Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Νάξος και Σαντορίνη "κοιτάζουν" τον Σεπτέμβριο

Κυκλάδες: Νάξος και Σαντορίνη “κοιτάζουν” τον Σεπτέμβριο

|

Οι προορισμοί που βρίσκονται στο επίκεντρο – Από την Ζάκυνθο και την Κω έως την Νάξο και την Κρήτη με τις ελπίδες για την φετινή τουριστική περίοδο 

Με δύο ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί διαμορφώνουν έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση.

Ο… αποκλεισμός της Ελλάδας από τη βρετανική «πράσινη» λίστα, μία αγορά-βαρόμετρο για την πορεία της φετινής σεζόν, εντείνει την αβεβαιότητα, δεδομένου ότι αρκετοί προορισμοί εξαρτώνται από τους Βρετανούς ταξιδιώτες, με τους ξενοδόχους, ωστόσο, να ευελπιστούν ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον ισχυρών tour operators να επιμηκύνουν τη σεζόν ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο, αφού αρκετοί τουρίστες θέλουν να μεταθέσουν τις κρατήσεις τους για αργότερα, όταν θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Κεφαλονιά
Με χαμηλές πληρότητες κινείται ο Ιούνιος στην Κεφαλονιά, αφού οι Βρετανοί ταξιδιώτες, στους οποίους στηρίζεται εν πολλοίς ο τουρισμός του νησιού, παραμένουν απόντες. Μπορεί τα πρώτα αεροπλάνα με Γερμανούς και Ολλανδούς ταξιδιώτες να έχουν προσγειωθεί στην Κεφαλονιά, ωστόσο η ζήτηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια της βρετανικής αγοράς που αντιπροσωπεύει το 65%-70% των τουριστών για το νησί του Ιονίου.

Νωχελικά κινούνται για την ώρα και οι κρατήσεις από τη γειτονική Ιταλία και τις βαλκανικές αγορές. Μεγαλύτερη ζήτηση, πάντως, καταγράφεται το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, με την πληρότητα να φτάνει το 40%-50%, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δεδομένης της ζήτησης που σημειώνουν οι μεγάλοι tour operators.

Κως
Η πρόσφατη απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να εντάξει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πορτοκαλί λίστα σε συνδυασμό με την απουσία των Βρετανών κρατά σε χαμηλά επίπεδα την πληρότητα και στην Κω, με δεδομένο ότι η ολλανδική είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για το νησί του Ιπποκράτη.

Το «παρών» στη δειλή, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες του νησιού, έναρξη της φετινής σεζόν δίνουν προς το παρόν κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί. Μέχρι στιγμής λίγα ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και κάποιοι επιχειρηματίες έχουν μεταθέσει για αργότερα το άνοιγμα των καταλυμάτων τους μετά τις αποφάσεις της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τις κρατήσεις να κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο και να γεννούν προσδοκίες για ένα τρίμηνο αντίστοιχο με εκείνο του 2019.

Ζάκυνθος
Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στη Ζάκυνθο, αφού για την ώρα η ζήτηση που υπάρχει για το νησί δεν έχει αποτυπωθεί στις κρατήσεις και οι ξενοδόχοι παραμένουν σε αχαρτογράφητα νερά, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για μη ένταξη της Ελλάδας στην περιβόητη «πράσινη» ταξιδιωτική της λίστα. Οι επιχειρηματίες του νησιού ποντάρουν σε ένα καλό 4μηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους tour operators να επιμηκύνουν τη σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο, κίνηση η οποία θα διατηρήσει «ζωντανό» τον στόχο για επίτευξη εσόδων στο 40% των επιπέδων του 2019.

Χαλκιδική
Χαμένος μήνας θεωρείται από τους ξενοδόχους ο Ιούνιος για τη Χαλκιδική, καθώς η τουριστική κίνηση παραμένει υποτονική και η πληρότητα των καταλυμάτων σε χαμηλά επίπεδα. Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εκτιμάται ότι θα ενταθεί η ζήτηση κυρίως από τις βαλκανικές αγορές, με τον οδικό τουρισμό να αντιπροσωπεύει για τη Χαλκιδική και για τη βόρεια Ελλάδα εν γένει το 50-60% του συνόλου των ταξιδιωτών.

Στους… κερδισμένους ανήκει η Μύκονος, αφού η τουριστική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα από τις 15 Ιουνίου. Μπορεί τώρα η πληρότητα να κινείται στο 30%-35%, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Ιούνιος θα ολοκληρωθεί με πληρότητα γύρω στο 50%. Η ζήτηση για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα ζωηρή, με την πληρότητα να ξεπερνά το 50% και τους συγκεκριμένους μήνες να έχουν όλα τα φόντα να… θυμίσουν το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Γάλλοι, Ελβετοί, Ιταλοί, Βρετανοί και Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει μέχρι στιγμής στο «νησί των ανέμων», με τον στόχο για έσοδα στο 50% των επιπέδων του 2019 να θεωρείται εφικτός.

Νάξος
Υποτονικός χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες της Νάξου ο Ιούνιος, καθώς μόνο το 20% των ξενοδοχείων έχει επαναλειτουργήσει μέχρι στιγμής, καταγράφοντας πληρότητα που δεν ξεπερνά το 20%. Ωστόσο, εντονότερη είναι η κινητικότητα που σημειώνεται για τους μήνες υψηλής ζήτησης, με την πληρότητα να βρίσκεται στο 50% και το ενδιαφέρον των τουριστών να εντείνεται μέρα με τη μέρα. Ιδιαίτερη δυναμική φαίνεται ότι θα έχει και ο Σεπτέμβριος, αφού αρκετοί είναι οι ταξιδιώτες που περιμένουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού και έπειτα να κάνουν διακοπές.

Κρήτη
Δύο όψεις εμφανίζει η Κρήτη, με το Ηράκλειο να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα Χανιά. Η πληρότητα των ξενοδοχείων που έχουν επαναλειτουργήσει στα Χανιά κινείται στο 20%, καθώς οι Σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία βρίσκονται για την ώρα εκτός παιχνιδιού, με τους επιχειρηματίες να μην υπολογίζουν τουριστικά τον Ιούνιο και να ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που θα αναθερμάνουν την αγορά.

Στον αντίποδα, το 25% των ξενοδοχείων λειτουργεί στο Ηράκλειο, σημειώνοντας πληρότητες γύρω στο 30%-40%, με τη ζήτηση να εντείνεται, ωστόσο, μέρα με τη μέρα. Μετά τις 10 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα για την ανατολική Κρήτη, με την πληρότητα για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου να κυμαίνεται στο 50% και τους ξενοδόχους να προβλέπουν ότι τα καταλύματά τους θα γεμίσουν με κρατήσεις του τελευταίου… δευτερολέπτου.

Σαντορίνη
Πάνω από το 50% των μονάδων στη Σαντορίνη έχει ανοίξει, ωστόσο, ο Ιούνιος κινείται με χαμηλές ταχύτητες για την ώρα. Υψηλή ζήτηση παρατηρείται για τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, καθώς η πληρότητα αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 80%. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες, αξιοποιώντας την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχει υιοθετηθεί φέτος λόγω των συνθηκών, έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν την κράτησή τους λίγες μόνο ώρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης χωρίς κάποια κύρωση. Ως εκ τούτου, μπορεί οι κρατήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα «μεταφραστούν» σε αφίξεις λόγω της ρευστότητας της κατάστασης παγκοσμίως.

Πιερία
Στον εσωτερικό τουρισμό κυρίως και στις βαλκανικές αγορές από τις 18 Ιουνίου και μετά εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ενίσχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος οι επιχειρηματίες στην Πιερία. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα καταλύματα δεν ξεπερνά το 20%-25%, με το ίδιο ποσοστό να ανεβαίνει στο 30%-35% για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, όταν και εκτιμάται ότι θα ενταθεί περαιτέρω η ζήτηση τόσο από Ελληνες, όσο και από ξένους τουρίστες.

Πηγή euro2day.gr


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων