Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Πωλητήριο σε 46 ξενοδοχεία, τα περισσότερα σε Σαντορίνη, αλλά και σε...

Κυκλάδες: Πωλητήριο σε 46 ξενοδοχεία, τα περισσότερα σε Σαντορίνη, αλλά και σε Νάξο, Κουφονήσια

|

Ολο και περισσότερα ξενοδοχεία σε ετήσια βάση βρίσκονται σε αγγελίες πώλησης ακινήτων – Δείτε την τελευταία αναφορά με βάση τη σελίδα travel.gr – Πόσα εντοπίζονται στο Νότιο Αιγαίο, η ιδιαίτερη περίπτωση ξενοδοχείου στη Πάρο 

Μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί τη βάση του οχήματος για την αύξηση εσόδων της Ελλάδας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια στον συγκεκριμένο χώρο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος για την κατασκευή και λειτουργεία επιχειρήσεων, μοιροία έρχεται και η έλλεψη εσόδων. Οπότε; Πωλητήριο. Και αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα όσον αφορά τον επόμενο αγοραστή, Θα είναι έλληνες ή ξένος; Θα είναι μέλος αλυσίδας ή απλά μεμονωμένος επιχειρηματίας; Μιλάμε για τα ξενοδοχεία, όπου αυξήθηκε ο αριθμός των αγγελιών το τελευταίο τρίμηνο του έτους για πωλήσεις ξενοδοχείων σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους αγοραπωλησιών ακινήτων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Travel.gr στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου καταγράφηκαν, τουλάχιστον, 483 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας. Η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 3 μηνών παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο. Επίσης, το τελευταίο τρίμηνο αναρτήθηκαν αγγελίες ακόμη και σε περιοχές της χώρας που δεν είθισται να υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα προς πώληση ξενοδοχείων.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως σε επίπεδο ρευστότητας αλλά και συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των πωλήσεων τους επόμενους μήνες, οπότε θα φανεί το πλήρες μέγεθος των συνεπειών στην αγορά. Την κατάσταση επιδεινώνει και η εξάπλωση του κορωνοϊού μετά και την πρόσφατη μετάλλαξη Όμικρον.

Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων, διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν.

Για παράδειγμα, ξενοδοχείο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, 3.500 τ.μ., 5 ορόφων και 105 δωματίων, κατασκευής του 1998, πωλείται έναντι 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε άλλη αγγελία, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ξενοδοχείο 3.100  τ.μ., 6 ορόφων με δυναμικότητα 114 δωματίων, προσφέρεται έναντι 7,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εκτός κέντρου, στην περιοχή του Νέου Κόσμου, προσφέρεται προς πώληση ξενοδοχείο επιφάνειας 3.050 τ.μ. με δυναμικότητα 86 δωματίων, έναντι 5,5 εκατ. ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εμφανίζονται προς πώληση ξενοδοχεία σε περιοχές της Αθήνας που δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή των Αμπελοκήπων, ο Νέος Κόσμος και ο Κολωνός. Αυτό αποτυπώνει και τη μεγαλύτερη πίεση που δέχθηκε ο τουριστικός κλάδος στα αστικά κέντρα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, αύξηση παρατηρείται στις αγγελίες για  πωλήσεις ξενοδοχείων στη Χαλκιδική. Με τις περισσότερες από τις 108 αγγελίες να έχουν δημοσιευθεί τον μήνα Οκτώβριο, οι τιμές των ξενοδοχείων κυμαίνονται από 137.000 ευρώ έως και 36 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση των αγγελιών παρατηρείται και στη Σαντορίνη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Πιερία αλλά και στην Πελοπόννησο, κυρίως σε περιοχές της Κορινθίας και της  Αχαΐας.

Εξάλλου, πτώση τιμών παρατηρείται σε ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, όπως για παράδειγμα στην Πάρο, όπου ξενοδοχείο 3.200 τ.μ. το οποίο προσφερόταν προς πώληση στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο μείωσε την τιμή του κατά 800.000 ευρώ.

Ως σπανιότερες περιπτώσεις περιοχών που συνήθως δεν εμφανίζονται στις πωλήσεις ξενοδοχείων, είναι τα Κουφονήσια, η Σάμος, η Καστοριά, τα Ιωάννινα, η Φλώρινα και η Αράχωβα. Μάλιστα στην Αράχωβα, έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας, όπου έχει πληγεί ιδιαίτερα την τελευταία διετία από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως άλλωστε και το σύνολο του χειμερινού τουρισμού, νεόδμητο παραδοσιακό ξενοδοχείο 650 τ.μ. σε οικόπεδο 2.800 τ.μ., πωλείται έναντι 850.000 ευρώ.

Αναλυτικά, στην Αθήνα (Κέντρο, Ομόνοια, Εξάρχεια, Νέος Κόσμος, Αμπελόκηποι, Πλ. Κάνιγγος, Μεταξουργείο, Λεωφόρος Πατησίων και Κολωνός) καταγράφηκαν 31 αγγελίες. Επιπλέον, καταγράφηκαν 7 αγγελίες για πωλήσεις ξενοδοχείων στα Νότια Προάστια, 4 αγγελίες στα Ανατολικά Προάστια, 2 αγγελίες στα Δυτικά Προάστια, 1 αγγελία στα Βόρεια Προάστια, 4 αγγελίες στον Πειραιά και 9 αγγελίες στα νησιά του Αργοσαρωνικού εκ των οποίων οι 6 για ξενοδοχεία στις Σπέτσες.

Στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο, Ωραιόκαστρο, Χορτιάτη και Περαία) εντοπίστηκαν 7 αγγελίες και στη Χαλκιδική 108, εκ των οποίων 36 στην Κασσάνδρα, 35 στην Παλλήνη, 26 στη Σιθωνία και οι υπόλοιπες σε Πολύγυρο, Μουδανιά, Ανθεμούντα, Καλλικράτεια,  Ολυμπιάδα, Σταγείρων-Ακάνθου.

Στα Δωδεκάνησα καταγράφηκαν 15 αγγελίες, εκ των οποίων 3 για πωλήσεις ξενοδοχείων στη Ρόδο, 3 στην Κω, στην Κάρπαθο, 4 στην Αστυπάλαια και από 1 στην Πάτμο και στην Κάλυμνο.

Στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 46 αγγελίες, εκ των οποίων 24 στη Σαντορίνη, 6 στην Πάρο, 2 στην Αντίπαρο, 4 στη Μύκονο, 3 στην Άνδρος, 2 στη Μήλο και από 1 σε Νάξο, Σύρο, Τήνο, Κουφονήσια και  Ίο.

Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 45 αγγελίες, εκ των οποίων 28 στο Ηράκλειο, 8 στο Λασίθι, 8 στα Χανιά, και 1 στο Ρέθυμνο.

Στα νησιά του Ιονίου καταγράφηκαν 46 αγγελίες, εκ των οποίων 24 στην Κέρκυρα, 10 στην Κεφαλονιά, 5 στη Ζάκυνθο και 7 στη Λευκάδα.

Στην Εύβοια (Ερέτρια, Χαλκίδα, Κηρέα, Αιδηψό, Κάρυστο, Στύρα, Αμάρυνθο και Λίμνη) καταγράφηκαν 17 αγγελίες και στη Μαγνησία 11 οι περισσότερες εκ των οποίων στο Πήλιο (Μηλιές, Πορταριά και Ζαγορά).

Στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν 54 αγγελίες, εκ των οποίων 16 στην Αχαΐα, 12 στην Κορινθία, 9 στην Αργολίδα, 6 στην Ηλεία, 4 στη Λακωνία, 4 στην Αρκαδία και 3 στη Μεσσηνία ενώ στην Πιερία (Κατερίνη, Ανατολικός Όλυμπος και Καλλιθέα) καταγράφηκαν 20 αγγελίες.

Τέλος, στη Φλώρινα καταγράφηκαν 7 αγγελίες, στην Πρέβεζα 6, στη Σάμο και στη Θάσο από 5, στη Λάρισα, στη Φθιώτιδα και στην Καβάλα από 4, στη Βοιωτία και στην Άρτα από 3, στη Χίο, στη Δράμα, στη Σαμοθράκη και στον Έβρο από 2 και στην Ευρυτανία, στην Σκιάθο, στην Πέλλα, στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα και στην Καστοριά και στην Λέσβο από 1.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Κάνουμε” κουπιές για καλό σκοπό

Ξεκινάει σήμερα (06/06) ο γύρος των Μικρών Κυκλάδων από τη Νάξο - Ποιος την διοργανώνει ...

Στοίχημα – Ισπανία (μπάσκετ): Προβάδισμα Ρεάλ αλλά βλέπουμε τον ..τρίποντο Γκάι

Η πρόταση της Foxbet.gr ... :Επιτακτική ανάγκη η νίκη για τη Μινέιρο, δεν πείθει η Σάντος

Αμοργός – Amorgorama: “Δείχνει” το μέλλον, έρχεται η γιορτή του Ψαρά

Το μέλλον των θαλασσών της Ελλάδας γεννιέται στην Αμοργό - Τι λένε αρμόδιοι φορείς αλλά και ψαράδες

Κως – ΕΚΑΒ: Πέθανε 63χρονη σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο (!!!)

Tραγωδία στην Κω: 63χρονη πέθανε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Μήλος -2η ΔΥΠΕ: Επίσκεψη Ροϊλού στο Κέντρο Υγείας

Ο Χρήστος Ροϊλός - διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ - θα βρίσκεται σήμερα στη Μήλο... Ποιος ο λόγος;

Μ. Βρετανία – Daily Mail: Νάξος, Πάρος και Φολέγανδρος ανάμεσα στα … διαμάντια της Ελλάδας

Τα οκτώ ελληνικά «διαμάντια» που ανακάλυψε και προτείνει η βρετανική εφημερίδα για μαγευτικές διακοπές

ΔΕΥΑΘ: Τι κάνει ο Μανόλης Ορφανός στις Βρυξέλλες;

Στις Βρυξέλλες αύριο Τρίτη (06/06) ο Μανόλης Ορφανός – Στο επίκεντρο το success story της ΔΕΥΑΘ

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Συναντήσεις σε Πάρο και Αντίπαρο

Τριήμερη περιοδεία του Φίλιππου Φόρτωμα σε Πάρο και Αντίπαρο

Θετικά αποτελέσματα μετά από κλινική δοκιμή φαρμάμου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τύπος καρκίνου που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο, περίπου 1,8 εκατ. κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο

Η Κύθνος μπαίνει δυναμικά στον κατάλογο των “πράσινων” νησιών

Η Κύθνος διεκδικεί είσοδο στον κατάλογο των πράσινων νησιών - Νέα πρωτοβουλία παρουσιάζει η Κομισιόν αυτή τη βδομάδα

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας