Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςForwardKeys: Η Ελλάδα ο μόνος ευρωπαϊκός προορισμός με καλύτερες επιδόσεις το 2023...

ForwardKeys: Η Ελλάδα ο μόνος ευρωπαϊκός προορισμός με καλύτερες επιδόσεις το 2023 από το 2019

|

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που θα καταγράψει το 2023 υψηλότερες επιδόσεις στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις από το 2019.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση «Global Travel Trends 2023 της εταιρείας αεροπορικών δεδομένων ForwardKeys.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2013 και τις αεροπορικές κρατήσεις για το τελευταίο τρίμηνο, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση 3% έναντι του 2019, καταλαμβάνοντας την 4η θέση, παγκοσμίως μετά την Δομινικανή Δημοκρατία (+14%), την Κολομβία (+5%) και το Μεξικό (+5%). Πέμπτη έρχεται η Σαουδική Αραβία με ίδια επίπεδα διεθνών αεροπορικών αφίξεων φέτος με το 2019 και από εκεί και κάτω ακολουθούν χώρες με αρνητική επίδοση έναντι της προ – πανδημικής χρονιάς.

Όπως επισημαίνεται, το 2023 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς πολλοί προορισμοί και τουριστικές επιχειρήσεις ανέκαμψαν σημαντικά από τον αντίκτυπο του COVID-19. Αν και η ταχύτητα ανάκαμψης ποικίλλει ανά περιοχή, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, ακόμη και για χώρες που έχουν άρει πρόσφατα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι προορισμοί μπορούν πλέον να στρέψουν την προσοχή τους σε ζητήματα που απασχολούσαν πριν από την πανδημία, όπως ο προσδιορισμός του τύπου τουρισμού και της ταυτότητας των προορισμών. Ωστόσο, το πλαίσιο στο οποίο τίθενται αυτές οι ερωτήσεις έχει αλλάξει. Τώρα διαμορφώνεται από γεωπολιτικά γεγονότα, τεχνολογικές εξελίξεις και ανησυχίες για τη βιωσιμότητα.

Βασικές τάσεις το 2023 

Οι τάσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (DMO) και οι τουριστικοί φορείς περιλαμβάνουν:

Ο Αστικός Τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο 

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ταξιδιώτες έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση για προορισμούς που προσφέρουν «ήλιο και παραλία». Ωστόσο, το έτος 2023, υπήρξε μια αξιοσημείωτη στροφή στην τάση. Οι αστικοί προορισμοί γίνονται πλέον πιο δημοφιλείς μεταξύ των τουριστών, με ρυθμό ανάπτυξης 52% σε σύγκριση με αύξηση 26% στους προορισμούς «ήλιο και παραλία» την ίδια περίοδο το 2022.

Η κλιματική αλλαγή έχει σημασία μακροπρόθεσμα 

Το καλοκαίρι του 2023, το βόρειο ημισφαίριο γνώρισε ακραίες θερμοκρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα ταξιδιωτικά μοτίβα. Παρά τις πυρκαγιές στη Ρόδο, οι πωλήσεις πακέτων διακοπών επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η καλοκαιρινή ζήτηση σε θερμότερους προορισμούς είναι πιθανό να μειωθεί, ενώ οι ψυχρότερες περιοχές θα γίνουν πιο ελκυστικές για τους ταξιδιώτες.

Τα οικογενειακά ταξίδια επιστρέφουν 

Πολλοί ταξιδιώτες εκτιμούν τις κοινές εμπειρίες. Αυτό είναι εμφανές στη δημοτικότητα των οικογενειακών ομαδικών ταξιδιών, που πραγματοποιούν 3 έως 5 μέλη οικογενειών.

Σε σύγκριση με το 2019, αυτό το τμήμα έχει παρουσιάσει την ταχύτερη ανάκαμψη σε όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Αν και η ανάκαμψη ήταν πιο αργή, τα ταξίδια για ζευγάρια είναι το δεύτερο πιο ανθεκτικό τμήμα σε κάθε περιοχή και είναι μόνο ελαφρώς πίσω από τα οικογενειακά ομαδικά ταξίδια στο APAC και την Αμερική.

Η πολυτέλεια ξεπερνά τα οικονομικά ταξίδια παγκοσμίως

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει δει ταχύτερη ανάκαμψη στη ζήτηση για πολυτελείς ταξιδιωτικές εμπειρίες σε σύγκριση με τις κανονικές ταξιδιωτικές επιλογές. Αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο φαινόμενο του «ταξιδιού εκδίκησης». Ωστόσο, στην Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου έχει περάσει αυτή η φάση, η ζήτηση για premium κατηγορίες καμπίνας παρουσιάζει ισχυρότερη ανάκαμψη σε σύγκριση με τις οικονομικές θέσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι, παρά τις εκτεταμένες ανησυχίες για το κόστος ζωής, οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για ταξιδιωτικές εμπειρίες υψηλής ποιότητας.

Οι ταξιδιώτες επιθυμούν την ποικιλία περισσότερο το 2023 

Μια ανάλυση των διεθνών αφίξεων τουριστών το 2023, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών κρατήσεων για το 4ο τρίμηνο, αποκαλύπτει αρκετές αξιοσημείωτες τάσεις σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Η ανάλυση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού μετά την COVID-19.

Το 2022, η Καραϊβική και η Νότια Ευρώπη ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, καθώς η περιορισμένη ζήτηση για προορισμούς «ήλιου και παραλίας» ενίσχυσε τις διεθνείς αφίξεις τουριστών. Το 2023, ωστόσο, εμφανίζονται πιο διαφορετικά ταξιδιωτικά μοτίβα. Η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό και η Ελλάδα εξακολουθούν να διατηρούν υψηλές θέσεις, αλλά το μείγμα είναι πιο ποικίλο συνολικά, με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (MEA) να εκπροσωπούνται ιδιαίτερα καλά μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων.

Φέτος, η Κολομβία κατατάσσεται δεύτερη, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019 στις διεθνείς αφίξεις τουριστών κατά 5%. Αυτό σηματοδοτεί μια επιστροφή στην ανάπτυξη και μια σημαντική υπεραπόδοση σε σύγκριση με τους ομοτίμους προορισμούς της στη Νότια Αμερική. Αυτή η ανάπτυξη αποδίδεται στη βελτίωση της φήμης της χώρας για τουριστική ασφάλεια, σε συνδυασμό με σχετικά υψηλή οικονομική προσιτότητα και σημαντικές βελτιώσεις συνδεσιμότητας.

Πηγή: https://www.tornosnews.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Σταθερές για ένα ακόμη μήνα οι επιδοτήσεις τιμών στο ρεύμα

Σταθερή στα 2,5 λεπτά/KWh σε σχέση με τον Νοέμβριο παραμένει η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως και 500 KWh, κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας

ΠΝΑι: Με 27 παραγωγούς από 15 νησιά συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση (!!!)

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση – Βάσει νόμου δεν μπορούν να επιστραφούν

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Αιγαίο: Κατά 2,5 βαθμούς περισσότερο ανεβασμένη η θερμοκρασία τον φετινό Νοέμβριο (!!!)

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο - Ποιά ήταν η απόκλιση

Κάρπαθος: Ιερέας ξεκίνησε έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου

Έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου ξεκινά ο π. Αλέξανδρος Πανουτσόπουλος στην Κάρπαθο

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά