Πρόταση από αρμόδιους φορείς που δημιουργεί νέα δεδομένα: Οι Δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Θήρας και Μυκόνου θα έχουν λόγο στους περιορισμούς για την τουριστική μίσθωση σπιτιών
Προτάσεις για την ομαλή εξέλιξη του φαινομένου της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών στην Ελλάδα κατέθεσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) και ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ) σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων βραχυχρόνιας μίσθωσης, του προέδρου του ΕΟΤ Χαράλαμπου Καρίμαλη, του Νίκου Σκορίνηυπεύθυνου Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Παναγιώτη Αρανίτη από το τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση είναι να αναλάβουν οι δήμοι το ζήτημα των περιορισμών, όπου υπάρχει πρόβλημα, μετά από μελέτη και αξιολόγηση από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες. Στην πρώτη γραμμή αναφέρονται οι δήμοι στα Χανιά, Ρέθυμνο, Μύκονο και Σαντορίνη. Η μελέτη θα γνωστοποιείται και στους συλλόγους ιδιοκτητών και διαχειριστών, ενώ η απόφαση για τους περιορισμούς θα λαμβάνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο.
Αναλυτικές προτάσεις κατέθεσε στη συνάντηση η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ), Θεοδώρα Δήμα, η οποία τόνισε ότι οι περιορισμοί που συζητούνται σε δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό, μπορούν να φέρουν ύφεση όχι μόνο στην δραστηριότητα των τουριστικών μισθώσεων σπιτιών, αλλά σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο, καθώς, όποως υπογραμμίζει, η αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην προσφορά κατοικιών για διαμονή και έχει φέρει ανάπτυξη σε μέρη που πλήττονταν σοβαρά από την κρίση, και στα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία. “Η εφαρμογή περιορισμών θα ανακόψει βίαια την εξέλιξη μιας γόνιμης δραστηριότητας και θα μας γυρίσει πίσω στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις του Σ.Ο.ΔΙΑ. είναι οι ακόλουθες:
• Φορολόγηση στη πηγή
Πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος φορολόγησης από την πολιτεία και να αντιμετωπιστεί ως μία ιδιαίτερη μορφή εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας. Η φορολόγηση από το 15% στο 35% έχει μεγάλη απόκλιση. Θα ήταν ωφέλιμο για όλους να υπήρχε και ενδιάμεση τιμή κλίμακας 25% όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη. Ο Σύλλογος υποστηρίζει σταθερά πως μια φορολόγηση 15% απευθείας στην πηγή θα ωφελούσε όλους και κυρίως τα κρατικά έσοδα και θα αποφεύγονταν στρεβλώσεις στην αγορά καθώς αυτή η επιβάρυνση θα υπολογίζονταν αυτόματα από όλους στο κόστος διανυκτέρευσης.
• Αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών
Η βραχυχρόνια μίσθωση λειτούργησε ευεργετικά σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση γειτονιών που ακόμα βρίσκονται παρατημένες. Θα μπορούσαν να δοθούν κάποιες φοροελαφρύνσεις για όσους θέλουν να ανοίξουν τα σπίτια τους σε υποβαθμισμένες περιοχές και με αυτό τον τρόπο να αναπτυχθούν και άλλες γειτονιές της Αθήνας ώστε να αποφευχθεί η συγκεντροποίηση.
• Κανόνες ασφαλείας
Να θεσπιστούν κανόνες ασφαλείας για την προστασία των τουριστών αλλά και του ιδιοκτήτη. Άτυπα οι περισσότεροι που μισθώνουν σπίτια σε τουρίστες έχουν προμηθευτεί ανιχνευτές καπνού, πυροσβεστήρες, έχουν κάνει ασφάλιση πυρός και αστικής ευθύνης. Καλό θα είναι να υπάρχουν σε όλα τα καταλύματα που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση για την προστασία του τουρίστα αλλά και έμμεσα και του διαχειριστή ακινήτου.
• Να εγγραφούν όλοι στο μητρώο
Ο Σύλλογος κρίνει απαραίτητο να γίνει η σωστή καταγραφή όλων των καταλυμάτων που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Όσοι δεν εγγράφηκαν στο μητρώο και δεν αποδίδουν φόρους προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ της κοινότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο Σ.Ο.ΔΙΑ ζητεί από το κράτος συνεργασία με τις πλατφόρμες και να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν εγγραφεί 49.000 ακίνητα, αλλά όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, τα στοιχεία από τις πλατφόρμες δείχνουν ότι είναι παραπάνω, ίσως και διπλάσια. “Θεωρούμε υποχρέωση του κράτους να διαφυλάξει όσους ασχολούνται νόμιμα με τη δραστηριότητα από τους ευκαιριακούς καιροσκόπους”, αναφέρει ο Σύλλογος.
Στη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης αρκετά ζητήματα ως προς τη στεγαστική πολιτική, ειδικότερα στους 4 τουριστικούς δήμους (Χανιά, Ρέθυμνο, Μύκονος, Σαντορίνη) και τονίστηκε η σημασία δράσης των δήμων αυτών σε τοπικό επίπεδο.