Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Πάρος και Νάξος οι εκπλήξεις της φετινής χρονιάς

Κυκλάδες: Πάρος και Νάξος οι εκπλήξεις της φετινής χρονιάς

|

Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μύκονος, Πάρος, Νάξος και γενικότερα Κυκλάδες, και Νότιο Αιγαίο πρωταγωνίστησαν στις ελεύσεις επισκεπτών – Σε πληρότητες άνω του 85% και συνεχίζουν 

 

Ψήφο εμπιστοσύνης στο «ελληνικό καλοκαίρι» και την Ελλάδα δίνουν φέτος ξένοι και Έλληνες επισκέπτες, πλημμυρίζοντας τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με πληρότητες σε καταλύματα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 85%.

«Mέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη και τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου. Τους τελευταίους δύο μήνες, φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατ. επισκέπτες ανά μήνα, μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2019», σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Προς επίρρωση των παραπάνω, και τα πρόσφατα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον μήνα Ιούνιο καταγράφουν άνοδο κατά 317,1% στις αφίξεις τουριστών, καθώς ξεπέρασαν το 1 εκατ., με τις πρώτες θέσεις να έχουν οι Γερμανοί (237.000) και οι Γάλλοι (85.000). Στο μεταξύ, οι τουριστικές εισπράξεις, πάντα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του 2021, αυξήθηκαν κατά 51% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνουν λόγο για μια «ανάσα» οικονομική και μεταφέρουν το στοίχημα για τη φετινή περίοδο στο δίμηνο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και πώς αυτό θα εξελιχθεί σε αφίξεις. Για τον λόγο αυτό, ζητούν την ασφαλή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να μαγνητίζει τους επισκέπτες της.

ΕΟΤ: Προσοχή στα υγειονομικά μέτρα, για ένα καλό ταμείο στο τέλος της σεζόν
Στην παρέμβασή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, τονίζει εμφατικά ότι «η προετοιμασία μας στον ΕΟΤ για τη φετινή σεζόν είχε ξεκινήσει ήδη από πέρυσι. Με μία νέα καμπάνια, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, αλλά και εξαιρετικά ευέλικτη, αλλά και με συμφωνίες με αεροπορικές και tour operators, προετοιμαστήκαμε πολύ στοχευμένα στον τομέα της προβολής. Η σεζόν ξεκίνησε αναγνωριστικά τον Ιούνιο, αλλά, όπως είχαμε εκτιμήσει, οι τουριστικές ροές κινήθηκαν εξαιρετικά καλά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Για τον κ. Φραγκάκη, το ζητούμενο του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού ήταν και παραμένει η ασφάλεια. «Εκεί πρέπει να προσέξουμε πολύ όλοι, ώστε να έχουμε αντίστοιχα καλές ροές τον Σεπτέμβριο και, γιατί όχι, και τον Οκτώβριο. Η τήρηση των μέτρων, η ενίσχυση των εμβολιασμών και η υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους μπορούν να φέρουν ένα καλό “ταμείο” για τον τουρισμό μας στο τέλος της φετινής σεζόν», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ.

ΞΕΕ: Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τα έσοδα
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, παρουσιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εξέλιξη στα Βασικά Ξενοδοχειακά Μεγέθη, ανά μήνα, τονίζει ότι τον Ιούνιο η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων, στο σύνολο των ξενοδοχείων, ανήλθε σε 30,4%, τον Ιούλιο έφτασε το 58,4% και τον Αύγουστο, το διάστημα 1-15/8, προσέγγισε το 80%, φτάνοντας το 78,4%. Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή διάθεσης ανά δωμάτιο, τα στοιχεία του ΞΕΕ κάνουν λόγο για 89 ευρώ τον Ιούνιο, 107 ευρώ τον Ιούλιο και 116 ευρώ την εξεταζόμενη περίοδο του Αυγούστου. Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ αφενός εκφράζει την ικανοποίησή του για την παρούσα εξέλιξη, αφετέρου στρέφει το βλέμμα στο επόμενο δίμηνο και πώς θα εξελιχθεί αυτό -πού θα «κάτσει η μπίλια των εσόδων» όπως εξηγεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για μια «ανάσα» στα ταμεία των ξενοδοχείων, απόρροια του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, με πληρότητες σε ξενοδοχεία και πολλούς προορισμούς να ξεπερνούν και το 85%. Ένας τέτοιος προορισμός είναι και τα Ιόνια Νησιά, που μετά το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς κινήθηκαν με υψηλές πληρότητες. Ευχή και της αντιπροέδρου του ΞΕΕ είναι η Ελλάδα να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να είναι προτιμητέος προορισμός για τους δυνητικούς ταξιδιώτες. Στο μεταξύ, η κυρία Τετράδη παρατηρεί ότι η φετινή σεζόν έχει και «ελληνικό άρωμα», αφού οι Έλληνες επισκέπτες συνέβαλαν στην τόνωση των τουριστικών ροών στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο. Τούτο, εξηγεί η κυρία Τετράδη, επετεύχθη από την ανταπόκριση που είχαν στο ελληνικό κοινό τα προγράμματα των υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας για διακοπές στην Ελλάδα.

ΣΕΤΕ: Μετακίνηση του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα
Αναμφίβολα, η μεγάλη αγωνία για τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα είναι η εξέλιξη των τουριστικών εσόδων για το 2021 και πώς αυτά θα διαμορφωθούν, μετά το 2019, χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, όταν είχαν ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ περίπου. Απάντηση σε αυτή την αγωνία δίδει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ikos/Sani, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η χώρα μας θα «πιάσει» άνετα τα 9 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2021. «Κυρίαρχη στη φετινή σεζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των, ανά επισκέπτη, εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμησή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Παραμένοντας στους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη φετινή οικονομική εικόνα στα έσοδα, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΞΕΕ και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, σημειώνει ότι με τις βασικές μας αγορές, της Ρωσίας και της Αγγλίας, να είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, «δεν μπορούμε να μιλάμε για απόλυτη διόρθωση των οικονομικών μεγεθών». Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι οι ημέρες διαμονής των επισκεπτών σε σχέση με το παρελθόν είναι «κατά τι μειωμένες». Ο κ. Αγγελόπουλος, με τη σειρά του, σημειώνει ότι η φετινή εξέλιξη των αφίξεων κινείται με βάση το αισιόδοξο σενάριο, ωστόσο ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος αναφορικά με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Αφενός μεν τα σχολεία θα ανοίξουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφετέρου τα ξενοδοχεία και οι προορισμοί δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στα υγειονομικά μέτρα (κλειστοί χώροι κ.λπ.)», εξηγεί.

Οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού
Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μύκονος, Πάρος, Νάξος και γενικότερα Κυκλάδες, και Νότιο Αιγαίο, πρωταγωνίστησαν στις ελεύσεις επισκεπτών, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσσανδρος Τσιλίδης. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ελληνικός προορισμός που δεν δέχτηκε το ρεύμα της τουριστικής κίνησης, σημείωσε ο κ. Τσιλίδης και υπογράμμισε ότι αποδείχτηκε πως πλέον οι διακοπές είναι ανάγκη για τους πολίτες και όχι πολυτέλεια. Ωστόσο, παρά την άνθιση των αφίξεων στους ελληνικούς προορισμούς, τα τουριστικά γραφεία δεν έχουν μέρισμα σε αυτή την άνοδο, αφού, όπως εξηγεί ο κ. Τσιλίδης, οι επισκέπτες από τις αγορές του εξωτερικού κινήθηκαν με αυτόνομα πακέτα και όχι με οργανωμένα, όπως αυτά διακινούνται από τα τουριστικά γραφεία.

Στα σημαντικά της φετινής τουριστικής χρονιάς για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας παραμένει το γεγονός ότι 140.000 θέσεις εργασίας έλειψαν από τα ξενοδοχεία της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, μεγάλος μέρος του εργατικού δυναμικού των ξενοδοχείων κατευθύνθηκε σε σούπερ μάρκετ, υπηρεσίες παράδοσης και εστίασης, ενώ ένα ποσοστό επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό.

Τέλος, το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας των φορέων των ξενοδόχων το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των αρρυθμιών που προκαλεί, όπως εξηγούν, στην προσφορά των υπηρεσιών φιλοξενίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε κανένα κατάλυμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν εφαρμόστηκε κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως σημειώνουν. Την ίδια στιγμή, στους ξενοδοχειακούς χώρους ούτε η μουσική δεν επιτρεπόταν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Πηγή imerisia.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.