Αφιέρωμα της αμερικανικής εφημερίδας Huffington Post στην Ίο τονίζοντας το γεγονός ότι διαθέτει 365 και πλέον εκκλησίες ενώ τα πανηγύρια της κλέβουν την παράσταση
Οι περισσότεροι Έλληνες απλά ξέρουν ότι σε κάθε σχεδόν νησί του Αιγαίου οι εκκλησίες ξεπερνούν τις 365 καθώς η παράδοση αναφέρει ότι οι κάτοικοι τις έκτιζαν με σκοπό να γιορτάζουν όλο το χρόνο. Όμως, για τους ξένους η πληθώρα των λατρευτικών τόπων οι οποίοι είναι μάλιστα διάσπαρτοι σε όλο το μήκος και πλάτος των νησιών (ακόμη και στις πλέον απόκρημνες περιοχές) προκαλούν την περιέργεια και ζητούν να μάθουν τους λόγους ύπαρξης τους. Και τις περισσότερες φορές η εικόνα μίας εκκλησίας στην άκρη του βράχου, σχεδόν να κρέμεται στο απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων αποτελούν το ιδανικό ορεκτικό για την συγγραφή ενός άρθρου. Όπως στην περίπτωση του αρθρογράφου Michael Schuermann της Huffington Post που κάνει αναφορά στις +365 εκκλησίες της Ίου, των Κυκλάδων με τίτλο στο άρθρο του «Οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ίου, στις Κυκλάδες»…
Και με το …καλημέρα ζητάει από την Αγγελική Πάκου (μέλος της Ένωσης Τουρισμού του νησιού) να απαντήσει στο ερώτημα «Πόσες εκκλησίες έχει το νησί». Ο ίδιος αναφέρει «Στην Ίο υπάρχουν 365 εκκλησίες και παρεκκλήσια, μια για κάθε μέρα του χρόνου. Μπορεί και περισσότερες» και μάλιστα σημειώνει ότι αν σε κάποιον αρέσουν οι ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός από το κυκλαδίτικο αυτό νησί. Τι απαντάει γελώντας η Πάκου; «Μία για κάθε ημέρα του χρόνου και μία επιπλέον για κάθε Κυριακή και Εθνική ή Τοπική εορτή»
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι ο αριθμός των εκκλησιών δικαιολογείται όχι από το πλήθος των κατοίκων του νησιού, που δεν ξεπερνούν τους 2.000, αλλά από το γεγονός ότι στην Ίο οι παραδόσεις διαδραματίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο. Και μπορεί στις περισσότερες από τις εκκλησίες να μην γίνονται τακτικά λειτουργίες (είναι είτε εγκαταλελειμμένες , είτε ανοίγουν μόνο στη γιορτή τους), ωστόσο οι κάτοικοι του νησιού, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στη Χώρα του νησιού, φροντίζουν προσωπικά να τις διατηρούν καθαρές, να τις ασβεστώνουν, να περιποιούνται και να ποτίζουν τα λουλούδια (κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο) που υπάρχουν στον περίβολό τους.
Μάλιστα τονίζει ότι όλες οι εκκλησίες είναι ίδιες αν και αφιερωμένες σε Αγίους που έχουν σχέση με το νησί, όπως ο Άγιος Ελευθέριος και ο Άγιος Προκόπιος. «Ορθογώνιες με ένα θόλο στην κορυφή, και ασβεστωμένους τοίχους. Εσωτερικά είναι λιτές, με λίγες ξύλινες καρέκλες, μερικές εικόνες και φυσικά κεριά. Οι περισσότερες από τις εικόνες είναι αφιερωμένες είτε στον άγιο που γιορτάζει την εκκλησία είτε στην Μαίρη, την Παναγιά, η πλέον δημοφιλής εικόνα στο νησί, ενώ ακολουθεί αυτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή», προσθέτει μάλιστα ότι πολλές από αυτές είναι στενά συνδεδεμένες με τα μοναστήρια που υπήρχαν κάποτε στο νησί.
Πλέον, όλα έχουν εγκαταλειφθεί και ανοίγουν μόνο σε μεγάλες γιορτές όπως το Πάσχα, στις 24 Ιουνίου όπου γιορτάζει στο νησί ο Άγιος Ιωάννης και τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε που στήνονται τα μεγάλα πανηγύρια στους περιβόλους τους, που οι κάτοικοι του νησιού φτιάχνουν και μοιράζουν δωρεάν φαγητό σε όλους (ανεξαρτήτως εθνικότητας και το μόνο που πληρώνουν είναι το ποτό τους) και στήνονται μεγάλα νησιώτικα γλέντια.
Ίος, το νησί των εκκλησιών
|
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News