Σκληρή μάχη ανάμεσα στους ξενοδόχους Ηπείρου και Κυκλάδων (η διαφορά στο 0,6%) για την πρωτοκαθεδρία στην καρδιά των επισκεπτών για το 2015
Σε μία περίοδο όπου η ποιότητα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά έρχεται η έρευνα που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο SETE Intelligence για τον ελληνικό τουρισμό και τους δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 με βάση τις αξιολογήσεις από 94.940 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 455.852 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών. Και τα αποτελέσματα; Εντυπωσιακά… Στο πρώτο εξάμηνο, ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI: Global Review Index) για την Ελλάδα βρίσκεται στο 84,3%. Όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον η μάχη για την πρωταθλήτρια περιοχή και αυτή είναι η Ηπειρος (!!!) Ναι. Με ποσοστό 88,6%, αφήνοντας πίσω της, τις Κυκλάδες με ποσοστό 88%. Κάτι που σημαίνει ότι όσον αφορά την ικανοποίηση των πελατών οι επιχειρηματίες στην Ηπειρο ξέρουν να ανταποκρίνονται στα υψηλά στάνταρ της εποχής. Εκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι τα Δωδεκάνησα είναι μόλις στην 6η θέση, η Κρήτη είναι στην 4η πίσω από τη Θεσσαλία και μπροστά από το Ιόνιο ενώ στην τελευταία θέση (με κάτω από 82%) είναι η Θράκη, μάλλον κάτι το αναμενόμενο.
Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, αν και σημειώνει μια μικρή μείωση κατά 0,10% σε σχέση με το 2014. Σημαντική αύξηση κατά 1,0% παρουσίασε ο δείκτης εστίασης στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας Τιμής -0,4% και Τοποθεσίας -0,8%. Η σημαντικότερη μείωση εμφανίζεται στο τομέα της εξυπηρέτησης -4,9% . Στους ανταγωνιστές, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο δείκτης εστίασης κατά 2,10%. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Χαλκιδική υπερτερούν
σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή με δείκτη ποιότητας κάτω από το 80% και υστερεί έναντι της Μπολόνια και της Σμύρνης. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο δείκτη ικανοποίησης και στο δείκτη σχέσης ποιότητας-τιμής. Στην εστίαση μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Γαλλία, υστερώντας και οι δύο έναντι της Κύπρου, ενώ στο τομέα της εξυπηρέτησης βρίσκεται στη τέταρτη θέση πίσω από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κύπρο. Στη σχέση ποιότητας-τιμής η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος. Ως προς τους υπόλοιπους δείκτες (εξυπηρέτηση, εστίαση, GRI) η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση υστερώντας έναντι των ανταγωνιστών πλην Τουρκίας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση στις αντίστοιχες κατηγορίες. Η Γαλλία έχει τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης με 90,4%, ενώ στα ίδια υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η εξυπηρέτηση με 90,8% και η κατηγορία εστίασης που εκτινάσσεται στο 92%.