Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Στο 103% η αύξηση στη Σαντορίνη σε σχέση με τον Αύγουστο...

Κυκλάδες: Στο 103% η αύξηση στη Σαντορίνη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 (!!!)

|

Δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού τον Αύγουστο –  Στο 81% του 2019 οι διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο – Στο 103% η Σαντορίνη και στο 87% η Μύκονος 

Η Ελλάδα αντέχει… Με βάση τουλάχιστον τους αριθμούς… Και η προοπτική να εξελιχθεί ο Αύγουστος σε έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών για πολλούς ελληνικούς εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς μοιάζει πιο πιθανός από πότε… Η αρνητική διεθνής δημοσιότητα από τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε, σε γενικές γραμμές, ως αποτέλεσμα μόνο την ολιγοήμερη ανάπαυλα στα τηλεφωνήματα για νέες κρατήσεις για τα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.

Ηδη όμως από τις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου τα τηλέφωνα άρχισαν να ξαναχτυπούν με τους ίδιους αυξημένους ρυθμούς, αναφέρουν στην «Καθημερινή» πηγές από τον ξενοδοχειακό κόσμο. Στην αγορά εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξουν νέα δυσάρεστα απρόοπτα από το μέτωπο των πυρκαγιών, ή άλλη αρνητική εξέλιξη και η πανδημία δεν γίνει πιο απειλητική ένθεν και ένθεν των ελληνικών συνόρων, τότε το στοίχημα της ανάκτησης του 50% ή και περισσότερο της οικονομικής δραστηριότητας του τουρισμού κατά το 2019 είναι εφικτό. Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν περίπου στα 18,2 δισεκατομμύρια, για να υποχωρήσουν στα 4,6 δισεκατομμύρια πέρυσι. Μέχρι στιγμής φέτος, δηλαδή για το επτάμηνο, συν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, η χώρα έχει ανακτήσει το 40% της επιβατικής κίνησης του 2019, παρά τις ισχνές –αν όχι μηδενικές– επιδόσεις του πρώτου πενταμήνου. Πέρυσι η δραστηριότητα του τουρισμού για ολόκληρο το έτος ήταν περίπου μόλις στο 24% του 2019.

Οι κρατήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των ξενοδόχων που έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα των ξενοδοχείων τους –και αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι–, αναφέρουν υψηλές πληρότητες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδόχων που δεν άνοιξαν τη μία από τις δύο ή περισσότερες μονάδες τους σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα, και αυτή τη στιγμή ενώ έχουν ενδιαφέρον για κρατήσεις τόσο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αδυνατούν να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των μονάδων τους εξαιτίας αδυναμίας εξεύρεσης του απαραίτητου ξενοδοχειακού και υπαλληλικού προσωπικού.

Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος κινήθηκε στο 65% των διεθνών αφίξεων του 2019 και ο Αύγουστος διαμορφώνεται, τουλάχιστον προσώρας, πάνω από το 80%, το στοίχημα της περαιτέρω ανάκαμψης μεταφέρεται στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο προγραμματισμός διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες για τον Σεπτέμβριο στηρίζει την αισιοδοξία που διατυπώνεται εσχάτως: κυμαίνονται στο 80% με 85% των θέσεων του Σεπτεμβρίου του 2019, όσο δηλαδή και τον φετινό Αύγουστο. Επιπλέον υπάρχουν μηνύματα από τις ξένες αγορές πως όσο αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού στις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα έλκει επισκέπτες τόσο αυξάνονται οι κρατήσεις θέσεων για τον Σεπτέμβριο και πλέον σταδιακά και για τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, σε αντίθεση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που αποτέλεσαν μήνες διακοπών κυρίως οικογενειών, αφορούν σε μεγάλο βαθμό αφίξεις ζευγαριών. Αυτά προκύπτουν από τις διαθέσιμες πληροφορίες των τελευταίων εικοσιτετραώρων, όπως τις συγκέντρωσε η «Κ» από αεροπορικές, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και άλλους φορείς, όπως το υπουργείο Τουρισμού. Οι βασικοί προορισμοί που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας για μεγέθυνση και διεύρυνση της τουριστικής σεζόν είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Ετι περαιτέρω, ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η κίνηση της εγχώριας αγοράς, των Ελλήνων δηλαδή που ταξιδεύουν, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της επιβατικής κίνησης της ακτοπλοΐας, η οποία έχει ήδη αγγίξει –και σε περιπτώσεις ξεπεράσει– τα επίπεδα του 2019.

Ειδικότερα, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου υπερβαίνουν το 70% εκείνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίου έτους κανονικής δραστηριότητας του διεθνούς τουρισμού πριν ενσκήψει η πανδημία. Οι δε διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια των μεγάλων τουριστικών προορισμών της χώρας και ειδικότερα στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο, όπου και ιστορικά μεταφέρεται το κυρίως βάρος της τουριστικής περιόδου κατά την περίοδο αυτή, εμφανίζουν ακόμα υψηλότερες επιδόσεις.

Οι διεθνείς αφίξεις μέχρι τα τέλη της εβδομάδας είχαν ανακτήσει περίπου το 81% των μεγεθών της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ σε ορισμένους προορισμούς κινούνται ήδη σε νούμερα υψηλότερα και από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019, περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων. Ειδικότερα στη Μύκονο οι διεθνείς αφίξεις έχουν προσεγγίσει το 87% εκείνων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου 2019. Κοντά στο 75% κινούνται για το ίδιο διάστημα και αφίξεις στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων στην Κρήτη.

doc-20210812-4.jpg

Σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από εκείνα του 2019 (103%) βρίσκονται μέχρι στιγμής τον Αύγουστο οι αφίξεις στη Σαντορίνη, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, ενώ η Ρόδος και η Κως έχουν ανακτήσει το 80% και 70% αντίστοιχα. Ολοι οι τουριστικοί προορισμοί σε αεροδρόμια της χώρας εμφανίζουν νούμερα αφίξεων καλύτερα από αυτά του 2020 και σε ποσοστά της τάξης του 50% και άνω του αντίστοιχου πρώτου μισού του Αυγούστου 2019. Ωστόσο υστερούν συγκριτικά με τους άλλους προορισμούς περιοχές όπως η Κεφαλονιά (50%) και η Σκιάθος, που επίσης όμως κινούνται καλύτερα από πέρυσι. Η Θεσσαλονίκη κινείται για την ίδια περίοδο στο 70% του 2019, όσο δηλαδή περίπου και η Αθήνα.

Η επίδοση του 81% των αφίξεων του 2019 που καταγράφηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έρχεται σε συνέχεια του περίπου 66,5% που ανακτήθηκε τον προηγούμενο μήνα: τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με πέρυσι και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου 2019.

Να σημειωθεί ότι συνολικά μέχρι στιγμής στη χώρα (αφορά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο) έχουν έρθει από το εξωτερικό 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τα Passenger Locator Forms, τις φόρμες εντοπισμού επιβατών, που ελέω πανδημίας έγιναν υποχρεωτικές για όλες τις διεθνείς αφίξεις. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2019 –τελευταίου κανονικού έτους πριν από την πανδημία και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό– οι αφίξεις έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες, αλλά τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στο 1,4 εκατομμύριο, ήτοι στο 38% περίπου της δραστηριότητας του 2019, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Εκδήλωση τις 26 Ιουνίου, η γνώση δεν έχει ηλικία

Το ΣΔΕ Νάξου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στο ΓΕΛ Νάξου με στόχο την ανάδειξη της εκπαίδευσης ενηλίκων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Δραματική προειδοποίηση Γ. Γκούφα: «Η Τραγαία διψά – Η Νάξος ερημοποιείται»

Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την απουσία σχεδιασμού, προειδοποιώντας για την ερημοποίηση της καρδιάς της Νάξου.

Νότια Ελλάδα: Σε κατάσταση έντονης ξηρασίας, στο «κόκκινο» γεωργικές περιοχές Κρήτης και Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, η εδαφική υγρασία έχει μειωθεί επικίνδυνα σε κρίσιμες αγροτικές ζώνες, προμηνύοντας σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας