Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚρουαζιέρα: Το 2026 να τεθεί σε εφαρμογή το "τέλος" ανά επιβάτη

Κρουαζιέρα: Το 2026 να τεθεί σε εφαρμογή το “τέλος” ανά επιβάτη

|

Στα απόνερα των ανακοινώσεων της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη για τα μέτρα που αφορούν στην κρουαζιέρα ταρακουνιούνται οι διεθνείς όμιλοι του κλάδου.

Τα υψηλά τέλη ανά επιβάτη, ο αποκλεισμός  τους από τις συζητήσεις προτού ληφθούν οι αποφάσεις και η άμεση εφαρμογή τους από το 2025, χρονιά για την οποία έχουν ήδη γίνει κρατήσεις από πελάτες, αποτελούν τα θέματα συζήτησης που έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο στα επιτελεία των εταιρειών.

Το τέλος ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα είναι 20 ευρώ, ενώ 5 ευρώ θα είναι στα άλλα λιμάνια που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια. Οι τιμές ισχύουν από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρονιά.

Για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου και Οκτωβρίου το τέλος μειώνεται κατά 40%, σε 12 και 4 ευρώ αντίστοιχα. Για την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου το τέλος μειώνεται κατά 80%, σε 4 και 1 ευρώ ανά επιβάτη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Τουρισμού, το σύνολο εσόδων αναμένεται να ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Το 1/3 των εσόδων θα πηγαίνει στους δήμους, το 1/3 στο υπουργείο Ναυτιλίας και το 1/3 στο υπουργείο Τουρισμού.

Έμπειρα στελέχη της βιομηχανίας τα οποία έχουν μια πιο διεισδυτική ματιά και μπορούν να αποτυπώσουν πιο καθαρά τη συνολική εικόνα τοποθετούνται και αναφέρουν:

Ο κ. Θεόδωρος Κόντες, επίτιμος πρόεδρος της Eνωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και διευθυντής της Majestic International Cruises, καταρχήν έκρινε το μέτρο θετικό, όμως κατέθεσε τους προβληματισμούς του για το ύψος των τελών και πώς αυτά θα διαμορφωθούν ανά προορισμό, αλλά και ποιος θα τα εισπράττει αφού  υπολογίζεται ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ο ίδιος σχολίασε σχετικά: «Το ποσό των 20 ευρώ ανά επιβάτη που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και επισημοποιήθηκε από την υπουργό Τουρισμού για τους δύο ανωτέρω κύριους προορισμούς και το ποσό των 5 ευρώ για τους άλλους προορισμούς επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις εταιρείες των mega cruisers, που μεταφέρουν έναν μέσο όρο επιβατών 4.000 και καλούνται να υπολογίσουν ετησίως ένα επιπλέον κόστος 4 εκατ. ευρώ ανά πλοίο για όσα από αυτά έχουν πρόγραμμα στην ελληνική επικράτεια.

Το δε εισπραχθέν συνολικό ετήσιο ποσό για τη θερινή περίοδο στη χώρα μας θα υπερβεί συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ και όχι τα 50 εκατ., σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Τουρισμού για τα αναφερόμενα ποσά και την περίοδο όπου θα εφαρμόζεται ποσοστό ανά προορισμό. Δηλαδή από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου το 100% του ποσού, ενώ τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο μειώνεται κατά 40%, δηλαδή στα 12 ευρώ και 4 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο μειώνεται κατά 80%, σε 4 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα».

Στη συνέχεια, ο κ. Κόντες κατέθεσε τους προβληματισμούς του για το ύψος του τέλους ανά προορισμό και για το ποιος θα εισπράττει και θα διαχειρίζεται τα ποσά: «Το συγκεκριμένο ποσό για κάθε προορισμό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εδραιωθεί αφού απαιτούνται να συνυπολογιστούν πολλοί παράμετροι και να αποδοθεί αξιοκρατικά για έκαστο προορισμό».

Τι μέλλει γενέσθαι όμως με το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και με τα λιμάνια Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Κατακόλου και πολλά άλλα που έχουν ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον;

«Εδώ τίθεται θέμα σωστής διαβούλευσης και αξιοκρατικών στοιχείων για να συνυπολογιστούν με τη συμμετοχή των αρμόδιων τοπικών και κρατικών αρχών, ούτως ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική χρέωση και να ανακοινωθεί νομοθετικά το πώς θα εισπράττονται τα εν λόγω ποσά και πώς θα διατίθενται ανάλογα με τις απαιτήσεις σε κάθε προορισμό.

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η διάθεση των εισφορών θα είναι  1/3 στο υπουργείο Τουρισμού, 1/3 στον δήμο και 1/3 στο υπουργείο Ναυτιλίας για λιμενικά έργα. Ο εν λόγω υπολογισμός που προτείνεται είναι μια εύκολη εξίσωση, αλλά όχι πλήρως αντικειμενική, αφού οι απαιτήσεις για υποδομές ανά προορισμό διαφέρουν και ίσως απαιτείται δυσανάλογη διανομή για τις τοπικές ανάγκες.

Ιδανικά, και ίσως για καλύτερο έλεγχο, θα πρέπει αυτά να εισπράττονται από τον τοπικό άρχοντα του κάθε προορισμού, με καμία ανάμειξη με τα λιμενικά έσοδα κ.λπ., αφού οι επενδύσεις σε υποδομές που θα πρέπει να γίνονται δεν είναι μόνο τα λιμενικά έργα, αλλά επίσης οι δρόμοι, η αξιοποίηση θεματικών χώρων, η καθαριότητα, η υγεία και άλλα πολλά».

Ο κ. Κόντες επισημαίνει ότι η έννοια «υπερτουρισμός» δεν είναι απολύτως ακριβής: «Πολλοί αναφέρονται στον υπερτουρισμό, ιδίως στους κύριους προορισμούς, το οποίο δεν είναι απολύτως σωστό ειδικά για τον κλάδο της κρουαζιέρας. Η επιπλέον χρέωση που θα επιβληθεί δεν θα βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή τη μείωση των επισκεπτών. Αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει ιδιαίτερα είναι να μπορέσουμε να ελκύσουμε εισαγόμενο τουρισμό με πιο επιλεκτικούς οικονομικά επισκέπτες. Αυτό βέβαια το είδαμε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυξήθηκαν τα μικρά και μεσαίου μεγέθους luxury κρουαζιερόπλοια, αλλά σημαντική αύξηση είδαμε και σε νέες κατασκευές πλοίων αυτών των τύπων». Εκανε μάλιστα πρόβλεψη για αύξηση του ποιοτικότερου τουρισμού:

«Ισως να υπάρξει στο μέλλον μείωση των mega cruisers που συνήθως μεταφέρουν επιβάτες χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι θα δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα extra κόστος της τάξεως του 20% για να κάνουν κρουαζιέρα, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα διακινούμενα στους ελληνικούς προορισμούς πλοία μεγάλου μεγέθους, ενώ αντιθέτως να αυξηθούν τα μικρά και μεσαίου μεγέθους πλοία με επιβάτες υψηλότερων οικονομικών επιπέδων, στους οποίους η συγκεκριμένη αύξηση θα θεωρείται λογική για την επίσκεψή τους στους προορισμούς αυτούς. Με τα εν λόγω πλοία ίσως επιλυθεί μερικώς η βελτίωση λιμενικών υποδομών λόγω του μεγέθους των πλοίων και ιδιαίτερα σε νέους μικρούς προορισμούς».

Κλείνοντας επεσήμανε: «Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι η κρουαζιέρα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας και τους τουριστικούς προορισμούς της, αφού ένα ποσοστό πλέον του 25% των επισκεπτών επανέρχεται για διακοπές φέρνοντας μαζί του τους συγγενείς και φίλους του. Συμπερασματικά, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτές οι αυξήσεις θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός πιο ποιοτικού τουρισμού που αξιοκρατικά δικαιούνται οι ελληνικοί προορισμοί. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν οι αρμόδιοι θα τα διαχειριστούν σωστά για τη βελτίωση των υπηρεσιών γενικότερα και των υποδομών».

Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Η Σύρος φιλοξενεί το 4ο Summer School για την υγεία παιδιών και εφήβων

Διήμερο επιστημονικών δράσεων με θέμα την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά και τη φροντίδα υγείας στη σύγχρονη εποχή

Νάξος: Η φιλαναγνωσία ως γέφυρα έμπνευσης στα ολιγοθέσια σχολεία

Μαθητές από εννιά σχολεία συνάντησαν τον συγγραφέα Δ. Λεϊμονή μέσα από τα βιβλία του και τις δικές τους δημιουργίες

Η Ρόδος στην καρδιά της ευρωπαϊκής έρευνας για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συνδιοργανώνουν τη Συνεδρίαση Ολομέλειας του έργου ICARIA στο πλαίσιο του Horizon Europe

Dive In Action: Καθαρίζοντας βυθούς και ακτές – Δράσεις για ένα ελεύθερο από πλαστικά Αιγαίο

Η Dive In Action, με τη στήριξη φορέων της Σαντορίνης, συμμετέχει στο τριήμερο δράσεων του προγράμματος Plastic Free Greece στο νησί

Εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες μέσω τηλεϊατρικής από το Νοσοκομείο Σύρου

Νέες ειδικότητες διαθέσιμες σε συνεργασία με τη 2η Υ.ΠΕ. – Εξυπηρέτηση χωρίς μετακινήσεις για κατοίκους των Κυκλάδων

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο