Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚέρκυρα - Γκίκας για Κρουαζιέρα: "θέλουμε νέες γραμμές και επιπλέον λιμάνια"

Κέρκυρα – Γκίκας για Κρουαζιέρα: “θέλουμε νέες γραμμές και επιπλέον λιμάνια”

|

Τον καθοριστικό ρόλο του λιμένα της Κέρκυρας στην ανάπτυξη του τουρισμού, της κρουαζιέρας και της τοπικής οικονομίας ανέδειξε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, στην ημερίδα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.), που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025.

Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την αναβάθμιση των λιμένων και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, επισημαίνοντας ότι «αυτό συνιστά κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», προσθέτοντας ότι, «η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική σε αυτόν το χώρο, με δυνατότητες εισαγωγής νέων γραμμών ή επέκτασης των υφιστάμενων, με τη συμπερίληψη επιπλέον λιμανιών.».

Ειδικότερα, ο κ. Γκίκας επισήμανε τη στρατηγική θέση που κατέχει ο λιμένας της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος, τονίζοντας, μάλιστα, πως πέρυσι η Κέρκυρα κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση, κατά 28%, στον τουρισμό των κρουαζιερόπλοιων.

Υπογράμμισε, δε, ότι «οι επιβάτες που έφτασαν στο λιμάνι της Κέρκυρας μέσω κρουαζιέρας το 2024, ήταν 815.000, αριθμός ρεκόρ που αναδεικνύει την κεντρική σημασία του λιμένα ως οικονομικού κόμβου και πύλης ανάπτυξης για το νησί. Κάτι που καθιερώνει την Κέρκυρα σε κορυφαίο προορισμό της επιβατικής ναυτιλίας και της κρουαζιέρας, στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ιονίου και της Αδριατικής, συμμετέχοντας ιδιαίτερα στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της χώρας.».

Παράλληλα, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στο συνολικό πλάνο ανάπτυξης της Κέρκυρας από πλευράς λιμενικών υποδομών και μαρίνων, αλλά και αναβάθμισης του ΟΛΚΕ και συμπλήρωσε:

«Η στρατηγική μας είναι πολυδιάστατη: καλύτερες υποδομές, ισχυρότερες αεροπορικές συνδέσεις, έξυπνες συνεργασίες και στοχευμένη προβολή. Όλα αυτά μαζί, μπορούν να κάνουν την Κέρκυρα ακόμα πιο ελκυστική, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και τον τουρισμό των 6 νησιών της ΠΕ Κέρκυρας.».

Ο Στέφανος Γκίκας εξήρε, επίσης, την προσπάθεια του ΟΛΚΕ να δημιουργήσει το Κέντρο Διατήρησης Ναυτικής Παράδοσης, το οποίο ολοκληρώθηκε και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνιά του.

Με την προστιθέμενη αξία, από τις δραστηριότητες του Οργανισμού, να υπολογίζεται – από την σοβαρή μελέτη που παρουσιάστηκε – στα 193 εκ. ευρώ, τα οποία διαχέονται σε πλήθος δραστηριοτήτων στην τοπική οικονομία, με κυριότερους άξονες τον τουρισμό, την απασχόληση, τις μεταφορές και το εμπόριο, η Ημερίδα παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και των θετικών ενδείξεων που υπάρχουν, για την αυξημένη επισκεψιμότητα και κίνηση του λιμένος της Κέρκυρας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η μελέτη για τον λιμένα της Κέρκυρας, που πραγματοποιήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου αποτυπώνει και καταγράφει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της υποδομή, στην τουριστική και οικονομική δραστηριότητα του νησιού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γκίκας σχετικά με την διοργάνωση: «Τέτοιες υψηλού επιπέδου ημερίδες, με την πληθώρα των εξαιρετικών εισηγητών, συνιστούν προστιθέμενη αξία και βοηθούν σημαντικά στην εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Συγχαίρω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ, Σπύρο Ζερβόπουλο και τους συνεργάτες του για την εξαιρετική πρωτοβουλία.».

Στην Ημερίδα, χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυναν οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι Α.Ε.Ι., οργανισμών και φορέων του τουρισμού, της ναυτιλίας, της κρουαζιέρας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιμελητηρίων.

Τις κυβερνητικές προτεραιότητες και θέσεις, ανέπτυξαν οι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης και Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – Ε.Ο.Τ., Άντζελα Γκερέκου.

Συμμετείχαν επίσης στα πάνελ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Θάνος Λιάγκος, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Απόστολος Παπαποστόλου και θεσμικοί φορείς της Κέρκυρας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.