Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚουφονήσια: Λένε "όχι" στις ξαπλώστρες...

Κουφονήσια: Λένε “όχι” στις ξαπλώστρες…

|

Λειψοί και Κουφονήσια λένε «όχι» στις οργανωμένες παραλίες, ενώ στη Γαύδο ξήλωσαν τις αυτοσχέδιες καλύβες, προσκαλώντας τους επισκέπτες να απολαύσουν τις διακοπές τους με σεβασμό στο περιβάλλον 

Υπάρχουν στη χώρα μας νησιά που πάνε κόντρα στο ρεύμα και προσκαλούν τους επισκέπτες να απολαύσουν τη φύση, τις παραλίες και τη θάλασσα, ακολουθώντας έναν τρόπο διακοπών με σεβασμό στο περιβάλλον και οικολογική συνείδηση. Οι πάντα πρωτοπόροι Λειψοί υποδέχονται τα τελευταία χρόνια τους τουρίστες σε ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα ή πισίνες και πλέον και χωρίς… ξαπλώστρες. «Είναι φιλοσοφία μας να αφαιρούμε τα περιττά και να κρατάμε την ουσία. Συνθέτουμε, έτσι, μια πολυτέλεια της απλότητας, χωρίς να χρειάζεται να αντιγράψουμε πρακτικές άλλων», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού Φώτης Μάγγος.

Δήμος και κάτοικοι, παρότι εδώ και καιρό έχουν πει «όχι» σε ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες, φέτος η απόφασή τους αυτή επικυρώθηκε και με τη βούλα, με τις τοπικές αρχές να αναλαμβάνουν να την επικοινωνήσουν. «Σκοπός μας δεν είναι να διώξουμε όσους θέλουν τις ξαπλώστρες, αλλά να τους δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος διακοπών. Παράλληλα, στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε όσους επιζητούν ακριβώς αυτές τις διακοπές αλλά και να ενημερώσουμε πως οι παραλίες μας είναι ελεύθερες, άρα όσοι τις επισκέπτονται θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι».

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος, το νησί επισκέπτονται όλο και περισσότεροι τουρίστες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία, 26.000-30.000 είναι οι επισκέπτες που φτάνουν με τα πλοία της γραμμής και περίπου 20.000 κάνουν διακοπές στους Λειψούς με ιστιοπλοϊκά. «Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και τα δωμάτια, ωστόσο, οι παραλίες μας δεν… μεγαλώνουν. Εάν, λοιπόν, επιτρέπαμε τις ξαπλώστρες αυτό θα σήμαινε μείωση του ζωτικού χώρου. Επιπλέον, δεν είμαστε υπέρ ενός διαχωρισμού στην παραλία – άλλοι σε ξαπλώστρες και άλλοι, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να βρίσκονται στην άμμο. Δημιουργείται, κατά κάποιον τρόπο, μια ταξική ανισότητα που δεν μας εκφράζει», συμπληρώνει ο Φώτης Μάγγος.

Χωρίς πισίνες

Το «όχι» των Λειψών στις ξαπλώστρες, εξάλλου, δεν είναι το μόνο: «Εχουμε ήδη αποφασίσει να μην υπάρχει στο νησί πισίνα, για να προστατεύσουμε το νερό μας». Στους Λειψούς δεν θα βρει κανείς κάδους απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους κι αυτό γιατί η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται πόρτα-πόρτα, με διαχωρισμό σε σύμμεικτα και οργανικά. «Προτρέπουμε επίσης τους επισκέπτες μας, σταθερά, να έρχονται στο νησί χωρίς αυτοκίνητο, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές και οι τέσσερις τροχοί δεν είναι απαραίτητοι», καταλήγει ο δήμαρχος.

Στο ίδιο πνεύμα και τα Κουφονήσια, που από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είναι απαλλαγμένα από τέτοιες καλοκαιρινές… δεσμεύσεις και την πλήρη εκμετάλλευση των παραλιών. Ετσι, οι παραλίες του νησιού δεν έχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ οι τουρίστες δεν πρόκειται να βρουν εξοπλισμό για ψυχαγωγικές δραστηριότητες μέσα στη θάλασσα, όπως φουσκωτά παιχνίδια ή jet ski.

Ελεύθερο κάμπινγκ

Την ίδια στιγμή, στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, στην εναλλακτική Γαύδο, και φέτος το καλοκαίρι, η δημοτική αρχή ζητά τον σεβασμό όλων για το μοναδικό οικοσύστημα. Οπως επανειλημμένα έχει τονίσει η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Σταφανάκη, κάτοικοι αλλά κυρίως επισκέπτες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δώρα της φύσης, χωρίς, όμως, να λειτουργούν εις βάρος της. «Αναγνωρίζουμε τις περιορισμένες δυνατότητες του νησιού σε καταλύματα και κρεβάτια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κυνηγούμε όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ. Πάντα, όμως, με μέτρο και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της Γαύδου και στο ευαίσθητο περιβάλλον της. Μην ξεχνάμε πως όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο Natura», επισημαίνει.

Οι περισσότεροι τουρίστες, όπως εξηγεί η δήμαρχος, είναι συνειδητοποιημένοι και προσέχουν τον χώρο όπου κατασκηνώνουν. Στις αρχές του μήνα, η ίδια με συνεργείο του δήμου ξήλωσαν τις αυτοσχέδιες καλύβες, που κάποιοι είχαν στήσει σε παραλίες του νησιού και έμεναν χειμώνα-καλοκαίρι. «Αυτό, λοιπόν, είναι εντελώς διαφορετικό από τον τρόπο διακοπών που θέλουμε για το νησί μας. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούσαν τις ακτές ιδιοκτησία τους», καταλήγει η δήμαρχος Γαύδου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.