Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΙόνιο - Επιστημονική έρευνα για παραλίες: Κλειστό το Ναυάγιο, περιορισμοί στο Πόρτο...

Ιόνιο – Επιστημονική έρευνα για παραλίες: Κλειστό το Ναυάγιο, περιορισμοί στο Πόρτο Κατσίκι

|

Πόσο ασφαλείς για τους επισκέπτες είναι οι 14 πιο δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου; Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών μελέτησε για τρία χρόνια απόκρημνες ακτές, οι οποίες είναι γνωστές ακριβώς για αυτό το ιδιαίτερο ανάγλυφό τους. Και καταλήγει ότι η διάσημη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο πρέπει να παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες, ενώ χρειάζεται να τεθούν περιορισμοί στην πρόσβαση στο Πόρτο Κατσίκι και στους Εγκρεμνούς στη Λευκάδα, στο Καλαμάκι στη Ζάκυνθο και στο Γιδάκι στην Ιθάκη.

Η έρευνα για τη γεωλογική κατάσταση στις δημοφιλείς ακτές του Ιονίου πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικός υπεύθυνος ο Ευθύμης Λέκκας) για λογαριασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Λαέρτης». Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορούσε: στην Κέρκυρα τις παραλίες στο Παλαιοχώρι και στη Γλυφάδα, στη Λευκάδα τους Εγκρεμνούς, το Πόρτο Κατσίκι και το Πευκούλι, στη Ζάκυνθο το Ναυάγιο, το Καλαμάκι, τη Δάφνη, τον Γέρακα και τις Μυζήθρες, στην Ιθάκη το Γιδάκι και στην Κεφαλονιά τον Μύρτο, το Ξι, την Πλατιά Αμμο και τους Πετανούς.

Επιστημονική έρευνα για παραλίες: Κλειστό το Ναυάγιο, περιορισμοί στο Πόρτο Κατσίκι-1

Ο Μανώλης Βασιλάκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης της σχολής, ήταν υπεύθυνος της ομάδας που πραγματοποίησε την τρισδιάστατη αποτύπωση των πρανών. «Χρησιμοποιήσαμε drone και laser scanners προκειμένου να αποτυπώσουμε τρισδιάστατα, με πολύ μεγάλη ακρίβεια, την κατάσταση των πρανών στις ακτές που επελέγησαν ακριβώς λόγω του ιδιαίτερου αναγλύφου τους.

Σκανάροντας καταγράφεις εκατομμύρια σημεία με τις συντεταγμένες τους. Η καταγραφή επαναλήφθηκε δύο με τρεις φορές ανά ακτή, σε διαφορετικές χρονιές. Συγκρίνοντας λοιπόν τις αποτυπώσεις, το πρόγραμμα “κοκκινίζει” όλα τα σημεία που μετακινήθηκαν, έστω και ελάχιστα. Οταν έχεις πολλά κόκκινα σημεία συγκεντρωμένα, αυτό υποδεικνύει χαλάρωση των πρανών – με άλλα λόγια, ένα βράχο που κινδυνεύει να πέσει έπειτα από ένα σεισμό ή μια ισχυρή βροχόπτωση. Τα σημεία αυτά θα υποδείξουμε στην Περιφέρεια, προτείνοντας συγκεκριμένα βήματα, όπως λ.χ. το “ξεσκάρωμα” (απομάκρυνση) των χαλαρών βράχων ή τη λήψη προστατευτικών μέτρων, τα οποία βέβαια δεν θα αλλοιώνουν ούτε το τοπίο ούτε τη μορφή της παραλίας», εξηγεί.

Οι ειδικοί ζητούν να τεθούν περιορισμοί στην πρόσβαση στο Πόρτο Κατσίκι και στους Εγκρεμνούς στη Λευκάδα, στο Καλαμάκι στη Ζάκυνθο και στο Γιδάκι στην Ιθάκη.

Ειδικά για την παραλία του Ναυαγίου, που είναι κλειστή για τους επισκέπτες από τον Σεπτέμβριο του 2022, οι επιστήμονες «σκάναραν» τα πρανή τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι υπάρχουν θέσεις που έχουν χαλαρώσει αρκετά. Δεν είναι δόκιμο υπό αυτές τις συνθήκες να αφήνεις κόσμο να βγαίνει στην παραλία», λέει ο κ. Βασιλάκης.

«Επίσης, στο Πόρτο Κατσίκι, στο Καλαμάκι, στους Εγκρεμνούς και στο Γιδάκι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην πρόσβαση, σε συγκεκριμένα σημεία».

Επιστημονική έρευνα για παραλίες: Κλειστό το Ναυάγιο, περιορισμοί στο Πόρτο Κατσίκι-2
Πολίτες κάνουν μπάνιο στη διάσημη παραλία Καλαμάκι στη Ζάκυνθο με τεράστια βράχια να κρέμονται πίσω τους. Ακόμη και όταν μέρος τους κατέρρευσε (δεξιά), υπήρχαν λουόμενοι που κάθονταν δίπλα τους.

Ο κ. Βασιλάκης εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση στην ενημέρωση των επισκεπτών. «Ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα. Ακόμη και σε παραλίες όπου υπάρχει προστατευτικός φράκτης, τον υπερπηδούν και κάθονται κάτω από τα απότομα πρανή για να έχουν σκιά, υποεκτιμώντας τον κίνδυνο. Στο Πόρτο Κατσίκι βρήκαμε κόσμο να κάθεται δίπλα σε πέτρες που είχαν πέσει μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα. Το ίδιο και στο Καλαμάκι, που έπεσαν τεράστιοι βράχοι μέσα στην ακτή και ο κόσμος πήγαινε ανάμεσά τους και έκανε μπάνιο. Οφείλουμε λοιπόν να παρέχουμε καλύτερου επιπέδου πληροφόρηση, όχι απλώς μια πινακίδα που πολλοί την αγνοούν».

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, εκτός από τις ακτές μελετήθηκαν και όλα τα επισκέψιμα σπήλαια του Ιονίου και ιδιαίτερα τα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης στην Κεφαλονιά, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητάς τους. «Ολα τα σπήλαια είναι ασφαλή», εξηγεί ο κ. Βασιλάκης. «Το τρισδιάστατο μοντέλο για το σπήλαιο της Μελισσάνης μας έδειξε ότι, πάνω από την εσωτερική λίμνη, το πάχος της οροφής είναι πολύ μικρό. Αυτό σημαίνει ότι στο ενδεχόμενο μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης μπορεί να καταρρεύσει και η οροφή να ανοίξει. Γενικώς εκτιμώ ότι η παρακολούθηση των σπηλαίων θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, ιδίως έπειτα από μεγάλους σεισμούς, ώστε να καταγράφουμε τις μικρομετακινήσεις των σταλακτιτών και να εντοπίζουμε τα πιο επισφαλή σημεία για καταπτώσεις. Για να τα εντοπίσουμε χρειάζεται η αποτύπωσή τους σε βάθος χρόνου».

Επίσης, ο κ. Βασιλάκης εκτιμά ότι θα πρέπει να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο αειφόρου διαχείρισης για τα επισκέψιμα σπήλαια. «Πρέπει να τα προστατεύσουμε από τις επιπτώσεις της μεγάλης επισκεψιμότητας, ώστε να συνεχίσουμε να τα έχουμε και στο μέλλον», παρατηρεί.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος – Λυώνας: Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία για το συρματόπλεγμα

Τρεις επιστήμονες με βαθιά προσωπική σχέση με τον Λυώνα αντιδρούν στη νέα εικόνα του οικισμού και καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «επένδυση στον διχασμό» και «αισθητική βαρβαρότητα»

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας