Ανοιξαν οι πόρτες σήμερα (έως τις 10 Μαρτίου) της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο όπου λαμβάνει μέρος με δικό της περίπτερο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φιλοξενώντας 21 νησιά από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώσεις ξενοδόχων και επιχειρηματίες – Νάξος, Μικρές Κυκλάδες και Αμοργός δίνουν δυναμικό παρόν και οι Γερμανοί …ξανάρχονται
Για μία ακόμη φορά, το Νότιο Αιγαίο είναι έτοιμο να «κλέψει» τις εντυπώσεις σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις, η οποία συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» της τουριστικής βιομηχανίας, συμμετέχοντας με ένα καλαίσθητο περίπτερο που αποπνέει μια ζεστή αύρα, αυθεντικής νησιωτικής φιλοξενίας. Αναφερόμαστε στην Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, η οποία άνοιξε τις πύλες της σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Μαρτίου στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Γερμανικής πόλης όπου όλα τα μάτια είναι καρφωμένα όσον αφορά την διαμόρφωση άποψης για την τουριστική κίνηση της φετινής σεζόν
Κύριο μέλημα της Περιφέρειας, αποτελεί η παρουσίαση των νησιών, με τρόπο που θα αναδεικνύεται η ιδιαίτερη και συνάμα μοναδική τουριστική ταυτότητα, καθενός ξεχωριστά. Η Άνδρος, η Μήλος, η Αντίπαρος, η Ανάφη, η Πάρος, η Κύθνος, η Ίος, η Νάξος, η Σέριφος, η Αμοργός, η Φολέγανδρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Λέρος, η Ρόδος, οι Λειψοί, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Κως, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια θα αναδείξουν το πολυσχιδές τουριστικό προφίλ του Νοτίου Αιγαίου! Από το Δήμο Αμοργού, δίνει το παρών η Ιωάννα Συνοδινού (υποψήφια Περιφερειακή Σϋμβουλος) και από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο περιφερειάρχης Επικοινωνίας, Μεταφορών, Ακτοπλοίας και Επαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης είναι στο Βερολίνο.. Και βέβαια ουκ ολίγοι επιχειρηματίας από τα έξι νησιά της Περιφερειακής ενότητας…
Η ITB Berlin προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και σύναψης επαγγελματικών συμφωνιών με τους παγκόσμιους «παίκτες» και παράγοντες του τουριστικού κλάδου. Στην περσινή διοργάνωση συμμετείχαν 10.000 εκθέτες από 186 χώρες ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης έφθασαν στους 170.000 συνολικά!
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταγράφεται σημαντική διψήφια άνοδος σε σύγκριση με πέρσι, τόσο στον αριθμό των επισκεπτών που αναμένεται να επιλέξουν φέτος την Ελλάδα, ενώ παράλληλα σημειώνεται κινητικότητα και στα προσδοκώμενα έσοδα. Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες υπολογίζεται ότι επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2018 και οι σημαντικότεροι τουριστικοί πράκτορες της Γερμανίας εκτιμούν ότι το 2019 η τάση θα παραμείνει ανοδική, με τις σχετικές προβλέψεις να ανεβάζουν τον αριθμό των τουριστών από τη Γερμανία στα 5 εκατομμύρια.
Η ροή των συμφωνιών που κλείνονται κατά τη διάρκεια της ITB είναι υψηλής σημασίας για τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη τουριστική έκθεση στην Ευρώπη. Στην ITB αποτυπώνονται οι τάσεις της γερμανικής αγοράς και η πορεία κρατήσεων των tour operators, δίνοντας το στίγμα για τη σεζόν που ξεκινά. Περί τις 10.000 εταιρίες εκθετών από 186 χώρες και περιοχές υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσουν τα τουριστικά προϊόντα τους, ενώ πάνω από το 80% των εκθετών προέρχονται από το εξωτερικό.
Στο Βερολίνο το παρόν θα δώσει και η Υπουργός Τουρισμού,Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα βραβευτεί στο περιθώριο της ITB για την τουριστική στρατηγική της Ελλάδας, από το διεθνή οργανισμό IIPTI. Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια του 2018, οι Γερμανοί δαπάνησαν περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ για την πραγματοποίηση 71 εκατομμυρίων ταξιδιών – ποσό κατά τι υψηλότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Με βάση στοιχεία του ερευνητικού κέντρου καταναλωτών GfK, η γερμανική τουριστική αγορά παρουσίαζε συνολικά ως και το μήνα Ιανουάριο πτώση 9% σε σχέση με το 2018, με τον Φεβρουάριο να παρουσιάζει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης.
Παρά την πτωτική τάση στη γερμανική αγορά η Ελλάδα καταγράφει ιδιαίτερη ζήτηση για την θερινή περίοδο με τους εκπροσώπους των tour operators να σημειώνουν ότι τα στοιχεία των κρατήσεων είναι πολύ ανοδικά. Η Ισπανία έχει επιδόσεις κατώτερες των προσδοκιών, ενώ παρατηρείται επάνοδος στις προτιμήσεις των καταναλωτών αγαπητών και στο παρελθόν ταξιδιωτικών προορισμών, δηλαδή χωρών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, οι οποίες είχαν υποχωρήσει κατά τα προηγούμενα χρόνια λόγω των πολιτικών και άλλων κρίσεων.