Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΝάξος - Smart Island: Ζητούμενο η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και...

Νάξος – Smart Island: Ζητούμενο η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών

|

Παρουσίαση Χάλκης, Αστυπάλαιας & Νάξου ως Smart & Green Νησιών στην WTM 2022 που έγινε στο Λονδίνο  – Η δήλωση του Αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλη Κατσαρά 

Στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου η εκδήλωση παρουσίασης των τριών «έξυπνων» και «πράσινων» νησιών, της Χάλκης, της Αστυπάλαιας και της Νάξου. Στόχος της παρουσίασης των τριών Δήμων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ήταν η προβολή της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο εθνικό περίπτερο στο συνεδριακό κέντρο «ExCel» παρουσία κοινού, δημοσιογράφων και influencers που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα και το βιώσιμο τουρισμό, ενώ παρόντες ήταν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης και η Διευθύντρια του ΕΟΤ Λονδίνου κ. Ελένη Σκαρβέλη.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη Χάλκη, όπου ο COO της Citroën κ. Δημήτρης Καββούρης, παρουσίασε το project της ηλεκτροκίνησης και τόνισε πως η εταιρία  είναι περήφανη που επενδύει στο ελληνικό νησί της Χάλκης και συμμετέχει στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή του νησιού σε μια περιοχή βιώσιμης, μηδενικών εκπομπών ενέργειας κινητικότητας. Η Χάλκη, όπως επεσήμανε ο κ. Καββούρης,  έχει γίνει ένα εργαστήριο στην Ευρώπη, όπου υλοποιείται η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με διάφορους εταίρους, οι οποίοι είναι όλοι ηγέτες στους τομείς της εξειδίκευσής τους, όπως ο Όμιλος Συγγελίδη, η Vinci και η Akuo Greece. Αυτό συνάδει με την πεποίθηση της Citroën ότι η κινητικότητα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και αναδεικνύει την καινοτόμο και πρωτοποριακή προσέγγιση της Citroën. Η Citroën και ο Όμιλος Συγγελίδη που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αναλαμβάνουν όλα τα μέτρα για να μετατρέψουν τη Χάλκη σε ένα ηλεκτρικό νησί που χρησιμοποιεί “πράσινη” ενέργεια. Στόχος είναι η πρόοδος αυτή να είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού.

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος Φραγκάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στις προτεραιότητές μας είναι η συμμετοχή της Χάλκης σε σημαντικές εκθέσεις διεθνούς κύρους όπως η συγκεκριμένη, στο πλαίσιο του στόχου μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας. Στόχος μας να διεκδικήσουμε για το νησί της Χάλκης την ταυτότητα τού ελκυστικού Βιώσιμου Τουριστικού Προορισμού, δώδεκα μήνες το χρόνο. Επίσης, θέλουμε να ενημερώσουμε την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά αλλά και την ειδική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (που αποτελεί παραδοσιακά μία από τις κύριες αγορές – στόχους για την Χαλκή) για το ότι το νησί μας αποτελεί έναν ασφαλή και ελκυστικό πολυδιάστατο βιώσιμο τουριστικό προορισμό για αξέχαστες διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το νησί της Χάλκης μέσω της πρωτοβουλίας GR Eco Island, της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί το φάρο καινοτομίας με στόχο να καταστεί διεθνές πρότυπο πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτονομίας».

naxos-xalki1.jpg

Αστυπάλαια 

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Kosmocar (VW Group) κ. Θανάσης Κονιστής, Διευθυντής After Sales & Ανάπτυξης Νέων Δραστηριοτήτων, παρουσίασε το πρόγραμμα “Αστυπάλαια: Έξυπνο και αειφόρο νησί”, που βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, στις μετακινήσεις και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας.

Είναι ένα έργο που υλοποιούν από κοινού, η Ελληνική Δημοκρατία, o όμιλος Volkswagen, ο Δήμος Αστυπάλαιας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο γίνεται ήδη πραγματικότητα. Πλέον, ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε “έξυπνο και αειφόρο” νησί γίνεται πράξη με τις υπηρεσίες “έξυπνης” μετακίνησης να μπαίνουν σε εφαρμογή. Η πλήρης ανάπτυξη της εφαρμογής για την “έξυπνη” κινητικότητα astyMOVE και των υπηρεσιών ASTYBUS (αστική συγκοινωνία με ηλεκτρικά βανάκια ) και astyGO (car sharing), που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και “πράσινων” μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, είναι πλέον γεγονός. Ταυτόχρονα, οι πρώτοι ιδιώτες στο όμορφο νησί του Αιγαίου ήδη έχουν παραλάβει τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα Volkswagen ID, μέσα από μεγάλες επιδοτήσεις από το Ελληνικό Κράτος και την Kosmocar, ενώ τόσο ο Δήμος Αστυπάλαιας όσο και οι κρατικές υπηρεσίες,  όπως η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, το Κέντρο Υγείας (ηλεκτρικό ασθενοφόρο) και η Πολιτική Αεροπορία ήδη έχουν γίνει αποδέκτες δωρεάς ηλεκτρικών οχημάτων Volkswagen.

Κατά την παρουσίαση του project της Αστυπάλαιας, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Νικόλαος Κομηνέας τόνισε ότι η εγκατάσταση από τον Δήμο Αστυπάλαιας δικτύου φορτιστών σε δημοτικά parking και φωτοβολταϊκων που το τροφοδοτούν, έχουν μετατρέψει το νησί σε πρότυπο βιώσιμης κινητικότητα, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία για την έναρξη κατασκευής υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εναλλακτικές μορφές που θα καταστήσουν το νησί ενεργειακά ανεξάρτητο και εξαλείφοντας την παραγωγή ρύπων. Ανέφερε επίσης ότι η Αστυπάλαια συστήνεται στο διεθνές προσκήνιο με πρωτοποριακές εφαρμογές πράσινης καινοτομίας στον τομέα της κινητικότητας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά σε μια εποχή όπου αυτές είναι το ζητούμενο. Με τον τρόπο αυτό η Αστυπάλαιας εξελίσσεται σε έναν προορισμό αυθεντικότητας, ποιότητας και αειφορίας. Είναι ευτυχές που τα διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύουν τις προσπάθειες μας για “πάντρεμα” των νέων τεχνολογιών με το παραδοσιακό και παρθένο χαρακτήρα της Αστυπάλαιας και νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια που το νησί μας συμμετείχε σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

naxos-xalki1.jpg

Νάξος 

Έπειτα παρουσιάστηκε το project της Νάξου με την ονομασία “Smart Island” που έχει αναλάβει η Amazon Web Services σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, αλλά και τη χρήση drone για τη μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού.

Η εκπρόσωπος της Amazon, Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, Public Policy Manager Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε ότι: «Η Amazon Web Services (AWS) συμμετέχει στην έκθεση WTM London 2022, και μαζί με τους εκπροσώπους του Δήμου Νάξου παρουσίασε στους συμμετέχοντες το πιλοτικό πρόγραμμα Smart Island, που υλοποιείται για πρώτη φορά στη Νάξο από την AWS, σε συνεργασία με πάνω από 20 εταιρείες και οργανισμούς, και με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του AWS Cloud, η AWS και οι συνεργάτες της δημιουργούν “έξυπνες” υποδομές και λύσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών του νησιού.

Ενδεικτικά αναφέρονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων, η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone, καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, όπως η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. Με αφετηρία τη Νάξο, το Smart Island φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εφαρμογής λύσεων υψηλής τεχνολογίας για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών σε όλο τον κόσμο.»

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Βαγγέλης Κατσαράς συμπλήρωσε πως η παρουσία της Νάξου στη διεθνή έκθεση Τουρισμού ήταν πολύ σημαντική, όπως επίσης και η εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος της Amazon  από το νησί μας. Το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού για τον τόπο μας και τις δυνατότητές του στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν πολύ μεγάλο, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και ικανοποίηση διότι η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, παίρνει σάρκα και οστά και βοηθά τη Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες να κάνουν ουσιαστικά βήματα ανάπτυξης.

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοπικά κεράσματα από τα τρία νησιά, τα οποία επιμελήθηκε ο Έλληνας σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου που έλκει την καταγωγή του από την Αστυπάλαια.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σίφνος: Ο μικρός Μανώλης που έγινε το πιο γλυκό καλωσόρισμα του νησιού

Ο Μανώλης με το γιλέκο του υποδέχεται και αποχαιρετά τα πλοία στις Καμάρες, χαρίζοντας χαμόγελα σε ταξιδιώτες και ντόπιους

Αυξητική τάση στις αεροδιακομιδές – Πάνω από 1.400 περιστατικά σε επτά μήνες

Ραγδαία αύξηση στις ανάγκες επείγουσας αεροδιακομιδής, με 1.452 περιστατικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025. Πρωταγωνιστικό ρόλο τα μέσα που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ μέσω δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».