Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Το υψηλό κόστος διακοπών κρατάει τους Ελληνες .. σπίτι

Κυκλάδες: Το υψηλό κόστος διακοπών κρατάει τους Ελληνες .. σπίτι

|

Μπορεί ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή να διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τον Ιούνιο, αλλά ο πληθωρισμός των… διακοπών ξεπερνάει το 20%. Στα ύψη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οι τιμές καταλυμάτων και η εστίαση

Κάτι λιγότερο από ένα βασικό μισθό (καθαρές αποδοχές) θα πρέπει να πληρώσει μια τετραμελής οικογένεια εάν θέλει να ταξιδέψει σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό των Κυκλάδων, όπως είναι για παράδειγμα η Νάξος ή η Πάρος, νησιά που συνήθως επιλέγουν οι οικογένειες. Και αυτό το ποσό των 592 ευρώ μαζί με ένα μεσαίο αυτοκίνητο θα το πληρώσει για τη μετάβαση προς το νησί και την επιστροφή από εκεί υπό την προϋπόθεση ότι το ένα από τα δύο παιδιά είναι κάτω από 10 ετών. Διαφορετικά το κόστος θα ξεπεράσει και το ύψος του βασικού μισθού. Ο λόγος; Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για πολλά νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες, έχουν ανατιμηθεί τρεις φορές μέσα στο 2022, με συνέπεια σε σύγκριση με πέρυσι να είναι ακριβότερα πάνω από 30%.

Για παράδειγμα, το εισιτήριο για τη Νάξο κοστίζει τώρα 51,50 ευρώ (οικονομική θέση – κατάστρωμα με απλό πλοίο, όχι ταχύπλοο), από 39,50 ευρώ πέρυσι. Η πρώτη ανατίμηση έγινε την άνοιξη, με το εισιτήριο να φτάνει στα 43,50 ευρώ, ακολούθησε άλλη μία τον Ιούνιο και έφτασε τα 49,50 ευρώ και άλλη μία τον Ιούλιο με συνέπεια το εισιτήριο να φτάσει τα 51,50 ευρώ.

Εν γένει, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι κατά 25,4%.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί είναι εκείνοι που, ειδικά όταν έχουν σκοπό να ταξιδέψουν σε πιο μακρινούς προορισμούς, όπως είναι για παράδειγμα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, επιλέγουν φέτος να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και να στείλουν το αυτοκίνητο με το πλοίο. Ποιο είναι το κόστος για μια τετράκλινη καμπίνα που μια οικογένεια με μικρά παιδιά είναι πιθανό να χρειαστεί για ένα ταξίδι πολλών ωρών και μάλιστα νυχτερινό; Φτάνει στα 850-900 ευρώ.

Περίπου ένα βασικό μισθό θα πρέπει να πληρώσει μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει σε ένα νησί.

Οχι βεβαίως ότι τα αεροπορικά εισιτήρια είναι φθηνά, εκτός και εάν κάποιος έχει κάνει προγραμματισμό πολλούς μήνες πριν και έχει προβεί πολύ νωρίς σε σχετική κράτηση, έτσι ώστε να πληρώσει φθηνότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν ακριβύνει κατά 62,3% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αλλοι επέλεξαν να μεταβούν σε νησί του Ιονίου, καθώς, παρά την αύξηση της τιμής της βενζίνης και των διοδίων, το κόστος είναι μικρότερο από το να ταξιδέψεις με πλοίο στις Κυκλάδες. Για παράδειγμα, το κόστος μετάβασης στην Ιθάκη και επιστροφής (ταξίδι με αυτοκίνητο για δύο άτομα μέχρι την Κυλλήνη και έπειτα πλοίο) είναι χαμηλότερο κατά 200 ευρώ και πλέον από το ταξίδι στην Αμοργό.

Η μετάβαση με αυτοκίνητο σε τουριστικό προορισμό στα Ιόνια ή στην ηπειρωτική Ελλάδα κάθε άλλο παρά φθηνή επιλογή είναι. Το κόστος για βενζίνη και διόδια μόνο για τη μετάβαση από την Αθήνα στο Πεταλίδι με ένα οικογενειακό αυτοκίνητο είναι περίπου 65 ευρώ. Βεβαίως, κάποιος θα πρέπει να υπολογίσει άλλα τόσα για την επιστροφή στην Αθήνα, καθώς και το κόστος καυσίμων που χρειάζεται για τις μετακινήσεις στον τόπο παραθερισμού.

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές των τουριστικών καταλυμάτων, οδηγώντας πολλούς να επιλέγουν αναγκαστικά ολιγοήμερες διακοπές στην περίπτωση που δεν διαθέτουν κάποιο σπίτι σε χωριό. Ακόμη και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η ανεύρεση απλού δίκλινου ενοικιαζόμενου δωματίου στις Κυκλάδες σε τιμή κάτω των 70-80 ευρώ ήταν δύσκολη έως αδύνατη, ενώ τον Αύγουστο οι τιμές είναι τουλάχιστον 90 ευρώ. Στη Μεσσηνία, προορισμό που επιλέγεται από πολλούς Ελληνες και ξένους, ζευγάρια και οικογένειες, οι τιμές για απλά τετράκλινα δωμάτια ξεκινούν στις περισσότερες περιοχές από τα 100 ευρώ.

Οσοι δεν έχουν πάει ακόμη διακοπές θα πρέπει, τέλος, να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν ακριβότερα και τα γεύματα και ποτά που θα καταναλώσουν έξω, κάτι βεβαίως που το αντιμετωπίζουν ήδη και στα αστικά κέντρα. Οι τιμές στην εστίαση έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 4,6%, αλλά δεν λείπουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και μη έκδοσης αποδείξεων.

Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού 
Ελαφρά υποχώρηση σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο, εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στη μικρή υποχώρηση της τιμής των καυσίμων και λιγότερο του ηλεκτρικού ρεύματος. Ρόλο, βεβαίως, παίζει και το γεγονός ότι από τον περυσινό Ιούλιο άρχισε να διαφαίνεται η αυξητική τάση στις τιμές και επομένως μειώνεται η απόσταση ανάμεσα στο σημείο αναφοράς και στη σημερινή συγκυρία. Το εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο είναι ότι διαμορφώθηκε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ο πληθωρισμός των τροφίμων, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζεται η μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τάση, μάλιστα, που εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί, δεδομένου ότι δεν έχει σταματήσει η αποστολή νέων τιμοκαταλόγων με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους.Διακοπές: Απαγορευτικό απόπλου λόγω ακρίβειας-1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2022 καταγράφηκε αύξηση 13% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (12,6% τον Ιούνιο) σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021 λόγω σειράς αυξήσεων, πολλές εξ αυτών διψήφιες, σε σειρά βασικών τροφίμων. Κατά 27,3% αυξήθηκαν οι τιμές των ελαίων – λιπών, κατά 16,7% στο ψωμί, στα δημητριακά και στα κρέατα, κατά 16,4% στα γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 13,4% στα λαχανικά, κατά 11,4% στον καφέ, κατά 5% στη ζάχαρη – σοκολάτες, κατά 3,6% στα ψάρια, κατά 3,3% στα αλκοολούχα ποτά.

Σε δυσθεώρητα ύψη παρέμεινε η τιμή του φυσικού αερίου, με τις προβλέψεις για το τι θα γίνει τον χειμώνα εν γένει στην Ευρώπη από πλευράς επάρκειας να μην είναι οι πλέον ευοίωνες, ενώ αρκετά υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι ήταν και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι καταναλωτές πλήρωσαν το φυσικό αέριο ακριβότερα κατά 178,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, ενώ στο ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφηκε αύξηση 55,8%. Οι τιμές των υγρών καυσίμων είναι αυξημένες κατά 33% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο, ενώ αύξηση 9% καταγράφεται πλέον και στις τιμές των στερεών καυσίμων, αυξήσεις που πυροδοτεί και η αυξημένη ζήτηση σε μια προσπάθεια των νοικοκυριών για εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης τον χειμώνα.

Στα στοιχεία πλέον της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνονται και οι ανατιμήσεις σε άλλα βασικά είδη σούπερ μάρκετ που δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων, όπως τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (αύξηση τιμών σε ετήσια βάση 11%). Οι μεταφορές με οποιοδήποτε μέσο, από Ι.Χ. και ταξί έως πλοίο και αεροπλάνο, είναι πλέον πολύ ακριβότερες. Η αγορά ενός αυτοκινήτου, εκτός από χρονοβόρα, καθώς στην περίπτωση των καινούργιων ο χρόνος αναμονής είναι έξι μήνες κατά μέσον όρο, είναι και πολύ πιο ακριβή υπόθεση. Οι τιμές των καινούργιων μοντέλων έχουν αυξηθεί κατά 12,4%, ενώ των μεταχειρισμένων κατά 15,9%. Κατά 5,3% έχουν αυξηθεί οι τιμές των ανταλλακτικών και αξεσουάρ αυτοκινήτων και κατά 2,1% η συντήρηση και επισκευή προσωπικού εξοπλισμού μεταφοράς. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στοίχημα – Αργεντινή: Η έδρα δίνει προβάδισμα νίκης

Εστουδιάντες εναντίον Μπαράκας Σεντράλ στην Αργεντινή και η πρόταση της Foxbet.gr

Φιλοζωική Ομάδα Νάξου: Κουβέντα – μετά μουσικής – για τα ζώα του νησιού

Φιλανθρωπική εκδήλωση για την υποστήριξη της φροντίδας των ζώων της Νάξου - πότε και που

Αμοργός – Χώρα: Μέσω του ΕΠΑΛ και 2ος Μετεωρολογικός Σταθμός

Στην Αμοργό, οι μαθητές του ΕΠΑΛ μας ενημερώνουν για τον καιρό - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Το πρώτο μήνυμα νίκης από την Κέα

Φίλιππος Φόρτωμας: H Κέα στέλνει μήνυμα αυτοδυναμίας της Νέα Δημοκρατία

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εκλογές καθυστερούν τις προσλήψεις ιατρών στα Κ.Υ των νησιών

«Γυμνά» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού – Πώς οι εκλογές καθυστέρησαν τις προσλήψεις

ΑΟ Θήρας: Κρατάει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη

Ο ΑΟ Θήρας ανανεώνει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη και ενισχύει τον ελληνικό κορμό

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)