Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΝάξος - "Δύναμη Δημιουργίας": Να μην μείνει το πρόγραμμα "επιπέδου Champions League"...

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: Να μην μείνει το πρόγραμμα “επιπέδου Champions League” στα χαρτιά…

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” σχετικά με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… Εξηγεί γιατί υπερψήφισε την πρόταση, όμως ξεκαθαρίζει μικρές λεπτομέρειες που όμως κάνουν τη διαφορά … Και εύχεται ότι το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και δεν θα μείνει στα χαρτιά…

“…. ένα βασικό ζήτημα που τίθεται κάθε χρόνο, είτε συμφωνούμε είτε όχι με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, είναι το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει ακόμα εγκεκριμένο (ούτε καν ψηφισμένο) προϋπολογισμό. Αν ο προϋπολογισμός εγκριθεί πάλι μετά τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, σε συνδυασμό με την διαγνωσμένη αδυναμία της δημοτικής αρχής να υλοποιεί την κάθε δράση έγκαιρα, θεωρούμε αδύνατη την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος στην ώρα του. Αν αυτός ο εύλογος φόβος μας βγει αληθής, είναι βέβαιο ότι αυτό το επιπέδου Champions League πρόγραμμα, όπως υπερβολικά το χαρακτήρισε ο κ. Κατσαράς, θα αποτελέσει για ακόμη ένα έτος «άσκηση επί χάρτου» και τελικά θα αποκλειστούμε στον πρώτο προκριματικό γύρο, αφού θα μπούμε στον αγώνα χωρίς προετοιμασία… “.

Είναι ο επίλογος ουσιαστικά της αναφοράς που γίνεται από την δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το οποίο χθες, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου… Ψηφίστηκε, αλλά όπως αναφέρει η παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας”, για να γίνει πράξη το πρόγραμμα – χρησιμοποιούν την έκφραση του αρμόδιου αντιδημάρχου “επιπέδου Champions League” – γίνονται επισημάνσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν …. 

Ας δούμε αναλυτικά (στο τέλος του άρθρου υπάρχει και το σχετικό Pdf) την ανάρτηση της Δημοτικής παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας”…

“Εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων για το 2021. Το πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στο marketing plan που εκπόνησε ο κύριος Κούτουλας για λογαριασμό του «Διαζώματος», ως μέρος της συνολικής μελέτης για την πολιτιστική διαδρομή Νάξου. Ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις που μπορεί να επιδεχτεί και οι οποίες ενδεχομένως να είναι και υποκειμενικές, για πρώτη φορά παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη ετήσια αναφορά δράσεων και ενεργειών, με συγκεκριμένους στόχους και αυτός είναι ο λόγος που το υπερψηφίσαμε.

Ωστόσο, για την μελλοντική βελτίωση και την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού και του Δήμου, πρέπει να επισημανθούν μεταξύ πολλών, τα εξής σημαντικότερα:

1. Δεν μας έχει παρουσιαστεί στην Τουριστική Επιτροπή από τον Σεπτέμβρη του 2019, ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο (τουλάχιστον τετραετίας) για τον τουρισμό, ώστε να γνωρίζουμε τι υλοποιείται το 2021 με το παρόν πρόγραμμα, τι θα υλοποιηθεί το 2022 και γενικά να ξέρουμε που βρισκόμαστε κάθε φορά σε σχέση με τους μέσο-μακροπρόθεσμους στόχους. Αν η δημοτική αρχή δεν διαθέτει ένα στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό, θα μπορούσε από τον Σεπτέμβρη του 2019 να στηριχθεί για την χάραξη του, στην Τουριστική Επιτροπή και αυτό θα ήταν το ιδανικό. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι όλοι θα είναι διαθέσιμοι για μία τέτοια εσωτερική διαβούλευση, ακόμα και ετεροχρονισμένα.

2. Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή ακοστολόγητο. Προφορικά ενημερωθήκαμε μόνον για το συνολικό κόστος και όχι για τα επιμέρους κόστη ανά δράση. Δύο μέρες αργότερα παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με ποσά ανά δράση, πλην όμως καθ’ ομολογία του αρμοδίου αντιδημάρχου τα ποσά αυτά είναι ενδεικτικά, άρα το πρόγραμμα είναι ουσιαστικά ακοστολόγητο. Η Τουριστική Επιτροπή επομένως, εισηγήθηκε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, ένα πρόγραμμα το οποίο αξιολογήθηκε μόνο ως προς τους στόχους. Η αξιολόγηση σχεδίων, μελετών και προγραμμάτων γίνεται αυτονόητα, με ανάλυση κόστους-οφέλους. Διαφορετικά η αξιολόγηση είναι ανεπαρκής και από την στιγμή που αφορά δημόσιο χρήμα ενέχει κινδύνους σπατάλης ή προβληματικής ανταποδοτικότητας των εργαλείων και μέσων που επιλέχθηκαν. Δεν δόθηκε επομένως η δυνατότητα στα μέλη της Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου να κρίνουν την ωφέλεια-ανταποδοτικότητα των προτεινόμενων δράσεων, μέσων και εργαλείων, σε σχέση με τις δαπάνες.

3. Παρουσιάστηκε χωρίς χρονοδιάγραμμα των επιμέρους ενεργειών και φορείς υλοποίησης. Αν αυτό δεν ήταν εφικτό, θα μπορούσε να αναφέρεται σε χρονικούς στόχους και σε πιθανούς ή προτεινόμενους φορείς υλοποίησης. Η Τουριστική Επιτροπή επομένως, εισηγήθηκε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, ένα πρόγραμμα το οποίο αξιολογήθηκε χωρίς κόστη και χωρίς το πως, ποιος και πότε θα υλοποιηθούν οι εγκριθείσες δράσεις.

4. Τέλος, ένα βασικό ζήτημα που τίθεται κάθε χρόνο, είτε συμφωνούμε είτε όχι με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, είναι το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει ακόμα εγκεκριμένο (ούτε καν ψηφισμένο) προϋπολογισμό. Αν ο προϋπολογισμός εγκριθεί πάλι μετά τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, σε συνδυασμό με την διαγνωσμένη αδυναμία της δημοτικής αρχής να υλοποιεί την κάθε δράση έγκαιρα, θεωρούμε αδύνατη την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος στην ώρα του. Αν αυτός ο εύλογος φόβος μας βγει αληθής, είναι βέβαιο ότι αυτό το επιπέδου Champions League πρόγραμμα, όπως υπερβολικά το χαρακτήρισε ο κ. Κατσαράς, θα αποτελέσει για ακόμη ένα έτος «άσκηση επί χάρτου» και τελικά θα αποκλειστούμε στον πρώτο προκριματικό γύρο, αφού θα μπούμε στον αγώνα χωρίς προετοιμασία. Το ζήτημα αυτό αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα ειδικά για την ερχόμενη τουριστική σεζόν, η οποία αναπόφευκτα θα βρίσκεται στην δύνη της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας