Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Μάχη στη Μεσόγειο για τα "νησιά covid free" και η αναφορά...

Κυκλάδες: Μάχη στη Μεσόγειο για τα “νησιά covid free” και η αναφορά στη Νάξο

|

Η μάχη της Μεσογείου… Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει προβάδισμα στον Ευρωπαϊκό Νότο – Η αναφορά στις μικρά νησιά από τους Ιταλούς και το μαζικό εμβολιασμό αλλά και η εμφάνιση της Νάξου και Σάμου από τους Γερμανούς 

Η μάχη των Covid-free νησιών στη Μεσόγειο ξεκίνησε και φαίνεται πως τα ελληνικά νησιά έχουν το προβάδισμα εν όψει μιας τουριστικής περιόδου απαιτητικής και κρίσιμης για τις χώρες του νότου στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική DW σε άρθρο της με τίτλο «Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες» διερωτάτο αν πράγματι νησιά της χώρας μας, όπως η Σάμος και η Νάξος, προηγούνται σε αυτή την ευγενή τουριστική άμιλλα των τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη. Αυτός είναι σίγουρα ο φόβος αρκετών στην Ισπανία και την Ιταλία, που έχουν ακολουθήσει διαφορετική πολιτική αναφορικά με τους Covid-free προορισμούς, σημείωνε το ίδιο δημοσίευμα.

Covid-free δεκάδες ελληνικά νησιά

Αρχικά, το προβάδισμα των ελληνικών νησιών ενισχύει το γεγονός πως ήδη τα μικρότερα νησιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να μπορούν να φιγουράρουν στη λίστα των ελκυστικών προορισμών ως Covid-free. Από τα μέσα Απριλίου, μάλιστα, ξεκίνησε ο οριζόντιος εμβολιασμός σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, πέραν εκείνων με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων.

«Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση έχει εμβολιάσει με μια ειδική εκστρατεία εμβολιασμού όλους τους κατοίκους 70 περίπου μικρότερων και μεγαλύτερων νησιών, όπως, π.χ., η Σάμος, η Νάξος, η Ρόδος, η Σκόπελος, η Κως και η Κέρκυρα. Στόχος για τα νησιά αυτά είναι να είναι Covid-free μέχρι τα μέσα Μαΐου. Οι περισσότεροι κάτοικοι πάντως εμβολιάζονται προφανώς επειδή τα νησιά τους ζουν από τον τουρισμό», σημείωνε το δημοσίευμα της DW.

Η Ελλάδα ανοίγει πρώτη στη νότια Ευρώπη τον τουρισμό

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και πέντε ακόμη χώρες (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σερβία) από τις 19 Απριλίου. Επίσης, η χώρα μας θα εκκινήσει και επίσημα την τουριστική περίοδο στις 15 Μαΐου, ενώ η Ιταλία μεταθέτει αυτή την ημερομηνία για τις 2 Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η Ισπανία δεν έχει ακόμα ορίσει ημερομηνία για ολόκληρη τη χώρα, όμως η Μαγιόρκα υποδέχθηκε πανηγυρικά το καθολικό Πάσχα τις πρώτες αφίξεις αεροσκαφών με τουρίστες, παρά το γεγονός ότι το νησί κάθε άλλο παρά Covid-free είναι, όπως παρατηρεί η DW.

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα ανοίγει επίσημα στις 14 Μαΐου, ήδη στα τέλη Μαρτίου προσγειώθηκαν τα πρώτα αεροσκάφη με τουρίστες στην Κρήτη.

Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ κέντρισε παράλληλα και το πείραμα ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο, που κάλεσε μερικές δεκάδες τουριστών από την Ολλανδία να περάσουν ένα διάστημα στις εγκαταστάσεις της πριν ανοίξει η τουριστική περίοδος.

Διθυραμβικά αφιερώματα ξένων ΜΜΕ για την Ελλάδα

Πριν από μερικές ημέρες, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βρέθηκε στην Ελαφόνησο, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ξεπέρασε το 70% και κατέγραψε τον ενθουσιασμό των κατοίκων του νησιού, που αναμένουν σύντομα να υποδεχτούν τουρίστες. Νωρίτερα, η ιταλική «Corriere della Sera» εκθείαζε το μικρό Καστελλόριζο, που ήδη από τον Φεβρουάριο είχε καταφέρει να ανακηρυχθεί σε Covid-free προορισμό.

Οι πρώτες Covid-free περιοχές στην Ελλάδα πρόκειται να γίνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι προσπάθειες εμβολιασμού εντείνονται σε τουριστικούς προορισμούς, επισήμαινε σε δημοσίευμά της πριν από δύο εβδομάδες και η βρετανική «Guardian».

Κάπως έτσι, στην επίσημη ιστοσελίδα των EBD, μια ιστοσελίδα για τους Καλύτερους Ευρωπαϊκούς Προορισμούς που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Κομισιόν και στη λίστα με τις 15 κορυφαίες περιοχές όπου θα μπορούν να ταξιδεύουν οι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, η Ελλάδα απαριθμεί πέντε προορισμούς, μεταξύ των οποίων το Ρέθυμνο, την Κεφαλονιά, την πρωτεύουσα Αθήνα, τη Ρόδο και την Κω.

Η διαφορά στρατηγικής Ελλάδας και Ιταλίας

Στην Ιταλία, από την άλλη, τα μικρά νησάκια εμφανίζονται ως ιδιαίτερα θελκτικοί προορισμοί σε ένα ακόμη covid καλοκαίρι. Ωστόσο, η γειτονική χώρα δεν μπόρεσε να προχωρήσει με το πρόγραμμα εμβολιασμού όπως η Ελλάδα, εμβολιάζοντας δηλαδή πλήρως τους κατοίκους των νησιών της.

«Θα χαιρόμασταν πολύ αν επιτέλους έρχονταν στο νησί μας Γερμανοί τουρίστες», δήλωνε ο δήμαρχος του νησιού Κάπρι στον κόλπο της Νάπολης με 14.000 κατοίκους, μιλώντας στην DW. Πρόσφατα, ο δήμαρχος επισήμανε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι για να σωθεί η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα έπρεπε να εμβολιαστούν το ταχύτερο όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

Με άλλα λόγια, ζητούσε από την κυβέρνηση της Ρώμης μια εξαίρεση από τις προτεραιότητες εμβολιασμού. Λίγο αργότερα χτυπούσαν την πόρτα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με παρόμοιο αίτημα τα δύο μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, Σικελία και Σαρδηνία, με συνολικά 6,6 εκατομμύρια κατοίκους, επιχειρηματολογώντας ότι είναι σε θέση να διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Εν τέλει, η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα. Ο Πάολο Φιλιουόλο, εκπρόσωπος του ειδικού επιτρόπου για ζητήματα πανδημίας, δήλωσε μάλιστα ότι «ο αρμόδιος επίτροπος γνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις».

Στο δεύτερο μισό του Μαΐου η Ιταλία θα λάβει περισσότερα από 50 εκατομμύρια εμβόλια. Μόνο τότε υπάρχει μια πιθανότητα αλλαγών στις προτεραιότητες εμβολιασμού.

Φόβοι στη Μαγιόρκα για ήττα στον τουρισμό από την Κρήτη

Παρά τις αφίξεις τουριστών το καθολικό Πάσχα στη Μαγιόρκα, ξενοδόχοι, εστιάτορες και έμποροι ανησυχούν μήπως βγουν χαμένοι στην τουριστική κούρσα με την Κρήτη, την Τουρκία, την Κροατία ή άλλους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.

Όπως περιγράφει το δημοσίευμα της DW, οι κυβερνήσεις στην Πάλμα και τη Μαδρίτη δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τον τουρισμό ούτε στην εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και στον σχεδιασμό της σταδιακής χαλάρωσης.

Ο τουριστικός κλάδος των Βαλεαρίδων νήσων ζητεί από τους κυβερνώντες να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες. Επιχειρηματολογούν, μάλιστα, ότι άλλοι τουριστικοί προορισμοί, σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία, έχουν περισσότερη στήριξη στους εμβολιασμούς από τις κυβερνήσεις τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Η πιο σύγχρονη λύση στην οστεοαρθρίτιδα

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου και πότε ενδείκνυται

Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ωφελεί μόνο μία μειοψηφία»

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την κρίση, τα μνημόνια, το δημοψήφισμα του 2015 και την πολιτική πραγματικότητα σήμερα

Aegean Regatta 2025: 72 σκάφη ανοίγουν πανιά στο Αιγαίο

Από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη – Μια εβδομάδα αγώνων, συγκινήσεων και θαλασσινών προκλήσεων

Σαντορίνη: Η «ομηρική Ελένη» του τουρισμού πολυτελείας φιλοξενεί για 3η χρονιά το διεθνές συνέδριο

Σαντορίνη: Στο επίκεντρο ο τουρισμός πολυτελείας- τον Οκτώβριο το 3ο συνέδριο για το Luxury tourism

Νάξος: Ο Νευρολόγος Ευάγγελος Κουρεμένος έρχεται (23/08) στο Naxos Medical

Το Naxos Medical υποδέχεται το Σάββατο 23/8 τον Νευρολόγο Ευάγγελο Κουρεμένο για προγραμματισμένα ραντεβού. Προληπτική φροντίδα σε μια εποχή με έντονη πίεση.

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι