Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΜικρά γαστρονομικά μυστικά

Μικρά γαστρονομικά μυστικά

|

Τα μικρά κρυμμένα μυστικά της Νάξου: 5 ταβέρνες + 3 στέκια για προμήθειες που μπορεί κανείς να απολαύσει εάν ταξιδέψει έως το νησί μας… 

Επανέρχομαι κάθε χρόνο γιατί την θεωρώ γαστρονομικό παράδεισο των Κυκλάδων. Κυρίως όμως επανέρχομαι για τους φίλους, που σε κάθε επίσκεψη μου αποκαλύπτουν και ένα ακόμη μυστικό της. 

Είναι το μεγαλύτερο από τα κυκλαδονήσια, ικανό να δημιουργήσει δυνατές και ανεξίτηλες γευστικές αναμνήσεις.  Είναι η Νάξος όπου το φαγητό της μετουσιώνει σε γεύση την εμπειρία του τόπου.  Φέτος ήρθα για πέντε μέρες, και κάθε μία από αυτές έζησα μία αληθινή γευστική εμπειρία.

Την έζησα, χάρη στους φίλους μου, σε μέρη που δεν θα έβρισκα σε κάνεναν οδηγό, όσο ψαγμένος και αν ήταν. Σε μέρη, μακρυά από τις στάνταρ επιλογές που επαναλαμβάνονται συχνά-πυκνά και συχνά διαιωνίζονται χωρίς λόγο. Απόσταγμα σοφίας, συνεπών καλοφαγάδων που αναγνωρίζουν την καλή πρώτη ύλη, εκτιμούν την απλότητα του μάγειρα και τολμούν να εντοπίσουν την μοναδικότητα μακριά από την πεπατημένη. 

Σ’ ένα νησί με την έκταση και τα χαρακτηριστικά της Νάξου, μοιραία οι γεύσεις, και κατ επέκταση οι ταβέρνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, δύο αυτόνομα γαστρονομικά σύμπαντα: στις παρ’ αθίν αλός, όπου το στόμα σας θα γεμίσει ιώδιο και αλμύρα της θάλασσας, με ολόφρεσκα ψάρια, όστρακα και μαλάκια. Και στις ορεσίβιες, αυτές που βρίσκονται στην ενδοχώρα του νησιού και μας συστήνουν τη νοστιμιά του κρέατος με καλοψημένα, ζουμερά παϊδάκια, αλανιάρικα κοκοράκια, βρασμένη γίδα και σωστά ψημένες μπριζόλες.

Ορεσίβιες

Καλλιόπη (Τηλ.: 6978288124)

Έφτασα στο νησί μεσημέρι, και πήγαμε κατ ευθείαν στην καρδιά του.  Δύσκολα θα την ανακαλύψετε, αν δεν σας τη συστήσει κάποιος. Είναι ίσως η κορυφαία ταβέρνα του νησιού για τους ορκισμένους κρεατοφάγους. Θαμώνες της, σχεδόν αποκλειστικά ντόπιοι που εκτιμούν το καλό φαγητό και λίγοι τυχεροί επισκέπτες που την ανακάλυψαν. Ο Μιχάλης, ξυλογλύπτης στο επάγγελμα, με δικά του μποστάνια και ζώα, που τα εκτρέφει στην περιοχή της Μονής, έφτιαξε μία ταβέρνα στο κέντρο του νησιού, κάτω από μία αιωνόβια βελανιδιά. Πάνω στους ξύλινους τεράστιους πάγκους, ξεκινήσαμε με παγωμένες ρακές και απολαύσαμε για αρχή μία εξαιρετική βραστή γίδα. Η πεμπτουσία του καλού κρέατος. Ζουμερά καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια και χωριάτικη με ώριμες γλυκές ντομάτες και Ναξιώτικη ξυνομυζήθρα για τη συνέχεια. Οι περιβόητες τηγανιτές πατάτες της Νάξου συμπλήρωσαν την ευδαιμονία. Στο τέλος μόνο λίγο γιαούρτι περιχυμένο με γλυκό βύσσινο. Αυτό το καλωσόρισμα ονειρευόμουν.  

*Οδηγίες προς ναυτιλομένους. Μετά το Χαλκί στο δρόμο για Μονή, λίγο μετά τον περίφημο ναό της Παναγιάς της Δροσιαννής, (κάντε μία στάση, αξίζει! Είναι ένας από τους αρχαιότερους βυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων), θα συναντήσετε στα δεξιά σας μία σεμνή πινακίδα που γράφει Ταβέρνα Καλλιόπη. Στρίβεται δεξιά και μετά από 500 μετρά σε νορμάλ χωματόδρομο καταλήγετε στην ταβέρνα. Δεν υπάρχει άλλο κτίσμα εκεί τριγύρω, οπότε αποκλείεται να μπερδευτείτε.

Η ταβέρνα της Ματίνας (22850 51243)

Τη δεύτερη μέρα πήγαμε για «προσκύνημα» στον Κούρο του Απόλλωνα. Γιγάντιος, μνημειακός και μυστήριος. Στην επιστροφή κάναμε την καθιερωμένη στάση στην Κόρωνο. Ένα παραδοσιακό χωριό με ασπρισμένα σκαλοπάτια. Εκεί, ανάμεσα στα σπίτια σ’ ένα σταυροδρόμι γεμάτο με γλάστρες και γκαζοτενεκέδες φυτεμένους, η Ματίνα και ο Σταύρος δίνουν μαθήματα γευστικής πατριδογνωσίας. Ξεκινήσαμε με μία ομελέτα με αυγά η οποία ήταν…ποίημα. Πάντα συνεχίζω με τον περιβόητο κρασάτο κόκορα με μακαρόνια, το ίδιο έκανα και φέτος και δεν το μετάνιωσα. Η κανέλα τόσο, όσο, το μακαρόνι όπως έπρεπε βρασμένο και το αλανιάρικο κοκοράκι στα καλύτερά του. 

Ταβέρνα του Βασιλαρακιού (τηλ. 22850 32088)

Αναζητήστε την ως  Χασαποταβέρνα του Κλουβάτου, είναι τόσο διακριτική που δεν θα μπορείτε να τη βρείτε.

Η τρίτη μέρα μας βρήκε από το πρωί στα λατομεία στη βόρεια πλευρά του νησιού (προσεχώς περισσότερες λεπτομέρειες!). Αργά το μεσημέρι κατάκοποι, πεινασμένοι αλλά και μαγεμένοι από το θεϊκό μάρμαρο του νησιού σταματήσαμε στην Κυνίδαρο. Σε μια μικρή αυλή συνυπάρχουν ένα κρεοπωλείο και μία ταβέρνα υπό την σκέπη του ίδιου ιδιοκτήτη. Συνεπώς επιλέξαμε ένα απίθανο κοκορέτσι και γαρδούμια, όπως λένε στο νησί τα γαρδουμπάκια. Γευστικά, φίνα και πεντανόστιμα. Απλότητα, αληθινό φαγητό και ένας χώρος κυριολεκτικά σαν να τρως στο σπίτι της αγαπημένης και προκομμένης θεία σου.  

Θαλασσινές

Ντεούντας (2285024309)

Την τέταρτη μέρα κατεβήκαμε στη Χώρα για δουλειές. Η κάθοδος αυτή είναι πάντα αφορμή για μία στάση στου Ντεούντα.  Είναι ένα από τα μαγαζιά που βρίσκονται στην παραλία της χώρας. Ανάμεσα σε τουριστικά σουβλατζίδικα και καφέ. Μην σας ξεγελάσει το τουριστικό του σημείο, είναι όλα προσεγμένα και μερακλίδικα. Στου Ντεούντα πάντα ξεκινάω με το περίφημο σαλατούρι, σαλάτα με κομματάκια σαλαχιού (που στη Νάξο το λένε και καρκάνι), ραντισμένα με ελαιόλαδο, λεμονάκι και λίγο φρέσκο κρεμμύδι. Την μέρα που πήγα είχε ολόφρεσκα σαυρίδια. Μας τα έκανε τηγανητά και τα έφερε στο τραπέζι με ένα πιάτο βραστά χόρτα με μπόλικο λεμόνι από τα περιβόλια του νησιού. Χαλάλι οι δουλειές και η βαβούρα της Χώρας.

