Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες - Airbnb: Στα 742 ευρώ η μέση τιμή παραμονής στην Μύκονο...

Κυκλάδες – Airbnb: Στα 742 ευρώ η μέση τιμή παραμονής στην Μύκονο (!!!)

|

Για μία ακόμη φορά οι Κυκλάδες ξεχωρίζουν.. Η Σαντορίνη γιατί είναι στο 100% της πληρότητας και η Μύκονος γιατί έχει την πιο …ακριβή παραμονή 

Σε ρυθμούς ρεκόρ θα κινηθεί και η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα εφέτος, αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, Νάσος Γαβαλάς διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Mint. 

“Ήδη από την Άνοιξη προβλέπαμε ότι οι κρατήσεις για την φετινή σεζόν ήταν πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και αυτές του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό συνολικά σημειώνει ο κ. Γαβαλάς και προσθέτει: Παρά ένα σχετικά “μουδιασμένο” Ιούνιο, κυρίως στην Κρήτη, πλέον θεωρούμε ότι η υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ για τη βραχυχρόνια μίσθωση, τόσο σε επίπεδα πληρότητας όσο και σε επίπεδα τιμής διανυκτέρευσης (ADR).

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όπως τονίστηκε, ακόμα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς οι παγκόσμιες εξελίξεις (κόστος ενέργειας, πληθωρισμός) θα καθορίσουν τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πόσα είναι τελικά τα καταλύματα στις πλατφόρμες;

Αυτό είναι ερώτημα που πλανάται διαρκώς στις συζητήσεις που αφορούν και τη βραχυχρόνια μίσθωση. Μάλιστα ο σύνδεσμος εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (STAMA Greece) διευκρινίζει ότι όταν λέμε καταλύματα μετράμε κάθε είδους κατάλυμα που έχει βρει τη θέση του στις online πλατφόρμες κρατήσεων Airbnb, Booking.com, VRBO, & Trip Advisor. Οι τύποι των καταλυμάτων είναι οι εξής: Hotels, Apartments, Serviced Apartments, Villas, Rooms to let, Hostel και όσο και εάν κάνει εντύπωση και μερικά σκάφη. Ό, τι ενοικιάζεται δηλαδή στις πλατφόρμες.

Τα καταλύματα στο σύνολο της χώρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του STAMA το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας που βρίσκονται στις πλατφόρμες είναι της χώρας είναι 187.695 καταλύματα, εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών.

Τα καταλύματα στην Αθήνα (λεκανοπέδιο) και τον Πειραιά

Βάσει των στοιχείων της Transparent το σύνολο των καταλυμάτων στην εξεταζόμενη περιοχή εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών αυτή τη στιγμή είναι 11.328 καταλύματα.

Τα καταλύματα της Θεσσαλονίκης

Η πόλη προσφέρει πλειάδα τύπου καταλυμάτων και μάλιστα πού υψηλού επιπέδου. Ο προορισμός είναι συνυφασμένος με την Χαλκιδική. Η πόλη όμως και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει 3.047 καταλύματα εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών, αναφέρει ο σύνδεσμος.

Τι γίνεται με την φορολογία της βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Σε πρόσφατο συνέδριο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, στελέχη της ΑΑΔΕ είχαν επισημάνει ότι τετραπλασιάστηκαν τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, από τα καταλύματα της , όταν έγινε πράξη η θεσμοθέτηση του Αριθμού Μητρώου των Ακινήτων στα εν λόγω καταλύματα.

Από το 2018 που για πρώτη φορά έγινε πράξη το μητρώο στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως τονίστηκε, τα έσοδα τετραπλασιάστηκαν. Μάλιστα για όσους ακόμα δεν έχουν αναρτήσει το ΑΜΑ στις πλατφόρμες, όπου γίνονται οι κρατήσεις ή έχουν κάνει κάποιο λάθος και δεν το έχουν διορθώσει, από τον Σεπτέμβριο θα έλθουν πρόστιμα που φτάνουν και τα 5.000 ευρώ, όπως προειδοποίησαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2019 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 πήγαν στα 1,33 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ και στην βραχυχρόνια μίσθωση παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, καθώς τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Διαμαρτυρία ξενοδόχων σχετικά με την ένταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» 2022

Με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» πριμοδοτούνται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου οι διακοπές των Ελλήνων πολιτών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας και τα οποία η Ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα δήλωνε αδυναμία να ελέγξει, αναφέρει σε δήλωση του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.  Αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να εντάξει τη βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει προηγουμένως, αφού την ορίσει με τρόπο επαρκή και ξεκάθαρο, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράνομα καταλύματα, να προβλέψει και για αυτήν ένα νομοθετικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας και συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως ΦΠΑ, φόρο διαμονής, ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κλπ.), ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Στη Μύκονο η ακριβότερη μέση τιμή διανυκτέρευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent (link https://www.seetransparent.com/en/index.html) στρατηγικού συνεργάτη του STAMA Greece (link www.stamagreece.gr) καταγράφεται η πληρότητα στους βασικούς νησιωτικούς προορισμούς:
Κρήτη : Πληρότητες (occupancy) στο 82% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 345.00 €
Ρόδος: Πληρότητες (occupancy) στο 63% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 250.00 €
Κέρκυρα: Πληρότητες (occupancy)  στο 85% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 156.00 €
Μύκονος: Πληρότητες (occupancy) στο 75% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 742.00 €
Σαντορίνη: Πληρότητες (occupancy) στο 100% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 320.00 €

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα banks.com.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις