Με αφορμή την ανάρτηση στα social media φωτογραφίας με κεντρικό αντικείμενο μία ταμπέλα που ενημερώνει ότι «η περιοχή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είναι μόνο για τους πελάτες του» ξεκινάει και πάλι η συζήτηση για την ελεύθερη ή όχι πρόσβαση στις παραλίες…
Από την Δευτέρα έχει ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με την ελευθερία ή όχι πρόσβασης στις παραλίες της Νάξου και με αφορμή ανάρτηση στο διαδίκτυο μίας ενημερωτικής ταμπέλας περί πρόσβασης στο χώρο πελατών ξενοδοχείου…
Όχι… Λάθος… Από την προηγούμενη Δευτέρα θέλω να πω με αφορμή το ατύχημα της 29χρονης σέρφερ στη Μικρά Βίγλα…
Όχι… και πάλι λάθος.. Η κουβέντα αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια όταν ένας ξενοδόχος έβαλε ξαπλώστρες σε χώρο του Αγίου Προκοπίου όπου θεωρητικά δεν είχε κανένα δικαίωμα…
Όχι.. και πάλι λάθος.. Η κουβέντα αυτή έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν κάποιοι επιχειρηματίες σε όλο σχεδόν το μήκος της Πλάκας κατέστρεψαν αμμοθίνες με σκοπό να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και να φτάσουν έως το …κύμα της θάλασσας.
Χμμμμ και πάλι λάθος.. Η κουβέντα αυτή έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.. Από τη στιγμή που ο πρώτος επιχειρηματίας έβαλε ξαπλώστρα σε παραλία και ζήτησε να μπει αντίτιμο για τη χρήση της.. Πότε έγινε αυτό; Δεν θυμάμαι. Αλλά από τότε είχαμε αυτή τη κουβέντα περί ελευθερίας στην πρόσβαση…
Ουπς… και πάλι λάθος. Νομίζω ότι γυρίζουμε πίσω στη δεκαετία του 80 όταν στις παραλίες της Νάξου οι γυμνιστές και οι τουρίστες που έκτιζαν …καλύβες με τους καλαμιώνες δέχονταν επίθεση από τους …ευσεβείς πολίτες του νησιού ως μέλη του κακού και τους έδιωχναν μακριά…
Μήπως το παρατραβήξαμε λίγο με την αρχαία ιστορία. Κι όμως.. Το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες είναι σαν το προπατορικό αμάρτημα. Η σαν το αιώνιο φιλοσοφικό ερώτημα: το αυγό έκανε τη κότα ή η κότα το αυγό. Οπότε… Ας δούμε τα πράγματα με ηρεμία…
Η συγκεκριμένη επιχείρηση στον Ορκό λειτουργεί για δεύτερη χρονιά… Έχει καταθέσει από τη πρώτη στιγμή αίτημα για ενοικίαση χώρου για να αναπτύξει οκτώ ομπρέλες κάτι που σημαίνει σε απλά ελληνικά 80 τετραγωνικά χρήσης παραλίας… Και μάλιστα έχει ζητήσει η χρήση αυτή να είναι για δύο χρόνια με υπόδειξη του αρμόδιου υπαλλήλου ώστε να αποφύγει τη γραφειοκρατία. Το παράξενο είναι ότι περιμένει ακόμη… Ξέρει το ποσό που θα πληρώσει και η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά τσουχτερό. Πέρυσι, στην ίδια περιοχή είχε αναπτύξει τις ομπρέλες αλλά η αλήθεια είναι ότι αρκετοί από τους ημερήσιους επισκέπτες έκαναν χρήση, χωρίς ο ίδιος να προβάλει κάποια αντίρρηση. Μέχρι βέβαια που ενοχλήθηκε. Και θεώρησε ότι ορισμένες πράξεις προσβάλλουν τους πελάτες του ξενοδοχείου του.. Και έτσι φέτος και ενώ είναι ακόμη σε αναμονή της οριστικής απάντησης από το Δήμο (σ.σ. κατέθεσε το αίτημα από τον περασμένο Δεκέμβριο) θεώρησε ότι η ανάρτηση αυτής της ταμπέλας θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τους … ημερήσιους επισκέπτες ως προς τη κατάληψη των ομπρελοκαθισμάτων την ώρα που οι πελάτες του είχαν ήδη πληρώσει για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας.. Άλλωστε η περιοχή είναι τεράστια και παρθένα και το κυριότερο είναι ότι δεν θεώρησε ότι η συγκεκριμένη πινακίδα θα λειτουργούσε απαγορευτικά. Απλά θα οριοθετούσε το σκοπό της παρουσίας των ομπρελών για σκίαση των δικών του πελατών….. Όταν πληροφορήθηκε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια ενημέρωσε ότι η πινακίδα θα αφαιρεθεί, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η περιοχή των 80 τετραγωνικών έχει νόμιμα ενοικιαστεί από το κράτος (ή Δήμο) ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες των καταλυμάτων του..
Επί της ουσίας; Δεν κάνει τίποτα διαφορετικό σε σχέση με όλους τους άλλους που έχουν απλώσει τις ξαπλώστρες τους στις παραλίες… Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει στη …σκιά και την ξαπλώστρα. Και τις αναζητούμε. Και λογικό είναι να υπάρχει ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης. Κι εδώ είναι το λάθος του κρατικού μηχανισμού. Στο όνομα του κέρδους ισοπεδώνει τα πάντα… Αντί να οριοθετήσει χώρους όπου ο καθένας από εμάς θα απολαμβάνει ελεύθερα το μπάνιο του, ή θα κάνει γυμνισμό ή θα απλώνει την πετσέτα του ή θα κάνει θαλάσσια σπορ ή θα επιζητεί την ενοικίαση κάποιας ξαπλώστρας, αφήνει την αγορά να λειτουργήσει από μόνη της. Αποτέλεσμα; Ζούγκλα. Ο καθένας μας κάνει ότι θέλει. Και έτσι βλέπουμε γυμνιστές όπου γυρίσει το μάτι μας, βλέπουμε θαλάσσια σπορ σε χώρους όπου υπάρχουν λουόμενοι και το αντίστροφο. Και βέβαια ενώ ο χώρος για ενοικίαση ομπρελοκαθισμάτων είναι συγκεκριμένος, κάποιοι απλώνονται περισσότερο γιατί ζητούν… ήλιο. Και το χειρότερο; Εκεί όπου υπάρχουν οι ενοικιαζόμενοι χώροι, υπάρχει και απαγόρευση εισόδου ουσιαστικά των λουόμενων που απλά ρίχνουν στην άμμο μία πετσέτα.
Και χωρίς να υπάρχει ταμπέλα. Απλά η ύπαρξη της ταμπέλας ανέδειξε την υποκρισία της αγοράς… Ενώ σε όλες σχεδόν τις παραλίες της Νάξου υπάρχουν χώροι που μοιάζουν … απαγορευτικοί για τους μη έχοντες … εργασία, ξεσπάσαμε σε κάποιον που προχώρησε σε μία κίνηση που ίσως όλοι οι επιχειρηματίες θα έπρεπε να κάνουν.. Εκεί δεν θα είχαμε αντιδράσεις αλήθεια;
Όσο για τα θαλάσσια σπορ; Με αφορμή το τρομακτικό ατύχημα της 29χρονης Αυστριακής, αίφνης η παραλία της Παρθένου γέμισε από σημαδούρες. Και άρχισαν να οριοθετούνται οι χώροι. Το παράξενο είναι ότι εκείνες τις ημέρες υπήρχαν δημοσιεύματα σε πανελλήνιο επίπεδο που ανέφεραν ότι η Νάξος είναι ένα από τα νησιά όπου τα θαλάσσια σπορ έχουν κυρίαρχο ρόλο… Μήπως λοιπόν με αφορμή όλη αυτή τη κουβέντα να ανοίξει ένας έντιμος διάλογος και να αποδεχτούμε ότι σε κάποιες παραλίες θα υπάρχουν τα θαλάσσια σπορ, σε κάποιες άλλες γυμνιστές και σε κάποιες άλλες θα υπάρχει ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων…
Α και βέβαια η πλειονότητα των παραλιών θα είναι ελεύθερες χωρίς κανέναν περιορισμό. Δόξα τω θεώ η Νάξος είναι ένα νησί με εκατοντάδες μικρές και μεγάλες παραλίες. Δεν είναι άδικο να τσακωνόμαστε για μία ή δύο όταν έχουμε την δυνατότητα όλοι να απολαύσουμε το μπάνιο μας με σεβασμό στο αίτημα του συνανθρώπου μας;