Ο δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός μίλησε στην ιστοσελίδα TravelDailyNews για το πως εξελίσσεται η φετινή σεζόν στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες – Η εξερεύνση της ενδοχώρας η σύνδεση με τις Μικρές Κυκλάδες και το …ρεκόρ επισκεψιμότητας στα ορεινά – Τι ανέφερε για τη σημασία του πρωτογενή τομέα
“…. ο κόσμος κινήθηκε με ασφάλεια, μια και το νησί είναι μεγάλο….. Η Νάξος έχει ορεινό όγκο, έχει πολλές κοινότητες και πολλά χωριά και απ’ότι έχει εισπράξει για το 10ήμερο του Αυγούστου από πάρα πολλούς οικισμούς – χωριά της Νάξου, υπάρχει ρεκόρ 15ετίας σε επισκεψιμότητας, κάτι εντυπωσιακό. Θεωρώ ότι ο κόσμος, τα σπίτια άνοιξαν ξανά όλα και οι μόνιμοι κάτοικοι έφεραν φίλους, ετεροδημότες κ.λπ. Γενικά, ο κόσμος κινήθηκε με ασφάλεια, μιας και το νησί είναι μεγάλο…”
και λίγο αργότερα…..
“Τα μέτρα τηρήθηκαν αρκετά στη Νάξο, με αποτέλεσμα να έχουμε τα περισσότερα μαγαζιά που έκλεισαν στο Δήμο Νάξου σε σύγκριση με όλα τα νησιά των Κυκλάδων γιατί δε θέλαμε, από την αρχή, να αμαυρωθεί το όνομα του νησιού και να κινδυνέψει η υγεία των κατοίκων, επειδή 5-7 επαγγελματίες δεν επιθυμούσαν ή αμελούσαν να τηρήσουν τα μέτρα. Γι’αυτο επιδιώκουμε ακόμα και σήμερα να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας”.
Ποιος τα λέει αυτά; Ο δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα TravelDailyNews για το πως εξελίσσεται η φετινή σεζόν στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες… Τίτλος της συνέντευξης; ” Η πανδημία έστρεψε τον τουρισμό στα ορεινά του νησιού” και η υπογραφή είναι της Βίκυ Καραντζαβέλου…
– Κε Λιανέ, ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο νησί;
Όπως γνωρίζετε, η Νάξος, όπως και οι Κυκλάδες γενικά, έχουν μεγάλο ελληνικό τουριστικό κοινό. Έτσι και φέτος, οι Έλληνες επισκέφθηκαν τα νησιά και αναφέρομαι και για τα πέντε νησιά του δήμου μας (Νάξος, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα). Η πληρότητα στα μικρότερα νησιά του δήμου είναι σε υψηλά επίπεδα παρ‘όλο την υγειονομική κρίση. Στο νησί της Νάξου, η μείωση στις αφίξεις (Ιούλιος) είναι στο 55% σε σχέση με το 2019. Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει καθόλου, όπως και κάποια εστιατόρια και επιχειρήσεις που απασχολούσαν μεγάλο αριθμό προσωπικού δεν άνοιξαν το 2020. Μετά το lockdown υπήρξε μεγάλη προσπάθεια, βοήθεια και καλή συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των επιχειρηματιών για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο νησί, τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους εργαζόμενους του τουρισμού. Πράγματι, έγιναν συναντήσεις με τους επαγγελματίες και βέβαια η θέση μου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή πως εγώ, ως δήμαρχος, θα τηρήσω αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τα μέτρα τηρήθηκαν αρκετά στη Νάξο, με αποτέλεσμα να έχουμε τα περισσότερα μαγαζιά που έκλεισαν στο Δήμο Νάξου σε σύγκριση με όλα τα νησιά των Κυκλάδων γιατί δε θέλαμε, από την αρχή, να αμαυρωθεί το όνομα του νησιού και να κινδυνέψει η υγεία των κατοίκων, επειδή 5-7 επαγγελματίες δεν επιθυμούσαν ή αμελούσαν να τηρήσουν τα μέτρα. Γι’αυτο επιδιώκουμε ακόμα και σήμερα να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
Ο πρώτος στόχος φέτος ήταν να μείνει το νησί και οι κάτοικοι υγιείς και να υπάρξει “άνοιγμα” στον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που θα έχουν οι αλλοδαποί επισκέπτες, μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο εν μέσω πανδημίας και η κατάσταση δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα. Αποφασίσαμε, λοιπόν, ότι πρέπει να ‘ανοιχτούμε’ στον τουρισμό με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιηθούν, να μπορέσουν να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες για να περάσει η φετινή σεζόν.
Γιατί ένα πράγμα είναι βέβαιο… πως όλα είναι αβέβαια, ότι δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης της κατάστασης αυτής και υπάρχει μια ανησυχία.
Θεωρώ πως και τον Αύγουστο, απ’ότι έχω δει και προσωπικά στα νησιά, υπήρχε μια κινητικότητα και μια επισκεψιμότητα από τους παραθεριστές τις απογευματινές – βραδινές ώρες από τα παραθαλάσσια στα ορεινά. Γενικά, ο κόσμος κινήθηκε με ασφάλεια, μια και το νησί είναι μεγάλο (σημειωτέον ότι έχει 19.000 μόνιμους κατοίκους). Η Νάξος όπως γνωρίζετε έχει ορεινό όγκο, έχει πολλές κοινότητες και πολλά χωριά και απ’ότι έχει εισπράξει για το 10ήμερο του Αυγούστου από πάρα πολλούς οικισμούς – χωριά της Νάξου, υπάρχει ρεκόρ 15ετίας σε επισκεψιμότητας, κάτι εντυπωσιακό. Θεωρώ ότι ο κόσμος, τα σπίτια άνοιξαν ξανά όλα και οι μόνιμοι κάτοικοι έφεραν φίλους, ετεροδημότες κ.λπ. Γενικά, ο κόσμος κινήθηκε με ασφάλεια, μιας και το νησί είναι μεγάλο.
– Δηλαδή ο ορεινός όγκος έγινε ένας πόλος έλξης των παραθεριστών από τις παραλίες;
Ακριβώς, ο οποίος έγινε τόπος επίσκεψης τα απογεύματα και το βράδυ για βραδινό γεύμα. Η Νάξος έχει μια ιδιαιτερότητα ότι είναι το νησί (και σε μέγεθος αφού είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων) με εναλλαγές του τοπίου και επάρκεια νερού. Ακόμα και η γη είναι καλλιεργήσιμη (μην ξεχνάμε ότι οι Κυκλάδες είναι συνυφασμένες με τον βράχο) με πάρα πολλά μνημεία, μεγάλο μήκος παραλιών με άμμο και ιστορικά μνημεία που είναι διάσπαρτα. Όλα αυτά δείχνουν μια διαφορετικότητα και πλούσιο τουριστικό προϊόν, με, παράλληλα, μεγάλη παραγωγή τοπικών προϊόντων, λόγω της αγάπης και των καλών σχέσεων που διαθέτουν οι Ναξιώτες με τη γη και τα ζώα. Δεν είναι τυχαίο ότι η τοπική παραγωγή είναι πολύ μεγάλη, παρ‘όλο που τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει εισέλθει πολύ δυναμικά στο νησί μας. Βλέπουμε οικογένειες που δραστηριοποιούνται έντονα στο τουρισμό, να διατηρούν, να παράγουν και να εκσυγχρονίζουν ταυτόχρονα τις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους μονάδες.
– Την οποία παραγωγή καταφέρνει και απορροφά ο τουρισμός μέσω των τοπικών προϊόντων;
Φυσικά! Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν κατανοήσει ότι ο πελάτης θέλει την ιδιαιτερότητα, δηλαδή να το πούμε απλά, θέλει να φάει ντομάτα Νάξου, λαχανικά Νάξου, την περιβόητη πατάτα Νάξου, τα τυριά της… Αυτά τα αναζητά ο επισκέπτης, αναζητά τη διαφορετική γεύση της ντομάτας, του σύκου, των φρούτων… Να σημειώσω ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και όλοι οι αγρότες μεταφέρουν καθημερινά τοπικά προϊόντα στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο, καθώς τυποποιούμε γιαούρτι, γάλα, βούτυρο κ.λπ.
– Υπάρχει συνδεσιμότητα με τα νησάκια; Είναι εύκολο κάποιος να πάει σε αυτά, είτε τουρίστας είτε ντόπιος;
Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πάρα πολύ εύκολο. Καταρχήν, τα νησιά του δήμου μας, που προανέφερα, έχουν καθημερινή σύνδεση χειμώνα – καλοκαίρι με το “Σκοπελίτης” (ένα πλοιάριο που αναχωρεί καθημερινά από το λιμάνι της Νάξου και συνδέει τα νησιά). Είναι μια γραμμή σταθερή όλο το χρόνο και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε και πάρα πολλές αφίξεις – αναχωρήσεις με πλοία / ταχύπλοα / σκάφη. Σημειωτέον ότι τον Αύγουστο του 2019 (από τα μέσα Ιουνίου), είχαμε 32 αφιξο-αναχωρήσεις πλοίων, δηλαδή έχουμε μεγάλη σύνδεση και πάρα πολλά πλοία συνδέουν συνεχώς τα νησιά. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταλήγουν στις Κυκλάδες για να ζήσουν αυτήν την εμπειρία. Και πως θα τη ζήσουν; Θα επισκεφθούν και δύο και τρία νησιά για να τα απολαύσουν, να μείνουν 2-3 εβδομάδες και αποκτήσουν μια διαφορετική εμπειρία.
– Για παράδειγμα από το Κουφονήσι με τις εξωτικές παραλίες του μπορείς να βρεθείς μέσα σε μια μέρα στον ορεινό όγκο της Νάξου, κάτι τελείως διαφορετικό, αυτό είναι πολύ σημαντικό…
Ναι, είναι πολύ σημαντικό, ο δήμος μας είναι ο πιο πολυνησιακός δήμος, καθώς έχουμε πέντε νησιά. Είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα και θεωρώ ότι ο χρόνος θα δείξει ότι είναι και πάρα πολύ επιτυχημένο για την ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς λύνονται και σοβαρά προβλήματα στις μικρές Κυκλάδες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η υδροδότηση.