Η Κέα έχασε τη “Γαλάζια Σημαία” στις τρεις από τις παραλίες της – Τι αναφέρει ο Δήμος που θα προχωρήσει μέσω της νομικής οδού για να δικαιωθεί
Δεκαπέντε ελληνικές ακτές έχασαν το βραβείο «Γαλάζια Σημαία» (ανάμεά τους και οι τρεις στην Κέα στις Κυκλάδες), επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.
Οι μέχρι πρότινος βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2021 κι έχασαν τη βράβευσή τους….
Στις εν λόγω ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για το 2021, για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.
Οι 15 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:
Ακτή Tολό, Δήμος Ναυπλιέων, Π.Ε. Αργολίδας
Ακτή Κονδύλι, Δήμος Ναυπλιέων, Π.Ε. Αργολίδας
Κυανή Ακτή, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Π.Ε. Έβρου
Ακτή Αλυκανάς 1, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου
Ακτή Αλυκές 1, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου
Ακτή Γιαλισκάρι, Δήμος Κέας, Π.Ε. Κέας-Κύθνου
Ακτή Οτζιάς, Δήμος Κέας, Π.Ε. Κέας-Κύθνου
Ακτή Κούνδουρος, Δήμος Κέας, Π.Ε. Κέας-Κύθνου
Ακτή Αράγια Πόρου, Δήμος Αργοστολίου, Π.Ε. Κεφαλονιάς
Ακτή Καλλιθέα, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
Ακτή Περίσταση, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
Ολυμπιακή Ακτή, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
Ακτή Παραλία, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
Ακτή Κορινός, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
Ακτή Άγιος Μάμας, Δήμος Νέας Προποντίδας, Π.Ε. Χαλκιδικής
Ποια είναι όμως η θέση του Δήμου Κέας;
Οπως αναφέραμε τρεις από τις δεκαπέντε παραλίες είναι στις Κυκλάδες και δη στην Κέα. Ο Δήμος Κέας απάντησε άμεσα και ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: “ Χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια, 6 από τις παραλίες του Δήμου μας χαρακτηρίστηκαν πολυσύχναστες, γεγονός που επιβαρύνει κατά 110.000 € τον προϋπολογισμό του Δήμου (ενδεικτικά για να καταλάβουμε το ύψος της δαπάνης, αναφέρουμε ότι είναι αντίστοιχο του ποσού που λαμβάνει ο Δήμος μας για όλο το χρόνο για τις επενδυτικές του δαπάνες). Αφετέρου, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, καταμετρήσεις που να δείχνουν την επισκεψιμότητα των 6 παραλιών που χαρακτηρίστηκαν πολυσύχναστες. Όπως είναι φυσικό, ο Δήμος Κέας ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθει οικονομικά στην δαπάνη αυτή και κινήθηκε νομικά εναντίον της απόφασης. Ενδεικτικό είναι ότι νησιά που είναι ιδιαίτερα τουριστικά έχουν πολύ μικρότερο αριθμό πολυσύχναστων παραλιών”. Και τονίζει ότι θα κινηθεί νομικά καθότι το πρόβλημα είναι κυρίως σε θέματα κάλυψης ναυαγοσωστών και όχι άλλων θεμάτων άμεσης συνάρτησης από το Δήμο
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Κέας
“Όπως κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου συνεδρίασε στο νησί μας η Επιτροπή Πολυσύχναστων Παραλιών. Τα προηγούμενα χρόνια η επιτροπή αποτελούταν από εκπρόσωπο του Δήμου, εκπρόσωπο του Λιμεναρχείου και εκπρόσωπο της Περιφέρειας. Φέτος η σύσταση της άλλαξε και αποτελείται πλέον από εκπρόσωπο του Δήμου, εκπρόσωπο του Λιμεναρχείου και εκπρόσωπο του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κέας.
Χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια, 6 από τις παραλίες του Δήμου μας χαρακτηρίστηκαν πολυσύχναστες, γεγονός που επιβαρύνει κατά 110.000 € τον προϋπολογισμό του Δήμου (ενδεικτικά για να καταλάβουμε το ύψος της δαπάνης, αναφέρουμε ότι είναι αντίστοιχο του ποσού που λαμβάνει ο Δήμος μας για όλο το χρόνο για τις επενδυτικές του δαπάνες). Αφετέρου, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, καταμετρήσεις που να δείχνουν την επισκεψιμότητα των 6 παραλιών που χαρακτηρίστηκαν πολυσύχναστες. Όπως είναι φυσικό, ο Δήμος Κέας ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθει οικονομικά στην δαπάνη αυτή και κινήθηκε νομικά εναντίον της απόφασης. Ενδεικτικό είναι ότι νησιά που είναι ιδιαίτερα τουριστικά έχουν πολύ μικρότερο αριθμό πολυσύχναστων παραλιών.
Εν συνεχεία, στα τέλη του Ιουνίου, μόλις το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να επιχορηγήσει τους δήμους με περίπου 50% του κόστους ακολουθήσαμε έγκαιρα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προκηρύχθηκαν θέσεις ναυαγοσωστών για την κάλυψη των αναγκών των παραλιών. Η προκήρυξη αυτή βγήκε δύο φορές. Η πρώτη ήταν άγονη, δηλαδή δεν έκανε αίτηση κάνεις και η δεύτερη λήγει στις 6/8 επίσης χωρίς καμία αίτηση μέχρι στιγμής. Παράλληλα, άκαρπες ήταν και οι συνομιλίες μας με εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν την διαχείριση των παραλιών αυτών.
Έτσι, αποσύρθηκαν για φέτος οι γαλάζιες σημαίες. Ελπίζουμε με την δικαστική δικαίωση του Δήμου μας να επανέλθουν. Άλλωστε, με έγγραφο τους οι υπεύθυνοι του προγράμματος Blue Flag αναφέρονται μόνο στην έλλειψη ναυαγοσωστών και όχι στην καθαρότητα των ακτών ή των νερών τους”.