Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡ: "Όχι σε ένα ακόμη αποτυχημένο άνοιγμα του...

Κυκλάδες – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡ: “Όχι σε ένα ακόμη αποτυχημένο άνοιγμα του Τουρισμού”

|

Ομόφωνο Ψήφισμα της 3ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης Κυκλάδων (27 και 28 Φεβρουαρίου 2021) – Οι αποφάσεις:  Όχι σε ένα ακόμη αποτυχημένο άνοιγμα του Τουρισμού – Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός με όραμα και ουσιαστικά μέτρα – Οι προτάσεις 

Είναι γεγονός ότι το θέμα του Τουρισμού για την κυβέρνηση αποτελεί ζήτημα μικρής σημασίας. Είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες οικονομίας και οι υπεύθυνοι το αγνοούν προκλητικά, ακολουθώντας πρακτικές ξεπερασμένες χωρίς καμία προοπτική, χωρίς όραμα χωρίς ουσιαστικό σχέδιο.

Απόδειξη, ότι μετά την αποτυχία του ανοίγματος το περασμένο Καλοκαίρι, με ολέθρια αποτελέσματα, κανένα μήνυμα δεν έλαβε, αφού κράτησε ως υπουργό τον κ. Θεοχάρη, επιβραβεύοντας έτσι και επιμένοντας στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόστηκε.

Στα νησιά μας διαπιστώθηκε ότι καμία πρόληψη για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών υπήρξε, κανένα σχέδιο ενίσχυσης του συστήματος υγείας, εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων που «έγιναν στο πόδι» κι «έμπαζαν» από παντού.

‘Έλεγχοι ελάχιστοι για την εφαρμογή τους, καμία μέριμνα για τις πύλες εισόδου, με αποτέλεσμα νησιά, όπως η Πάρος, να «κοκκινίσουν» και να κλείσουν ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των αρχών, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία του νησιού και καμία ουσιαστική ενίσχυση των επαγγελματιών μετά.

Σπασμωδικές κινήσεις χωρίς πλάνο, δοκιμές επί δοκιμών, ενώ είχαν την δυνατότητα σχεδιασμού.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, παρατηρούνται σοβαρότατες παρατυπίες κάτω από τα μάτια των Αρχών, που αφορούν καταπάτηση κάθε νόμου προστασίας του περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της εικόνας των νησιών μας. Παρεκκλίσεις όρων, αγνόηση των διατάξεων για τις προστατευόμενες περιοχές, καταπάτηση περιοχών Natura για την κατασκευή μεγαθηρίων, υποβαθμίζοντας στην ουσία το τουριστικό προϊόν των μικρών νησιών μας.

Κι όλα αυτά σε εποχή συνεχιζόμενων lockdown, με την ελληνική Βουλή να υπολειτουργεί με την δικαιολογία της Πανδημίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει:

1. Οριζόντια Εφαρμογή στην ΕΕ τεστ Κορονοϊού πριν από κάθε ταξίδι, έτσι ώστε τα τεστ στην ΕΕ να είναι αρνητικά πριν από κάθε αναχώρηση, να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση του τουρισμού με την αποτροπή διασποράς του ιού και στόχο την προστασία όχι μόνο των ταξιδιωτών, αλλά και συνολικά των προορισμών, τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων, που έχουν δεχθεί πρωτοφανές πλήγμα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

2. Αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για τον Τουρισμό

Η κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης για το βιώσιμο τουρισμό είναι απαραίτητη καθώς και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για τον τουρισμό πάντα με δεδομένη την νέα πραγματικότητα.

3. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό

Οι Άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό έχουν πληγεί βάναυσα και έχουν ανάγκη από ένα σχέδιο στήριξης ουσιαστικής κι όχι επουλωτικής και πρόσκαιρης.

 

4. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό.

Είναι επιβεβλημένη η λειτουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με σκοπό να διασφαλίσει την ετοιμότητα του κλάδου για μελλοντικές κρίσεις, όπου η εθνική αντιμετώπιση αποδεικνύεται ανεπαρκής.

5. Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού

Ενίσχυση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού με άμεση καταβολή των οφειλομένων από την πολιτεία στους δικαιούχους κι όχι όπως την περασμένη περίοδο που παρατηρήθηκαν τεράστιες καθυστερήσεις.

Υιοθέτηση της πρότασης της Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Ε. Κουντουρά, για διασυνοριακά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού να ταξιδεύουν με voucher εκτός της χώρας τους.

6. Ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά

Είναι πολύ βασικό, κυρίως υπό τις παρούσες συνθήκες πανδημίας, να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι παροχές υγείας των νησιών.

Η αναβάθμιση από Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία στα μεγάλα τουριστικά νησιά, Πάρος και Μύκονος, είναι απολύτως απαραίτητη.

Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τους εν δυνάμει επισκέπτες όταν ο προορισμός που επιλέγουν είναι άρτιος σε θέματα αντιμετώπισης θεμάτων υγείας.

Όπως, επίσης, ζητούμενη είναι και η αναβάθμιση της Τουριστικής παιδείας έτσι ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση του νέου τύπου τουρίστα, μετά την υγειονομική κρίση της πανδημίας, τον τύπο “ψηφιακός νομάς” (digital nomad), τον τουρίστα της τηλεργασίας, μέσα από ψηφιακές δομές.

Καλούμε, όλους τους Βουλευτές των Κυκλάδων να στηρίξουν τις προτάσεις και τους φορείς Τουρισμού των νησιών μας να διεκδικήσουν δυναμικά την υλοποίηση ενός σοβαρού σχεδίου ανοίγματος του Τουρισμού που να δίνει ελπίδα και να αποπνέει σιγουριά στους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους εν δυνάμει επισκέπτες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.