Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για την κατασκευή και λειτουργία του καταδυτικού πάρκου στο δήμο Αποκορώνου Χανίων, στη θαλάσσια περιοχή Όρμος Μπρος Γιαλός – Αναμένεται να ποντιστούν δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, θα υπάρχουν 37 τεχνητοί ύφαλοι και τρεις καταδυτικές διαδρομές
Έφτασε επιτέλους η ώρα να αναδυθούν τα… καταδυτικά πάρκα στη Νησιωτική Ελλάδα και αρχή έχουμε την Κρήτη… Και πλέον πάμε στα επόμενα, όπου ανάμεσά τους είναι αυτά που έχουν προαναγγελθεί και στη Νάξο… Και για να μην πολυλογούμε, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για την κατασκευή και λειτουργία του καταδυτικού πάρκου στο δήμο Αποκορώνου Χανίων, στη θαλάσσια περιοχή Όρμος Μπρος Γιαλός. Αρμόδιος φορέας για την κατασκευή και λειτουργία του έργου είναι ο Δήμος Αποκορώνου. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Αλμυρού νότια του Ακρωτηρίου Δρέπανο, 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων, στα όρια της Π.Ε. Χανίων και Π.Ε. Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια βραχώδη παραλία με βαθιά νερά, το μήκος της δεν ξεπερνά τα 15 μέτρα, ενώ η θαλάσσια περιοχή μπροστά από την παραλία είναι ένας ημίκλειστος κόλπος που βλέπει προς τα ΒΑ.
Το καταδυτικό πάρκο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 130 μέτρων από την πλησιέστερη ακτογραμμή (ξεκινάει από την ισοβαθή των 6 μέτρων). Για την εγκατάσταση του Πάρκου θα χρησιμοποιηθεί θαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων, με πυθμένα που αποτελείται από αμμώδεις εκτάσεις με βραχώδεις σχηματισμούς και ποσειδωνίες που δεν παρουσιάζουν απότομες κλίσεις.
Δεν προβλέπονται για τη λειτουργία του πάρκου μόνιμες εγκαταστάσεις στη στεριά. Το υπό μελέτη πάρκο χωροθετείται εκτός περιοχής NATURA 2000, ενώ σύμφωνα με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δεν υπάρχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή. Εντός της περιοχής του πάρκου πρόκειται να ποντιστούν τεχνικά ενδιαιτήματα (ύφαλοι), τεχνολογίας ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και δύο παροπλισμένα πλοία.
Συγκεκριμένα για την ποιοτική-εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του πάρκου, θα αναπτυχθούν οι παρακάτω υποδομές:
– Επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων καταδυτικού πάρκου
– Επιφανειακοί πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών
– επισήμανσης έναρξης/τερματισμού καταδυτικής διαδρομής.
Εντός του πάρκου πρόκειται να ποντιστούν δύο παροπλισμένα πλοία, τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν από το Πολεμικό Ναυτικό στο Δήμο Αποκορώνου, καθώς επίσης και καινοτόμες μονάδες τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων) του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Εντός του πάρκου θα τοποθετηθούν καινοτόμες μονάδες τεχνητών ενδιαιτημάτων (τεχνητών υφάλων), οι οποίες κατασκευάζονται από το ΕΛΚΕΘΕ από ειδικού τύπου φιλικού ως προς το περιβάλλον σκυρόδεμα και εμφανίζουν τη γενική μορφή ενός όρθιου επιμήκους μονόλιθου που χαρακτηρίζεται από μεγάλη δομική πολυπλοκότητα.
Συγκεκριμένα το έργο…
1. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 37 κύριων μονάδων καινοτομικών τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων). Τα ενδιαιτήματα συγκροτούνται σε 4 ομάδες (clusters): η πρώτη και η δεύτερη (Α και Β) με 8 μονάδες εκάστη, η τρίτη ομάδα (Γ) με 5 μονάδες και η τέταρτη (Δ) που περιλαμβάνει 16 μονάδες ενδιαιτημάτων. Η διευθέτηση των μονάδων σε κάθε ομάδα γίνεται με τρόπο ώστε να υπάρχει εναρμόνιση της διάταξης τους με τη χάραξη των καταδυτικών διαδρομών
2. Περιλαμβάνει 7 μονάδες ενδιαιτημάτων – ορόσημων των καταδυτικών διαδρομών (milestones). Ο τύπος αυτός ενδιαιτημάτων αποτελείται από μικρότερα στοιχεία που είναι τοποθετημένα εν σειρά και σε απόσταση 20 με 25 μέτρα μεταξύ τους συνδέοντας οργανικά τις ομάδες των κυρίων ενδιαιτημάτων κατά μήκος της κάθε καταδυτικής διαδρομής. Τα ορόσημα διατηρούν τη δομική πολυπλοκότητα των κυρίως τεχνητών ενδιαιτημάτων συμβάλλοντας έτσι λειτουργικά στην προσέλκυση και εγκατάσταση θαλάσσιων οργανισμών.
Στα όρια του καταδυτικού πάρκου δημιουργούνται επίσης τρείς καταδυτικές διαδρομές με τρόπο ώστε το πάρκο να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενεί ισάριθμες ομάδες επισκεπτών.
Ομόφωνο «Ναι»
Θυμίζουμε ότι για το καταδυτικό πάρκο που σχεδιάζεται στη θέση “Όρμος Μπρος Γιαλός” στον Αποκόρωνα έχει πει «ναι», και μάλιστα ομόφωνα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Στη σχετική συνεδρίασή της στην εκπνοή του 2017, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κλήθηκε να αποφανθεί, θετικά ή αρνητικά, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το καταδυτικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή “Όρμος Μπρος Γιαλός” Δ.Ε. Βάμου δήμου Αποκορώνου Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 3720/14-11-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά, και μάλιστα ομόφωνα, επί των περιβαλλοντικών όρων του καταδυτικού πάρκου… Το ομόφωνο «ναι», όπως είχε εξηγήσει ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καλογερής, οφείλεται «στην πολύ καλή μελέτη περιβαλλοντικών όρων και στις προδιαγραφές της επένδυσης. Το καταδυτικό θα έχει μόνο θετικά οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Δεν υπάρχει κάποια επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ίσα-ίσα θα αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Θα περιλαμβάνει τρεις διαδρομές για τους δύτες, που θα περνούν μέσα από δύο παροπλισμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 38 τεχνητούς υφάλους, που πρόκειται να ποντιστούν στην περιοχή. Είναι μια θεματική επένδυση, από αυτές που αναζητάμε ως Περιφέρεια Κρήτης. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα θεματικό τουρισμό, τον καταδυτικό, που παγκοσμίως “τραβά” εκατομμύρια ανθρώπους. Είμαστε πολύ θετικοί με το καταδυτικό στα Χανιά και θεωρούμε, επίσης, ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλα 4-5 καταδυτικά πάρκα στην Κρήτη», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά κ. Καλογερής…
Καταδυτικά πάρκα σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια και σε άλλα σημεία της Κρήτης, όπως μεταξύ άλλων στη Σταλίδα, στο Μονοναύτη του δήμου Μαλεβιζίου και στον κόλπο του Μεραμπέλου.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