Στην τελική ευθεία το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, που άμεσα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με διατάξεις που αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και την κατάταξη των ξενοδοχείων, με βάση τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους.
Σε παρέμβασή της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από την γενική συνέλευση του ΞΕΕ, αναφερόμενη στην βραχυχρόνια μίσθωση επεσήμανε ότι πλέον τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν.
Ταυτόχρονα, θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών αυτών καθώς και κυρώσεων. Μάλιστα δίνεται πλέον η δυνατότητα ελέγχου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.
Επίσης, δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, αντίστοιχες με τις ισχύουσες τα τουριστικά καταλύματα.
Παράλληλα, στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που στοχεύουν σε προστιθέμενη αξία για τον κλάδο της φιλοξενίας και συνολικά τον ελληνικό τουρισμό.
Έτσι προχωρά το αρμόδιο υπουργείο στη θεσμοθέτηση ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου σε παγκόσμιο επίπεδο, συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων, και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση.
Ενός συστήματος το οποίο επεξεργάστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ορίζεται επίσης αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων και θα εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η διάταξη για τη δυνατότητα λειτουργίας στα ξενοδοχειακά καταλύματα κολυμβητικών δεξαμενών με θαλασσινό νερό. Πρόκειται για μια σωστή ρύθμιση που θεσπίζεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η χρήση του θαλασσινού νερού θα μείωση δραστικά την κατανάλωση νερού που προορίζεται για τις ανάγκες ύδρευσης και θα μείωση το κόστος λειτουργίας για τις πισίνες. Πρόκειται για ρύθμιση που επί δεκαετίες πάλευε να υιοθετηθεί ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου.
Για να υιοθετήσει το υπουργείο Τουρισμού χρειάστηκε να φθάσουμε το φετινό καλοκαίρι σε οριακές καταστάσεις, όπως από την μια είχαμε μεγάλη κατανάλωση νερού σε πισίνες και την ίδια ώρα πολλά νησιά ή τουριστικές περιοχές νησιών ξέμειναν από πόσιμο νερό.
Σε κάθε περίπτωση άμεσα κατατίθεται στη Βουλή για διαβούλευση, όπου φορείς και κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις του επί του νέου νομοσχεδίου.