μακεδονίαξεκίνησαν τη χρονιά από την ίδια αφετηρία αλλά στον τερματισμό βρέθηκε πρώτη η Κεντρική Μακεδονία αφήνοντας αρκετά πίσω της την Αττική.

Αττική και Κεντρική Μακεδονία κατέγραφαν στο εννεάμηνο του 2017 περί το 1,6 δισ. ευρώ έκαστη. Στο εννεάμηνο του 2018 η Κεντρική Μακεδονία είχε καταφέρει να αποσπάσει έσοδα 2 δισ. ευρώ (αύξηση 20,3%) ενώ η Αττική είχε περιοριστεί στο 1,7 δισ. ευρώ με άνοδο 3,6%. Εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τον αναπροσανατολισμό τουριστικών ροών προς τη Χαλκιδική και προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας μετά την αλλαγή πλάνων των ισχυρών τουρ οπερέϊτορ της Γερμανίας και την επανεμφάνιση των τσάρτερ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ένα ακόμα καμπανάκι ήχησε στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης και αφορούσε αυτή τη φορά τα Ιόνια Νησιά.

Η περιοχή που κατέγραψε έντονα ανοδική τροχιά την τελευταία τριετία, είδε στο εννεάμηνο του 2018 τις εισπράξεις της να υποχωρούν στο 1,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 6,4% η οποία μεταφράζεται σε 104,5 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Μια διαφορετική οπτική γωνία της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς προσφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την κατανομή των διανυκτερεύσεων σε όλη τη χώρα για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018.

Τα σχετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία που έχει εδραιώσει το Νότιο Αιγαίο στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά καθώς στο εννεάμηνο του 2018 κατέγραψε 45,98 εκατ. διανυκτερεύσεις η οποία συνδυάστηκε με άνοδο 11,5%.


Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κεντρική Μακεδονία με 40,4 εκατ. διανυκτερεύσεις (αύξηση 8,3%). Σχεδόν 1,2 εκατ. διανυκτερεύσεις περισσότερες από την Κρήτη η οποία βρέθηκε στην τρίτη θέση με 39 εκατ. διανυκτερεύσεις (+8,8%). Αν συνεκτιμήσει κανείς την αύξηση διανυκτερεύσεων αλλά και τη μείωση εισπράξεων στη Μεγαλόνησο οδηγείται στο συμπέρασμα πως η Κρήτη προσέλκυσε το 2018 επισκέπτες που ξόδεψαν λιγότερα από το 2017 για να κάνουν διακοπές στο νησί.

Η Αττική βρέθηκε στην τέταρτη θέση της κατάταξης με 24,2 εκατ. διανυκτερεύσεις καταγράφοντας άνοδο 7,8%. Σημαντικά μικρότερη από την αύξηση 3,6% των εισπράξεων. Γεγονός που παραπέμπει, επίσης, σε τουρίστες με μικρότερο πορτοφόλι.

Τα 23,2 εκατ. διανυκτερεύσεις που κατέγραψαν οι προορισμοί του Ιονίου κάνει πιο ευδιάκριτο τον ήχο από το καμπανάκι που ήχησε το 2018 για την περιοχή καθώς συνδυάστηκε με υποχώρηση των διαμονών κατά 2%.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Έρχεται το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

Ξεκινά εντός Ιουλίου το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής για την αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων ατόμων με αναπηρία.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγεία: Οδηγός επιβίωσης για τις μέρες του καύσωνα

Τρόποι Προστασίας από τον Καύσωνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Ενημέρωση προς τους παραγωγούς για παραλαβές, εκκαθαρίσεις και επιδοτήσεις

Σημαντικές ανακοινώσεις για την παραλαβή Τοματάκι Σαντορίνης Π.Ο.Π., την εκκαθάριση του πενταετούς προγράμματος αμπελουργίας και την καταβολή ενισχύσεων από το πρόγραμμα Μικρών Νησιών Αιγαίου

Οι Χαΐνηδες ζωντανά στη Μονή Νάξου, τη Παρασκευή 25 Ιουλίου

Η θρυλική κολεκτίβα των Χαΐνηδων έρχεται στη Νάξο για μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μουσική, ποίηση και ελευθερία, στο Δημοτικό Σχολείο Μονής.

Κίμωλος σε e-book: Το ταξίδι ξεκινά από την οθόνη σου

Το κυκλαδίτικο νησί συστήνεται με ένα σύγχρονο e-book, γεμάτο εικόνες, ιστορίες και πληροφορίες για τον επισκέπτη, στα ελληνικά και αγγλικά.

Rudu Fest 2025: Η Αμοργός γίνεται νησί-σκηνή για το απόλυτο καλοκαιρινό φεστιβάλ

Από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, η μουσική, ο χορός και η δημιουργικότητα κατακλύζουν κάθε γωνιά της Αμοργού με ένα φεστιβάλ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο Αιγαίο.

Καμπάνια προβολής της Σαντορίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Έκτακτο διαφημιστικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Jet2holidays για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα του νησιού

Με λαμπρότητα ξεκίνησαν τα «Νικοδήμεια 2025» από τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής στη Χώρα Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος κήρυξε την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, με πλήθος πιστών να συμμετέχει στον εορταστικό Εσπερινό.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)