Απανέμη, ή καλύτερα «Στης Μαρίας» (6944 138610)

Το καλύτερο το αφήνω για τον αποχαιρετισμό. Είναι η τελευταία μου στάση πάντα πριν φύγω. Ξέρω ότι αναζητώντας την επανάληψη της εμπειρίας θα επιστρέφω ξανά και ξανά. Στις εσχατιές του νησιού, στο επίνειο της Απειράνθου, βρίσκεται το μικροσκοπικό λιμανάκι της Μουτσούνας.

Η διαδρομή, εκτός από τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο, την Αμοργό, την Κέρο και τα Κουφονήσια, αποκαλύπτει και τον πρώτο εναέριο σιδηρόδρομο των Βαλκανίων, που έγινε στις αρχές του αιώνα για να μεταφέρεται το πολύτιμο πέτρωμα της σμύριδας. Τα βαγόνια του εναέριου αιωρούνται στον Κυκλαδίτικο ουρανό και δημιουργούν ένα σουρεαλιστικό τοπίο. Εκεί στην «άκρη της ομορφιάς» είναι η ταβέρνα Απανέμη. Κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα, κάτω από φουντωτά αρμυρίκια, να συμπυκνώνει τη γεύση των Κυκλάδων, πάνω σ’ ένα τραπέζι. Ο Ματθαίος στο καΐκι και στη σχάρα, και η χαμογελαστή Μαρία στο σέρβις, κάνουν ένα χαρισματικό ντουέτο. Χάρηκα που πήγαμε μεγάλη παρέα για να μπορώ να δοκιμάσω …τα πάντα. Για αρχή γαύρος μαρινάτος με κόκκους κόκκινου πιπεριού μύδια αχνιστά με φρέσκο ψιλοκομμένο σέλινο και ένα πεντανόστιμο πλοκάμι χταποδιού. Στη συνέχεια, προσγειώθηκε στο τραπέζι μία πιατέλα με αστακομακαρονάδα και ευχαριστήσαμε όλοι την τύχη μας που μας έφερε να ζούμε κοντά στο Αιγαίο. Την απολαύσαμε με ένα Σαντορινιό Ασύρτικο, περασμένο από βαρέλι και ολοκληρώθηκε η εμπειρία.

Σπιτική λεμονάδα για τη χώνεψη και γλυκό του κουταλιού από τα χεράκια της Μαρίας. Το καλοκαίρι όπως πρέπει να είναι! 

Σημειώσεις για τους φίλους:

Είναι απορίας άξιον πώς στο νησί που ο Διόνυσος ζευγάρωσε με την Αριάδνη, χάθηκε τόσο οριστικά η οινική παράδοση. Ακόμη και αν είστε οπαδοί του «καλού σπιτικού κρασιού», εδώ θα κατανοήσετε… βιωματικά κάθε ενέργεια υποστήριξης του εμφιαλωμένου κρασιού. 

Οπότε, στον γαστρονομικό παράδεισο της Νάξου, πίνουμε μόνο εμφιαλωμένα κρασιά, όπου και αν τα βρούμε, ωραίες, αλλά πολύ δυνατές, ντόπιες ρακές και μπύρες. Τίποτε άλλο!  

3 στέκια για προμήθειες

Για κρέας, εξαιρετικά λουκάνικα και αλανιάρη κόκορα θα σταματήσετε στο κρεοπωλείο του Βρούτση κοντά στην πλατεία του χωριού Φιλώτη.

Για τα περίφημα τυριά του νησιού, επιλέξτε τα τυριά του νεοσύστατου και δυναμικού τυροκομείου Μπαμπούνης (6944801296).

Για να μείνει η γεύση του καλοκαιριού στο στόμα σας, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από το Naxion (2285023120 και 6970355553)  . Στον πρώτο παράλληλο της παραλίας, στη Χώρα, η Μαριέττα κλείνει σε βαζάκια τη γεύση της Νάξου.  Δοκιμάστε οπωσδήποτε την παπυλώνα, ένα εσπεριδοειδές συγγενικό με τη φράπα, το συκαλάκι, το βύσσινο και τη μοσχομυριστή μαρμελάδα πορτοκάλι.

Πηγή: fnl-guide.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.