Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Στο 103% η αύξηση στη Σαντορίνη σε σχέση με τον Αύγουστο...

Κυκλάδες: Στο 103% η αύξηση στη Σαντορίνη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 (!!!)

|

Δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού τον Αύγουστο –  Στο 81% του 2019 οι διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο – Στο 103% η Σαντορίνη και στο 87% η Μύκονος 

Η Ελλάδα αντέχει… Με βάση τουλάχιστον τους αριθμούς… Και η προοπτική να εξελιχθεί ο Αύγουστος σε έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών για πολλούς ελληνικούς εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς μοιάζει πιο πιθανός από πότε… Η αρνητική διεθνής δημοσιότητα από τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε, σε γενικές γραμμές, ως αποτέλεσμα μόνο την ολιγοήμερη ανάπαυλα στα τηλεφωνήματα για νέες κρατήσεις για τα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.

Ηδη όμως από τις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου τα τηλέφωνα άρχισαν να ξαναχτυπούν με τους ίδιους αυξημένους ρυθμούς, αναφέρουν στην «Καθημερινή» πηγές από τον ξενοδοχειακό κόσμο. Στην αγορά εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξουν νέα δυσάρεστα απρόοπτα από το μέτωπο των πυρκαγιών, ή άλλη αρνητική εξέλιξη και η πανδημία δεν γίνει πιο απειλητική ένθεν και ένθεν των ελληνικών συνόρων, τότε το στοίχημα της ανάκτησης του 50% ή και περισσότερο της οικονομικής δραστηριότητας του τουρισμού κατά το 2019 είναι εφικτό. Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν περίπου στα 18,2 δισεκατομμύρια, για να υποχωρήσουν στα 4,6 δισεκατομμύρια πέρυσι. Μέχρι στιγμής φέτος, δηλαδή για το επτάμηνο, συν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, η χώρα έχει ανακτήσει το 40% της επιβατικής κίνησης του 2019, παρά τις ισχνές –αν όχι μηδενικές– επιδόσεις του πρώτου πενταμήνου. Πέρυσι η δραστηριότητα του τουρισμού για ολόκληρο το έτος ήταν περίπου μόλις στο 24% του 2019.

Οι κρατήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των ξενοδόχων που έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα των ξενοδοχείων τους –και αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι–, αναφέρουν υψηλές πληρότητες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδόχων που δεν άνοιξαν τη μία από τις δύο ή περισσότερες μονάδες τους σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα, και αυτή τη στιγμή ενώ έχουν ενδιαφέρον για κρατήσεις τόσο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αδυνατούν να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των μονάδων τους εξαιτίας αδυναμίας εξεύρεσης του απαραίτητου ξενοδοχειακού και υπαλληλικού προσωπικού.

Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος κινήθηκε στο 65% των διεθνών αφίξεων του 2019 και ο Αύγουστος διαμορφώνεται, τουλάχιστον προσώρας, πάνω από το 80%, το στοίχημα της περαιτέρω ανάκαμψης μεταφέρεται στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο προγραμματισμός διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες για τον Σεπτέμβριο στηρίζει την αισιοδοξία που διατυπώνεται εσχάτως: κυμαίνονται στο 80% με 85% των θέσεων του Σεπτεμβρίου του 2019, όσο δηλαδή και τον φετινό Αύγουστο. Επιπλέον υπάρχουν μηνύματα από τις ξένες αγορές πως όσο αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού στις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα έλκει επισκέπτες τόσο αυξάνονται οι κρατήσεις θέσεων για τον Σεπτέμβριο και πλέον σταδιακά και για τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, σε αντίθεση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που αποτέλεσαν μήνες διακοπών κυρίως οικογενειών, αφορούν σε μεγάλο βαθμό αφίξεις ζευγαριών. Αυτά προκύπτουν από τις διαθέσιμες πληροφορίες των τελευταίων εικοσιτετραώρων, όπως τις συγκέντρωσε η «Κ» από αεροπορικές, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και άλλους φορείς, όπως το υπουργείο Τουρισμού. Οι βασικοί προορισμοί που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας για μεγέθυνση και διεύρυνση της τουριστικής σεζόν είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Ετι περαιτέρω, ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η κίνηση της εγχώριας αγοράς, των Ελλήνων δηλαδή που ταξιδεύουν, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της επιβατικής κίνησης της ακτοπλοΐας, η οποία έχει ήδη αγγίξει –και σε περιπτώσεις ξεπεράσει– τα επίπεδα του 2019.

Ειδικότερα, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου υπερβαίνουν το 70% εκείνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίου έτους κανονικής δραστηριότητας του διεθνούς τουρισμού πριν ενσκήψει η πανδημία. Οι δε διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια των μεγάλων τουριστικών προορισμών της χώρας και ειδικότερα στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο, όπου και ιστορικά μεταφέρεται το κυρίως βάρος της τουριστικής περιόδου κατά την περίοδο αυτή, εμφανίζουν ακόμα υψηλότερες επιδόσεις.

Οι διεθνείς αφίξεις μέχρι τα τέλη της εβδομάδας είχαν ανακτήσει περίπου το 81% των μεγεθών της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ σε ορισμένους προορισμούς κινούνται ήδη σε νούμερα υψηλότερα και από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019, περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων. Ειδικότερα στη Μύκονο οι διεθνείς αφίξεις έχουν προσεγγίσει το 87% εκείνων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου 2019. Κοντά στο 75% κινούνται για το ίδιο διάστημα και αφίξεις στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων στην Κρήτη.

doc-20210812-4.jpg

Σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από εκείνα του 2019 (103%) βρίσκονται μέχρι στιγμής τον Αύγουστο οι αφίξεις στη Σαντορίνη, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, ενώ η Ρόδος και η Κως έχουν ανακτήσει το 80% και 70% αντίστοιχα. Ολοι οι τουριστικοί προορισμοί σε αεροδρόμια της χώρας εμφανίζουν νούμερα αφίξεων καλύτερα από αυτά του 2020 και σε ποσοστά της τάξης του 50% και άνω του αντίστοιχου πρώτου μισού του Αυγούστου 2019. Ωστόσο υστερούν συγκριτικά με τους άλλους προορισμούς περιοχές όπως η Κεφαλονιά (50%) και η Σκιάθος, που επίσης όμως κινούνται καλύτερα από πέρυσι. Η Θεσσαλονίκη κινείται για την ίδια περίοδο στο 70% του 2019, όσο δηλαδή περίπου και η Αθήνα.

Η επίδοση του 81% των αφίξεων του 2019 που καταγράφηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έρχεται σε συνέχεια του περίπου 66,5% που ανακτήθηκε τον προηγούμενο μήνα: τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με πέρυσι και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου 2019.

Να σημειωθεί ότι συνολικά μέχρι στιγμής στη χώρα (αφορά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο) έχουν έρθει από το εξωτερικό 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τα Passenger Locator Forms, τις φόρμες εντοπισμού επιβατών, που ελέω πανδημίας έγιναν υποχρεωτικές για όλες τις διεθνείς αφίξεις. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2019 –τελευταίου κανονικού έτους πριν από την πανδημία και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό– οι αφίξεις έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες, αλλά τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στο 1,4 εκατομμύριο, ήτοι στο 38% περίπου της δραστηριότητας του 2019, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.