Η εναλλακτική μορφή τουρισμού και δη οι ιαματικές πηγές, τα μονοπάτια, στηρίζει την Κίμωλο και λειτουργεί ως ανάχωμα στη φυγή των (νέων) κατοίκων από το νησί των Δυτικών Κυκλάδων
Στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο της Κιμώλου, δυνατά της χαρτιά είναι οι ιαματικές πηγές, αλλά και τα πολλά μονοπάτια που απευθύνονται στους φυσιολάτρες επισκέπτες της.
Σε βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας της Κιμώλου αναδεικνύεται ο τουρισμός. Aν και η τουριστική περίοδος στο παρελθόν ήταν 40 μέρες, τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε 3 μήνες, κάνοντας πράξη τη στρατηγική της επιμήκυνσης, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Βεντούρης, η Κίμωλος εισέρχεται στον τουριστικό χάρτη και ήδη προσελκύει επισκέπτες από Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην επιχειρηματική δράση των κατοίκων του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι κάτοικοι έχουν κίνητρο να μην εγκαταλείψουν το νησί και σύμφωνα με τον δήμαρχο, παραμένουν στο νησί και επιχειρούν τουριστικά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του δήμου είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης που θα συνοδεύεται με διάρκεια της σεζόν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Τροχοπέδη στην ανάπτυξη του νησιού, αποτελεί η κακή σύνδεση του με την υπόλοιπη Ελλάδα τον χειμώνα, όπως σημειώνει ο δήμαρχος.
Η Κίμωλος διαθέτει 500 κλίνες και σύμφωνα με τον κ.Βεντούρη, αν οι υποψήφιοι επισκέπτες δεν προβούν σε κράτηση, αρκετό καιρό πριν την έλευση τους, δεν θα βρουν διαθέσιμο κρεβάτι την περίοδο υψηλής ζήτησης. Οπαδός της ήπιας ανάπτυξης, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο νησί, αλλά οι κάτοικοι δεν είναι πρόθυμοι να διαθέσουν προς πώληση τις ιδιοκτησίες τους. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες υποδομές εκσυγχρονίζονται, με τον δήμαρχο να τονίζει ότι η ιδανική μορφή των νέων επενδύσεων, όποτε αυτές γίνουν, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 50 δωμάτια εκάστη.
Η Κίμωλος από τα αρχαία χρόνια ήταν «μονόπολις». Έτσι και σήμερα έχει ένα μόνο Χωριό (και όχι Χώρα, όπως επιμένουν κάποιοι να το ονομάζουν, επηρεασμένοι από άλλα νησιά).
Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος έχει πολλές ομορφιές:
Στο Χωριό μπορεί να επισκεφτεί κανείς το Μεσαιωνικό Κάστρο και τα Μουσεία (Αρχαιολογικό και Λαογραφικό), και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες είναι προστατευόμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Εξαιρετική είναι η θέα στη γύρω περιοχή και στα κοντινά νησιά από την πλατεία του Σχολείου και την αυλή του Παντοκράτορα στο Ξαπλοβούνι. Όλο το Χωριό είναι όμορφο με χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες πινελιές στα στενά φιδογυριστά δρομάκια. Στο τουριστικό της χαρτοφυλάκιο, δυνατά της χαρτιά είναι οι ιαματικές πηγές, αλλά και τα πολλά μονοπάτια που απευθύνονται στους φυσιολάτρες επισκέπτες της.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα milosvoice.gr